Σε μια μάλλον ανεπίσημη συνάντηση που έγινε την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσε, εκτός γραφείου, σε μια από τις αίθουσες του ΔΝΤ, για την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει το ακριβό χρέος της προς το Ταμείο. Οπως ήταν αναμενόμενο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, άκουσε με ικανοποίηση τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς το Ταμείο θεωρεί ότι η πρόωρη αποπληρωμή του είναι μια θετική εξέλιξη. Μάλιστα, τόνισε πως η κ. Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι το αίτημα της Ελλάδας είναι δίκαιο, καθώς κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Ωστόσο στο θέμα της Ελλάδας δεν αρκεί να το θέλουν μόνο το Ταμείο και οι υπόλοιποι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας, θα πρέπει να συμφωνήσει και το Eurogroup και ειδικότερα η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες δεν θέλουν να μειωθεί η επιρροή του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Οπως παραδέχθηκε από την Ουάσιγκτον και ο υπουργός Οικονομικών, στη διαδικασία έγκρισης του ελληνικού αιτήματος «κάποιοι βουλευτές από τη Γερμανία μπορούν να υποστηρίζουν – αβάσιμα- ότι δεν θέλουν να μειωθεί η επιρροή του ΔΝΤ».
Φαίνεται ότι πρόθεση της ελληνικής πλευράς είναι το θέμα να τελειώσει πριν από τις ευρωεκλογές, αλλά κανείς δεν μπορεί να το εγγυηθεί λόγω του ειδικού καθεστώτος της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε ενισχυμένη εποπτεία. Τα βήματα έχουν ως εξής:
Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει επίσημη πρόταση για το θέμα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Αν το δεχθεί – πράγμα που είναι μάλλον δεδομένο- εξασφαλίζεται ότι δεν θα ζητήσει, με την ιδιότητά του ως προτιμητέου πιστωτή, την εξόφληση μέρους των δανείων προς την Ελλάδα μαζί με το ΔΝΤ.
Το δεύτερο, δύσκολο βήμα, είναι να εισηγηθεί ο ESM στο Eurogroup to αίτημα της Ελλάδας για να πάρει την έγκριση από το Συμβούλιο Οικονομικών της ευρωζώνης. Είναι προφανές ότι κυρίως η Γερμανία θα ζητήσει εγγυήσεις για το ρόλο που μπορεί να παρέχει το ίδιο το Ταμείο.
Μετά την έγκριση από το Eurogroup θα έρθει η σειρά των κοινοβουλίων, που επίσης θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν θετικά για το αίτημα της Ελλάδας πριν προχωρήσει η τελευταία στο τελικό βήμα το τυπικό αίτημα προς το ΔΝΤ και την αποπληρωμή των 3,7 δισ. από τα 9,8 δισ. που χρωστά σήμερα η Ελλάδα στο Ταμείο και αντιστοιχούν στις υποχρεώσεις της για το υπόλοιπο του 2019 και το 2020. Τα χρήματα αυτά τοκίζονται σήμερα με επιτόκιο 5,13%. Αν γίνει η αποπληρωμή, η Ελλάδα θα έχει ένα ετήσιο όφελος από τους τόκους της τάξης των 145-150 εκατ. ευρώ.
ΟΠΕΚΑ: «Κλείδωσε» η ημερομηνία για την πληρωμή έκτακτων επιδομάτων - Πότε βλέπουν τα χρήματα οι δικαιούχοι
Στο τραπέζι τα «κόκκινα» δάνεια
Στη συνάντηση με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, τόνισε ότι συζητήθηκε κυρίως το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων και οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Στην κατεύθυνση αυτή συμφωνήθηκε να γίνει μια ειδική μελέτη για την επίδραση που θα έχουν στη μείωση των δανείων από τις συστημικές τράπεζες όλες οι πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση. Θα μετρηθούν, δηλαδή, ποια θα είναι η επίδραση στη μείωση των «κόκκινων» δανείων με κρατική επιδότηση (APS), το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος για τη χρήση αντί της κρατικής επιδότησης του κεφαλαίου του αναβαλλόμενου φόρου, αλλά και το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που ψηφίστηκε πρόσφατα.
Ειδικά για το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος που αφορά μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 40 δισ. με εγγύηση το κεφάλαιο του αναβαλλόμενου φόρου, ο κ. Τσακαλώτος είπε από την Ουάσιγκτον ότι έχει ζητήσει και έχει πάρει έγκριση συμβατότητας από το σύμβουλο του Δημοσίου για το χρέος την Rothclild και «κάποια στιγμή θα σταλεί και αυτή για έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού».
Οπως είπε ο υπουργός, τις λεπτομέρειες και τη μεθοδολογία της μελέτης θα συζητήσει το υπ. Οικονομικών στην επίσκεψη που θα κάνουν οι ομάδες των θεσμών στην Αθήνα από τις 6 έως και τις 8 Μαΐου.
Αναφορικά με τη μείωση του αφορολογήτου, ο κ. Τσακαλώτος υπενθύμισε ότι πριν από ένα χρόνο στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ είχε υποστηρίξει πως δεν θα υπάρξει μείωση συντάξεων. Με αυτόν τον τρόπο, άφησε να εννοηθεί πως είναι αισιόδοξος ότι και σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσει να επιτευχθεί η αναβολή της υλοποίησης του μέτρου.
Από την έντυπη έκδοση