Όσον αφορά στην Ελλάδα, ένα από τα ζητήματα θα είναι και η πρώτη έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης, η συζήτηση για τη χώρα μας δεν θα είναι διεξοδική, καθώς μεγαλύτερη σημασία για το Eurogroup θα έχει η επόμενη έκθεση της Κομισιόν στις αρχές του 2019. Με βάση αυτήν την έκθεση, θα αποφασιστεί (τον Φεβρουάριο) η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs), υπό την αίρεση ότι τηρείται η «μεταρρυθμιστική διάθεση». Για το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε πως δεν αναμένεται συζήτηση, καθώς η Ελλάδα είναι μεταξύ των κρατών τα σχέδια των οποίων έχουν κριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «συμβατά» με τους κανόνες της ευρωζώνης (σ.σ. γεγονός που σημαίνει ότι ακυρώνεται η μείωση των συντάξεων και θα εφαρμοστεί και το πακέτο των θετικών μέτρων).
Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στους προϋπολογισμούς των κρατών- μελών με προβλήματα, και θα υπάρξει στο τελικό κείμενο μετά τη συνεδρίαση μια δήλωση για κάθε έναν από αυτούς τους προϋπολογισμούς ξεχωριστά, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην περίπτωση της Ιταλίας, καθώς η διένεξη Ρώμης- Βρυξελλών για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2019 συνεχίζεται.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν επίσης για τα συμπεράσματα από την πέμπτη επίσκεψη των τεχνοκρατών των ευρωπαϊκών θεσμών στην Κύπρο στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας της. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την Ισπανία, όπου ολοκληρώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου η δέκατη αποστολή μεταμνημονιακής εποπτείας.
Ένα μεγάλο μέρος της συνεδρίασης αναμένεται να αφιερωθεί και στις προτάσεις για την εμβάθυνση της ευρωζώνης με τη συμμετοχή και των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, καθώς πρόκειται για το τελευταίο Eurogroup πριν από τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, οπότε και θα ληφθούν αποφάσεις. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι αλλαγές που αναμένεται να συμφωνηθούν «μπορεί να μην είναι αυτό που θα ήθελαν κάποιοι ένα χρόνο πριν, αλλά θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες των πιο απαισιόδοξων». Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συμφωνήσουν στην αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και στο ζήτημα της χρηματοδότησης του Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στην Ευρωπαϊκή Εγγύηση Καταθέσεων, ο αξιωματούχος σχολίασε ότι στόχος είναι να παραμείνει στην επικαιρότητα το επόμενο εξάμηνο, και δεν αναμένεται να συμφωνηθεί κάποιος οδικός χάρτης, όπως είχε προταθεί αρχικά.
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup θα παραστεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για να παρουσιάσει την ενδιάμεση έκθεσή του για την ευρωζώνη.
Σεντένο: Έντονες και μακρές οι συζητήσεις στο Eurogroup
Μακρές και έντονες αναμένονται οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στο σημερινό Eurogroup, όπου θα συζητηθούν σημαντικά θέματα εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.
Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηxανισμού Σταθερότητας (ESM) ως «εργαλείο» αποτροπής μελλοντικών κρίσεων, το δίχτυ ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης των Τραπεζών και τη γαλλογερμανική πρόταση για ξεχωριστό προϋπολογισμό της ευρωζώνης.
Όσον αφορά τα προσχέδια προϋπολογισμού των χωρών της ευρωζώνης, τα οποία θα εξεταστούν από τους υπουργούς οικονομικών, ο Μ. Σεντένο είπε ότι το ιταλικό ζήτημα αναμένεται να λάβει την μεγαλύτερη προσοχή. Σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ιταλικές αρχές συνεχίζουν τον εποικοδομητικό διάλογο για τον ιταλικό προϋπολογισμό, υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό όλες οι χώρες της ευρωζώνης να σέβονται τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Μοσκοβισί: Είμαι πεπεισμένος ότι το Eurogroup θα επικυρώσει τον ελληνικό προϋπολογισμό
Η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι δυνατό να συνδυαστούν οι “σοβαρές” πολιτικές με μια κοινωνική “προσέγγιση” κατά των αποκλεισμών, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, κατά την είσοδό του στη σημερινή συνεδρίαση. “Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Αυτά είναι εξαιρετικά νέα. Όπως υποστηρίζαμε πάντα, οι περικοπές των συντάξεων δεν είναι αναγκαίες” επισήμανε, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Eurogroup θα επικυρώσει τη γνώμη της Επιτροπής για τον ελληνικό προϋπολογισμό.
Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι έχει αλλάξει η “προσέγγιση” και ότι υπάρχει “πρόοδος” μετά τις συζητήσεις στο Μπουένος ‘Αιρες το περασμένο Σαββατοκύριακο. “Υπάρχει νέα διαθεσιμότητα για ανταλλαγή απόψεων και διάλογο”, είπε, σημειώνοντας ότι έχουν προύψει “νέες ιδέες και προτάσεις στη σωστή κατεύθυνση”. Οι διαδικασίες, εξήγησε, έχουν ήδη ξεκινήσει, ωστόσο συνεχίζεται ο διάλογος.
Ντομπρόβσκις: Ο προϋπολογισμός της Ελλάδας «συμβατός» με το Σύμφωνο Σταθερότητας
Ο ελληνικός προϋπολογισμός για το 2019 είναι “συμβατός” με το Σύμφωνο Σταθερότητας, δήλωσε προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κρατών μελών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Ο Β. Ντομπρόβσκις πρόσθεσε για την Ελλάδα ότι θα “πετύχει” το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για την επόμενη χρονιά.
Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την Ιταλία, σημείωσε ότι βρίσκεται σε “συζητήσεις” με την ιταλική πλευρά και μάλιστα είχε σήμερα συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία. Όπως είπε είναι “θετικό” ότι ο “τόνος” των συζητήσεων έχει βελτιωθεί και υπάρχει στενότερη συνεργασία. Η Επιτροπή, όπως εξήγησε, έχει προτείνει την έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και χρέους, ενώ και οι υπουργοί το έχουν επικυρώσει. Είναι αναγκαίο να υπάρξει “σημαντική προσαρμογή” στον ιταλικό προϋπολογισμό, επισήμανε, και κατέληξε λέγοντας ότι “τώρα η μπάλα είναι στην ιταλική πλευρά”.
Τέλος, αναφερόμενος στη σημερινή συζήτηση για την εμβάθυνση της ευρωζώνης, ο Β. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι “είναι ώρα να περάσουμε από τις συζητήσεις στις αποφάσεις”, καθώς πρόκειται για τη συνεδρίαση προετοιμασίας της συνόδου κορυφής της επόμενης εβδομάδας. Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα να ληφθούν αποφάσεις για την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και στον μηχανισμό χρηματοδότησης του Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών και να γίνουν “βήματα” για την ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων και τον ξεχωριστό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]