Στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που έστειλε χθες στην Κομισιόν το υπουργείο Οικονομικών, διευκρινίζει (σε υποσημείωση) ότι όλα τα μεγέθη βρίσκονται υπό την αίρεση της συμφωνίας από τους θεσμούς. Μέσα από τις γραμμές η υποσημείωση αναφέρεται στη διαφορά που υπάρχει μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και θεσμών για το πρωτογενές πλεόνασμα που διαμορφώνεται για το 2019 αν δεν περικοπούν οι συντάξεις. Στο κείμενο που πήγε στις Βρυξέλλες το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος αναθεωρήθηκε στο 4,2% του ΑΕΠ από 3,74% που έγραφε το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ για το 2019 η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα βελτιώθηκε ελαφρά από το 3,56% στο 3,6% του ΑΕΠ.
Ωστόσο η συζήτηση για τις συντάξεις είναι ακόμη ανοιχτή επειδή οι θεσμοί επιμένουν ακόμη ότι χωρίς την περικοπή των συντάξεων ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος είτε δεν επιτυγχάνεται (κατά κάποιους) είτε επιτυγχάνεται οριακά κατά άλλους και άρα θα πρέπει να γίνουν περισσότερες «προσαρμογές».
Με δεδομένο ότι η καθαρή δημοσιονομική απόδοση των συντάξεων θεωρείται «κλειδωμένη» στα 2,065 δισ. ευρώ για το 2019, το μόνο περιθώριο παρεμβάσεων θα είναι προς την πλευρά των μέτρων ύψους 1,1 δισ. που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο από τη Θεσσαλονίκη.
Στην κατεύθυνση αυτή στο κείμενο του προσχεδίου που έχει σταλεί στις Βρυξέλλες υπάρχει ένας πίνακας που αποδεικνύει ότι οι ελαφρύνσεις τις οποίες προτείνει σε ορίζοντα χρόνου τετραετίας η κυβέρνηση έχουν μηδαμινή επίδραση μόνο για το 2019 (μείωση 0,09% από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών 0,1% στους φόρους από τη μείωση ΕΝΦΙΑ φόρου επιχειρήσεων και μερισμάτων), οι οποίες υπεραντισταθμίζονται από την οριακή αύξηση των επενδύσεων κατά 0,16%. Γίνεται μάλιστα και μια προβολή ως το 2022, από την οποία προκύπτει ότι τα ελληνικά αντίμετρα δεν θα έχουν καμία επίδραση για τα έτη από το 2020 έως και το 2022 στη δημοσιονομική πορεία της χώρας το επόμενο διάστημα
Ωστόσο και το επόμενο διάστημα οι συζητήσεις που θα γίνουν θα έχουν ως στόχο τη σύγκλιση Αθήνας και θεσμών για το κενό που απομένει ώστε να κλειδώσει η αναστροφή του μέτρου. Μέσα σε μια εβδομάδα η Επιτροπή θα εκφράσει τα όποια ερωτήματα και θα ζητήσει διευκρινίσεις από το υπ. Οικονομικών για τα μεγέθη του Προϋπολογισμού, τα οποία θα πρέπει να ξεκαθαριστούν ως το τέλος του μήνα.
Μέχρι και τα τέλη του μήνα το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να συγκλίνει με τους θεσμούς ώστε στο Euroworking Group να υπάρξει μια βάση συζήτησης καθώς και στο Eurogroup της 5 Νοεμβρίου. Τούτο διότι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών της ευρωζώνης θα συζητηθούν και τα προσχέδια των Προϋπολογισμών των κρατών-μελών του ευρώ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]