Ο υπουργός, ο οποίος συμμετείχε στο 13ο Roadshow που διοργανώνουν τα Ελληνικά Χρηματιστήρια, προσπάθησε να καθησυχάσει λέγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν προτίθεται να εκπλήξει τους επενδυτές.
«Εχουμε ήδη ανακοινώσει ένα πολυετές αναπτυξιακό σχέδιο που δεν περιλαμβάνει ιδέες για το τι θα θέλαμε να κάνουμε αλλά δράσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που μπορεί κάποιος να ελέγξει», είπε ο υπουργός για να τονίσει ότι για παράδειγμα η συνέχιση και ολοκλήρωση του Κτηματολογίου θα δίνει στους μελλοντικούς επενδυτές την ευκολία να ξέρουν τι και πού μπορούν να επενδύσουν. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν θέλει να εκπλήξει. Το πρόγραμμά μας θα είναι γνωστό», κατέληξε ο υπουργός.
Ελληνικό, Εldorado
Από εκεί και πέρα ο υπουργός ρωτήθηκε γιατί να έρθει κάποιος επενδυτής στην Ελλάδα όταν βλέπει την περιπέτεια της Eldorado Gold και την καθυστέρηση στο Ελληνικό. Ο υπουργός παρέπεμψε στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δίνοντας ως παράδειγμα τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, το χώρο της ενέργειας και τα περιφερειακά αεροδρόμια, την επέκταση της σύμβασης για το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» κ.ά.
Επί της ουσίας σε ό,τι αφορά στην Eldorado είπε χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες ότι η Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο κράτος όπου ισχύουν νόμοι που προστατεύουν το περιβάλλον και πρέπει να όλοι να τους σέβονται.
Για το Ελληνικό τόνισε ότι ήταν απαραίτητο πριν προχωρήσει η επένδυση να επενεξεταστούν οι περιβαλλοντικοί όροι και οι όροι χρήσης γης, κάτι που ήταν απαραίτητο σε μια τόσο μεγάλη επένδυση.
Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε επίσης ως πρόκριμα επενδύσεων και τη συμφωνία των Πρεσπών για τη FYROM αφού, όπως είπε, θα καταστήσει τη Θεσσαλονίκη κόμβο για όλα τα Βαλκάνια ανοίγοντας ευκαιρίες για επενδύσεις από τους ενδιαφερόμενους.
Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρέθηκε όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση των τραπεζών και τη δυνατότητα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας. «Καταλαβαίνω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για σας είναι η χρηματοδότηση των τραπεζών», είπε παραπέμποντας σε συμφωνίες με την ΕΤΕπ, στην ανακατεύθυνση κοινοτικών κονδυλίων και τις συνεταιριστικές τράπεζες που μπορούν να υποκαταστήσουν τις μεγάλες εμπορικές τράπεζες σε τοπικό επίπεδο.
Για τις μεγάλες εμπορικές τράπεζες και τη μείωση των κόκκινων δανείων είπε ότι γίνονται προσπάθειες, υπάρχουν εργαλεία όπως ο εξωδικαστικός και ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη αλλά η ομαλότητα θα χρειαστεί χρόνο.
Από το 2019 και εάν στις αγορές
Στο κρίσιμο ερώτημα για την επιστροφή στις αγορές ο υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε στην ουσία για το 2019 όταν, όπως είπε, ο ΟΔΔΗΧ θα εκδώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δανεισμού.
Σχετικά με τη χρήση του αποθέματος ρευστότητας των 24 δισ. ευρώ είπε ότι δεν είναι το υποκατάστατο της εξόδου στις αγορές αλλά το μέσο που θα διευκολύνει μια έξοδο με καλύτερους όρους για την Ελλάδα.
Ψάχνουμε κοινά αποδεκτή λύση για τις συντάξεις
Πολλές οι ερωτήσεις του κοινού και για το θέμα της μη εφαρμογής των περικοπών των συντάξεων από το 2019 που έχει ανοίξει εδώ και καιρό η κυβέρνηση. Ο υπουργός επανέλαβε ότι για την ελληνική πλευρά το θέμα δεν είναι διαρθρωτικό.
Οπως είπε, η περικοπή της προσωπικής διαφοράς σε παλιές συντάξεις δεν θα έχει καμία επίδραση μακροπρόθεσμα αφού η δαπάνη των συντάξεων θα βαίνει μειούμενη και το 2020 και το 2030 και το 2040. Με αυτό το δεδομένο τόνισε ότι ούτε και το ΔΝΤ φαίνεται να επιμένει στο ότι το μέτρο είναι διαρθρωτικό.
Ανυποχώρητο στην περικοπή συντάξεων το ΔΝΤ
Στο μεταξύ, σταθερά υπέρ της περικοπής των συντάξεων φαίνεται ότι τάσσεται το ΔΝΤ παρά τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, έστω και αν διαφοροποιεί ελαφρώς την επιχειρηματολογία του.
Στη χθεσινή τακτική ενημέρωση των ανταποκριτών ο εκπρόσωπος του Ταμείου κ. Τζέρι Ράις δέχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, σειρά ερωτήσεων για το θέμα.
Ο κ. Ράις υπενθύμισε ότι η περικοπή της προσωπικής διαφοράς από το 2019 είναι ένα μέτρο που έχει συμφωνηθεί και νομοθετηθεί από το 2017. Επί της ουσίας, είπε ότι η θέση του ΔΝΤ παραμένει στο ότι η εφαρμογή του όχι μόνο θα βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά παράλληλα θα στείλει και μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα παραμένει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Αν μπορεί κανείς να διακρίνει μια διαφορά από τις προηγούμενες ανάλογες δηλώσεις είναι ότι πλέον για το ΔΝΤ η περικοπή των συντάξεων βελτιώνει, δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι με την εφαρμογή των περικοπών θα υπάρξουν οι πόροι ώστε να ανακουφιστούν ταχύτερα κοινωνικά στρώματα που επλήγησαν από την κρίση, καθώς δημιουργεί δημοσιονομικό περιθώριο για άλλες πολιτικές στήριξης, αλλά και για μείωση των φορολογικών βαρών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]