Μακριά από τα βλέμματα των αδιάκριτων και κυρίως του Τύπου, σε αίθουσα του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ), Φραντζέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαριόλι (ΕΜΣ) άκουσαν χθες και επίσημα ότι η Ελλάδα δεν θέλει να υλοποιήσει το μέτρο της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις «παλιές» συντάξεις από το 2019.
Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης, που θα είναι όχι οι βασικοί αλλά οι μοναδικοί διαπραγματευτές από πλευράς της κυβέρνησης στην πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, ανέπτυξαν και το σκεπτικό της πρότασής τους. Για να υπάρξει δηλαδή επαρκές δημοσιονομικό περιθώριο κάποια από τα αντίμετρα του 2019 και ίσως του 2020 θα υλοποιηθούν σε ορίζοντα τετραετίας, αρκεί να μη κοπούν οι συντάξεις το εκλογικό 2019.
Ηδη οι διαθέσεις για μοίρασμα αντισταθμιστικών μέτρων του 2019 και του 2020 είχε φανεί και από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Εκεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ έσπασε στα δύο, με τη μισή να έρχεται το 2019 και την άλλη μισή το 2020, οπότε και ήταν προνομοθετημένη ως αντίμετρο της μείωσης του αφορολογήτου. Το ίδιο και η μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις, η οποία επεκτάθηκε μεν στις 4 ποσοστιαίες μονάδες από το 29% στο 25%, αλλά η εφαρμογή του μέτρου έγινε τετραετής με αρχή το 2019 και ολοκλήρωση του 2022 ενώ έχει νομοθετηθεί ως «αντίμετρο» του 2020 που ήθελε τη μείωση του συντελεστή από το 29% στο 26% το 2020.
Αντιδράσεις
Παρά την αισιοδοξία που θέλει να περάσει το οικονομικό επιτελείο , στην παρούσα φάση, οι εκπρόσωποι των δανειστών κατέγραψαν τις θέσεις και τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, παρέθεσαν τα δικά τους στοιχεία, δέχθηκαν πρόσθετες διευκρινίσεις μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου και η συζήτηση συνεχίζεται και τηρούν ακόμη στάση αναμονής.
Πάντως κυβερνητικό στέλεχος πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις παραδεχόταν χθες ότι στην πρώτη επαφή που υπήρξε με τους εκπροσώπους των δανειστών υπήρχε μια καταρχήν αμφισβήτηση του υπερπλεονάσματος για το 2019. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ΜΠΔΣ 2019-2022 η υπέρβαση του στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για τον επόμενο χρόνο είναι 868 εκατ. ευρώ ενώ νεότερα στοιχεία θέλουν την υπεραπόδοση να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Οι δανειστές όμως φαίνεται ότι υπολογίζουν ότι η υπεραπόδοση του δημοσιονομικού στόχου είναι μικρότερη από τα 800 εκατ. ευρώ αλλάζοντας συνολικά το σχεδιασμό που περιλαμβάνει και τη μη περικοπή των συντάξεων.
Το ίδιο στέλεχος ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο το Eurogroup τελικά να απορρίψει το ενδεχόμενο ακύρωσης του ψηφισμένου μέτρου. Εκτίμησε πως εφόσον υπάρξει συμφωνία τόσο για τους αριθμούς όσο και για τη μη διαρθρωτική φύση του μέτρου (παρουσιάσαμε πίνακες ανέφερε σχετικά με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού χωρίς την περικοπή των συντάξεων) δεν θα υπάρξει πρόβλημα. «Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος υπουργός, ιδίως σοσιαλδημοκράτης, ο οποίος να θέλει ντε και καλά να κοπούν οι συντάξεις…», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Έρευνες για υδρογονάνθρακες: Τα επόμενα βήματα και οι εκτιμήσεις για αποθέματα
Νέο χτύπημα
Σε γενικές γραμμές πάντως εκτός από τη διάθεση του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί και γενικότερα της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για διαπραγμάτευση του θέματος των συντάξεων, αρνητική στην ακύρωση του μέτρου είναι και η Κομισιόν,
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, λίγο μετά την ετήσια ομιλία που έκανε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ευρωπαϊκά μέσα ερωτήθηκε και για το ελληνικό αίτημα για τη μη περικοπή των συντάξεων και απάντησε ότι «όσα έχουν συμφωνηθεί πρέπει να υλοποιηθούν».
Τούτο παρά το γεγονός ότι ήταν εξαιρετικά επαινετικός για την Ελλάδα και τις προσπάθειες που κατέβαλε για να βγει από τα προγράμματα. «Πραγματικά πιστεύω ότι οι Ελληνες, ο ελληνικός λαός, έκαναν μια εξαιρετική δουλειά γιατί δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία για να φτάσουμε ως την έξοδο από τα προγράμματα», είπε ο κ. Γιούνκερ, για να προσθέσει ότι «Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν ήταν και ο πιο εύκολος διαπραγματευτής. Ανέπτυξα μαζί του μια υπέροχη -και προσωπική- σχέση. Η Ελλάδα λοιπόν τα πήγε καλά και σήμερα βρίσκεται σε σωστή τροχιά».
Σε ό,τι αφορά στο δύσκολο πρώτο εξάμηνο του 2015 είπε ότι «εμείς αλλάξαμε τη γενική προσέγγιση προς την Ελλάδα γιατί ακόμη και στο διάστημα που ήμουν πρόεδρος του Eurogroup μιλούσα πάντα για τον ελληνικό λαό με πλήρη σεβασμό για την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, για το μεγάλο ελληνικό έθνος», τόνισε στη συνέχεια στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο κ. Γιούνκερ. «Εκανα τα πάντα, ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο του 2015, για να κρατήσω την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό σκάφος. Τότε ήμασταν πολύ λίγοι εκείνοι που στηρίζαμε την Ελλάδα. Τώρα διαβάζω τις αναμνήσεις εκείνων που έφυγαν από την εξουσία, που λένε ότι δήθεν όλοι ήταν στο πλευρό της Ελλάδας».
Αύριο αποχωρεί το κουαρτέτο
Η πρώτη μεταμνημονιακή επίσκεψη ολοκληρώνεται την Παρασκευή – αύριο θα συνεχιστεί η συζήτηση για το δημοσιονομικό χώρο του 2019 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Στη συνέχεια αναμένεται μια πρώτη ανακοίνωση από το Κουαρτέτο και η πρώτη έκθεσή τους (η Κομισιόν θα εκδίδει τέσσερις εκθέσεις το χρόνο, το ΔΝΤ δύο δεδομένου ότι έχει περισσότερο ρόλο παρατηρητή τον Νοέμβριο όπου θα υπάρχει και μια επίσημη θέση για το θέμα των συντάξεων.
Δεν αποκλείεται πάντως οι τελικές αποφάσεις για το θέμα των συντάξεων αλλά και τις παροχές του επόμενου χρόνου να ληφθούν κατά τη δεύτερη αξιολόγηση μετά το Μνημόνιο, που αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]