Μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές με παράλληλη ασφάλιση σε δύο Ταμεία (ΙΚΑ και ΟΑΕΕ) καθώς και γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι με διπλές εισφορές σε ΕΤΑΑ και Δημόσιο ή σε ΕΤΑΑ και Ταμεία ΔΕΚΟ ή τραπεζών, που έκαναν αιτήσεις συνταξιοδότησης εδώ και δυόμισι χρόνια μετά το νόμο Κατρούγκαλου, θα παίρνουν για αρχή τη μία σύνταξη και… στο μέλλον θα τους πιστώνεται το ποσό που αναλογεί από το δεύτερο Ταμείο!
Το… κρύβουν
Οι συντάξεις τους, όπως αναφέρει εσωτερικό έγγραφο του ΕΦΚΑ με ημερομηνία 30 Αυγούστου 2018, το οποίο δεν έχει αναρτηθεί ούτε στη «Διαύγεια» αλλά ούτε στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, θα υπολογίζονται μόνο για το χρόνο ασφάλισης που έχουν διανύσει στον ένα φορέα, ενώ για τον «παράλληλο» χρόνο στον δεύτερο κύριο φορέα ασφάλισης δεν θα εκδίδεται απόφαση επειδή δεν έχει μπει σε λειτουργία το μηχανογραφικό σύστημα που θα υπολογίζει είτε τη δεύτερη σύνταξη είτε την ανάλογη προσαύξηση για τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης!
Καμία αίτηση συνταξιοδότησης που έχει υποβληθεί από τους εν λόγω ασφαλισμένους μετά τις 13/5/2016 δεν έχει προχωρήσει και αντί σύνταξης παίρνουν μόνον το προσωρινό ποσό από το ένα Ταμείο, και εν προκειμένω από το Δημόσιο.
Η λύση όμως που πάει να δώσει ο ΕΦΚΑ είναι τελικά να παίρνουν μόνον τη μία σύνταξη από το Ταμείο όπου θεμελιώνουν δικαίωμα, αφήνοντας το ποσό που δικαιούνται είτε ως δεύτερη σύνταξη είτε ως προσαύξηση σύνταξης για το άγνωστο μέλλον! Στην πράξη η απόφαση θα έχει εξαρχής μία αντί δύο συντάξεις, και όταν αρχίσει να δουλεύει το μηχανογραφημένο μητρώο με τους ασφαλισμένους που πλήρωναν εισφορές σε δύο Ταμεία θα δοθεί και το δεύτερο τμήμα σύνταξης!
Ποιους αφορά
Οι πρώτες αποφάσεις που θα αρχίσουν να βγαίνουν αφορούν γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους, που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης στο Δημόσιο ω μισθωτοί, ενώ λόγω ιδιότητας έχουν καταβάλει για τα ίδια ή και περισσότερα έτη εισφορές σε ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και ΤΑΝ.
Οι εν λόγω ασφαλισμένοι, σύμφωνα με χθεσινή εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, δικαιούνται δύο ανταποδοτικές συντάξεις για τις εισφορές που έχουν πληρώσει σε δύο Ταμεία κύριας ασφάλισης, εφόσον θεμελιώνουν δικαίωμα και στα δύο Ταμεία, και μία εθνική σύνταξη.
Αν το δικαίωμα σύνταξης το έχει νωρίτερα στο Δημόσιο (στα 60) ενώ από το ΤΣΑΥ θα το έχει στα 67, τότε θα πάρει μία ανταποδοτική σύνταξη για τις εισφορές που έχει καταβάλει στο Δημόσιο και την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ. Για τη σύνταξη από το δεύτερο Ταμείο (ΤΣΑΥ) θα περιμένει είτε ως τα 67, είτε να τη ζητήσει άμεσα λαμβάνοντάς την ως προσαύξηση στη σύνταξη του Δημοσίου.
Ο ΕΦΚΑ όμως, λόγω έλλειψης μηχανογράφησης, αδυνατεί να κάνει τους παραπάνω υπολογισμούς και για να μην περιμένουν άλλα δυόμισι χρόνια οι ασφαλισμένοι με την προσωρινή σύνταξη λέει στις υπηρεσίες του να βγάζουν μόνον τη μία σύνταξη, αυτή που αντιστοιχεί στην ασφάλιση Δημοσίου, μεταθέτοντας στο μέλλον τη χορήγηση της δεύτερης σύνταξης ή την προσαύξηση που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι! Για το λόγο αυτό οι αποφάσεις δεν θα έχουν όλο το ποσό της σύνταξης, αλλά θα βγαίνουν με επιφύλαξη να πάρουν οι ασφαλισμένοι το υπόλοιπο κομμάτι σύνταξης στο μέλλον!
Σε εκκρεμότητα
Η επίμαχη παράγραφος του εγγράφου του ΕΦΚΑ αναφέρει ότι «εάν υφίσταται αυτοτελές δικαίωμα συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, η αίτηση μπορεί να κρίνεται με διατάξεις Δημοσίου και με την επιφύλαξη για χορήγηση στη συνέχεια της προσαύξησης για τον παράλληλο χρόνο που δεν αξιοποιήθηκε».
Δυόμισι χρόνια από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, παραμένουν σε εκκρεμότητα δεκάδες χιλιάδες τέτοιες αιτήσεις που δεν αφορούν μόνον παράλληλη ασφάλιση με το Δημόσιο, αλλά και με ΙΚΑ, με ΟΑΕΕ, με Ταμεία τραπεζών και με Ταμεία ΔΕΚΟ. Καμία οριστική σύνταξη με παράλληλο χρόνο δεν έχει εκδοθεί και το μόνο που κατάφεραν υπουργείο Εργασίας και ΕΦΚΑ δυόμισι χρόνια μετά το νόμο Κατρούγκαλου είναι να αποφασίσουν να δίνουν μία σύνταξη αφήνοντας χρωστούμενα στους ασφαλισμένους από τη δεύτερη σύνταξη!
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]