Tα σημάδια της ελληνικής κρίσης παραμένουν βαθιά με αδύναμες τράπεζες, μεγάλα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους, κανένα περιθώριο για δημόσιες δαπάνες και το χρέος στο 180% του ΑΕΠ, το υψηλότερο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπογραμμίζει η εφημερίδα στο άρθρο της με τίτλο «τελευταίες ωδίνες για το ελληνικό δράμα διάσωσης αλλά οι δυσκολίες δεν έχουν ακόμα τελειώσει».
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμα ότι ο αγώνας της Αθήνας για να αποφύγει τη χρεοκοπία έστειλε την Ευρώπη σε αχαρτογράφητα νερά.
«Από την αρχή η κρίση όχι μόνο αποκάλυψε τα λάθη της Ελλάδας αλά και τα ελαττώματα της ατελούς αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημειώνεται.
«Παρά το φως που αχνοφαίνεται ο σκεπτικισμός παραμένει, όχι μόνο στο ΔΝΤ. Αν και η Αθήνα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, έχει ακόμα να αντιμετωπίσει “συγκεκριμένα εξωτερικά και εγχώρια ρίσκα”. Η πρόσφατη ελάφρυνση του χρέους έδωσε κάποια ελπίδα η οποία, όμως, μειώθηκε από τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ και τη δυνατότητα της Ελλάδας να έχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα» υπογραμμίζεται.
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
Επίσης γίνεται αναφορά στην ανεργία των νέων και τη μετανάστευση στο εξωτερικό . «Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 26%, ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού – 2/5 των νέων – έχουν μείνει άνεργοι ενώ περίπου 500.000 έχουν φύγει στο εξωτερικό κυρίως στα πιο πλούσια κράτη μέλη του ευρωπαϊκού νότου. «Και τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Η αριστερή κυβέρνηση έχει υπογράψει μια απίθανη σειρά φιλόδοξων στόχων. Η μεταμνημονιακή Ελλάδα έχει δεσμευθεί να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, ένας στόχος που έχει επιτευχθεί από ελάχιστες χώρες μετά το ’70, και 2,2% έως το 2060» υπογραμμίζει η Guardian.
Aπό την πλευρά του, ο επικεφαλής του ελληνικού παρατηρητηρίου στο London School of Economic, Κέβιν Φέδερστοουν αποκαλεί τα επίμαχα μέτρα «διαρκές καθαρτήριο». «Καμία άλλη κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα είχε διαλέξει αυτό το δρόμο. Η Ελλάδα σώθηκε στη λογική να αποφευχθεί ο Αρμαγγεδών της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ αλλά ο τρόπος με τον οποίο σώθηκε είναι τόσο δυσανάλογος που δεν μπορεί να γίνεται λόγος για έξοδο από την κρίση».
Στο άρθρο υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό ενισχυμένη παρακολούθηση ενώ έρχεται περαιτέρω μείωση των συντάξεων.
«Καμία προετοιμασία, όμως, δεν μπορεί να κρύψει το πόσο ευάλωτη είναι η χώρα στις αναταράξεις εκτός των συνόρων».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]