Χρηματιστηριακοί κύκλοι υποστηρίζουν πως το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί ωθεί πλέον τους επενδυτές στην ασφάλεια των ομολόγων και δη του γερμανικού που υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων. Πτωτικά κινούνται επίσης και τα ομόλογα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας. Κερδισμένοι από την αναταραχή που έχει προκληθεί με την κατάρρευση της τουρκικής λίρας φαίνεται ότι αναδεικνύονται επίσης το δολάριο, το γεν και το ελβετικό φράγκο.
Πτώση στη Wall Street
Ο δείκτης Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε πτώση άνω των 200 μονάδων σήμερα εν μέσω εκτεταμένων ρευστοποιήσεων, καθώς η τουρκική λίρα κατρακυλάει εξαιτίας των ανησυχιών για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και την ολοένα και βαθύτερη αντιπαράθεση της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, οδηγώντας σε μεγαλύτερες απώλειες το τουρκικό νόμισμα και εγείροντας ανησυχίες ότι η κρίση θα μπορούσε να ενσκήψει και σε άλλες οικονομίες.
Οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια με το δολάριο να φθάνει σε υψηλό 13 μηνών και την απόδοση των αμερικανικών ομολόγων να πέφτει σε χαμηλό τριών εβδομάδων.
Στις 09:48 EDT (16:48 ώρα Ελλάδας) ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε πτώση 158.88 μονάδων ή 0,62% και βρισκόταν στις 25.350,35 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραφε απώλειες 13.35 μονάδων ή 0,47%, στις 2.840,23 και ο δείκτης Nasdaq διολίσθαινε 31,69 μονάδες, 0,40%, στις 7.860,09.
Πιέσεις στο ευρώ
Αντίθετα, το ευρώ υποχωρεί σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδά του για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους μετά την πληροφορία ότι η ΕΚΤ ανησυχεί ιδιαίτερα για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η ΕΚΤ φοβάται για την έκθεση ισπανικών, ιταλικών και γαλλικών τραπεζών και συγκεκριμένα για την ισπανική BBVA, την ιταλική UniCredit και τη γαλλική PNB Paribas. Μάλιστα, επικαλείται στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η έκθεση των ισπανικών τραπεζών υπολογίζεται σε 83,3 δισ. δολάρια, των γαλλικών σε 38,4 δισ. και των ιταλικών σε 17 δισ. δολάρια.
Το ευρώ υποχωρεί σήμερα σε χαμηλά 13 μηνών, ήτοι σε 1,1432 δολάρια. Έναντι του γεν χάνει 1% και διαμορφώνεται σε 126,79 γεν. Το ελβετικό φράγκο, από την άλλη πλευρά, φθάνει στα υψηλότερα επίπεδά του από τον περασμένο Μάιο με την ισοτιμία ευρώ – φράγκου να διαμορφώνεται σε 1,1394 φράγκα. Πιέσεις δέχονται επίσης το δολάριο Αυστραλίας που χάνει 1% και διαμορφώνεται σε 72 σεντς, το μεξικανικό πέσο, το νοτιοαφρικανικό ραντ και το ρωσικό ρούβλι.
Αυξάνεται η απόδοση του ιταλικού ομολόγου
Από τις αρχές της εβδομάδας το ευρώ έχει χάσει περίπου το 1% της αγοραστικής του αξίας με την Ιταλία να οδηγεί την πτωτική κούρσα λόγω των ανησυχιών που εκφράζονται για αυξημένες δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό που πρόκειται να καταθέσει. Αυτός είναι και ο λόγος που το ιταλικό 10ετές ομόλογο ενισχύεται κατά πέντε μονάδες βάσης και φθάνει στο 2,95%, ένδειξη ότι οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται τις κινήσεις της ιταλικής κυβέρνησης. Αντίθετα, το δεκαετές κρατικό ομόλογο της Γερμανίας «βλέπει» την απόδοσή του να υποχωρεί στο 0,334% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο που αναφέρεται σε διάστημα τριών εβδομάδων.
Σε αρνητικό έδαφος τα χρηματιστήρια
Στο «κόκκινο» όμως είναι και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται ισχυρές πιέσεις από τις ρευστοποιήσεις. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 1%, ενώ οι απώλειες σε Φραγκφούρτη και Παρίσι ξεπερνούν το 1,5% με την πτώση του DAX να φθάνει κοντά στο 2%. Όπως ήταν αναμενόμενο οι επενδυτές σπεύδουν σε μαζικές πωλήσεις μετοχών, κυρίως τραπεζικών, για την κατοχύρωση των κερδών τους.
Σημαντικές απώλειες στο Χρηματιστήριο
Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να αντισταθεί στο διεθνές sell off που έχουν πυροδοτήσει οι εξελίξεις στην Τουρκία, αλλά και το ασταθές ευρωπαϊκό κλίμα στις αγορές.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 743,73 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,45%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 27,2 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 14 εκατ. μετοχές.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 1,62%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,58%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν μόνο οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (+0,53%), ενώ, αντιθέτως, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-3,74%) και του ΑΔΜΗΕ (-3,33%).
Από τους επιμέρους δείκτες, κέρδη σημείωσαν οι δείκτες Εμπορίου (+1,77%) και Τεχνολογίας (+0,21%), ενώ, αντιθέτως, απώλειες σημείωσαν οι δείκτες Υγείας (3,85%) και Τροφίμων και Ποτών (-2,52%).
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές της Εθνικής (6,6 εκατ. μετοχές) και της Eurobank (1,8 εκατ. μετοχές).
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές του ΟΤΕ (9,5 εκατ. ευρώ) και της Alpha Bank (2,9 εκατ. ευρώ).
Ανοδικά κινήθηκαν 31 μετοχές, πτωτικά 63 και 147 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές: Τζιρακιάν +8,11%, Κορδέλλου +8,02% και Space +7,69%.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές: Παΐρης -21,82%, Φιερατέξ -18%75 και Νάκας -11,25%.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]