Ανάστατος είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας μετά το πάγωμα συναλλαγών στα βρετανικά funds ακινήτων. Εγκυροι αναλυτές τονίζουν ότι ο αέρας… μυρίζει κραχ «τύπου Λίμαν Μπράδερς» και προειδοποιούν ότι θα αρχίσουν να διαφαίνονται οι πραγματικές συνέπειες του Brexit.
Η Τράπεζα της Αγγλίας εξετάζει την επιβολή περιορισμών στην απόσυρση κεφαλαίων από τα επενδυτικά funds στον τομέα των ακινήτων, σύμφωνα με τον βρετανικό τύπο. Η κίνηση αυτή θεωρείται αναγκαία ύστερα από την αναστολή στις αποσύρσεις κεφαλαίων που αποφάσισαν έξι μεγάλα βρετανικά funds του τομέα ακινήτων για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη «φυγή» που προκάλεσε το δημοψήφισμα στη Βρετανία. Αν και πολλοί πίστεψαν τις πρώτες μέρες μετά το δημοψήφισμα ότι ο κίνδυνος πέρασε ύστερα από τη μέτρια αναταραχή και εξισορρόπηση στις αγορές, τώρα φαίνεται ότι ξεκινά το ντόμινο της καταστροφής.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα Financial Times, οι επενδυτές ανησυχούν πλέον ότι η φούσκα των ακινήτων ετοιμάζεται να σκάσει στη Βρετανία καθώς χάνεται η εμπιστοσύνη και δεν διαφαίνονται προοπτικές βελτίωσης. Η ανακοίνωση της Standard Life ότι παγώνει τις συναλλαγές στο fund των ακινήτων προκάλεσε μεγάλους φόβους «και επικίνδυνες αντιστοιχίες με την ανισορροπία που κατέστρεψε τη Lehman Brothers και τη Northern Rock», όπως τονίζουν οι Φ. Τάιμς, κάνοντας αναφορά στην αμερικανική και βρετανική τράπεζα αντίστοιχα, που με τη χρεοκοπία τους αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα για τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Τεράστια ανοίγματα
Ο κατασκευαστικός κλάδος (real estate) στη Βρετανία χρηματοδοτείται κυρίως από τις βρετανικές αλλά και τις ξένες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν παρεισφρήσει τα τελευταία χρόνια στην ανθούσα αγορά των βρετανικών ακινήτων.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Capital.gr, οι βρετανικές τράπεζες έχουν εκτεθεί κατά 90 δισ. στερλίνες στον τομέα των ακινήτων. Ομως και γερμανικές, αμερικανικές και άλλες μεγάλες διεθνείς τράπεζες έχουν έκθεση ύψους 55 δισ. στερλινών ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες φθάνουν τις 25,9 δισ. στερλίνες.
Καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να μειωθούν οι τιμές των ακινήτων μέσα στα επόμενα χρόνια λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, πολλοί επενδυτές έσπευσαν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τα funds των ακινήτων. Παράγοντες της αγοράς προβλέπουν μεγάλη αναταραχή και στα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στο real estate, που θα αποτυπωθεί στις ακυρώσεις συμφωνιών κατασκευαστικών έργων.
Μια εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα, ακυρώθηκαν πωλήσεις 650 εκατ. στερλινών στην αγορά εμπορικών ακινήτων, όπως επισημαίνουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», που προβλέπουν ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή και νευρικότητα λόγω της δομής των funds που επενδύουν στα ακίνητα.
Ιταλική κρίση
Η φούσκα των ακινήτων λόγω του Brexit, που μπορεί να συμπαρασύρει διεθνείς τράπεζες, θα συνδυαστεί και με την τραπεζική κρίση στην Ιταλία. Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο που μπορεί να φανταστεί κανείς για την Ευρώπη. Οπως προειδοποιούν οικονομικοί αναλυτές, αν δεν περιοριστεί η τραπεζική κρίση της Ιταλίας, θα προκαλέσει ζημιά σε όλο το σύστημα της Ευρωζώνης. Η αξία των μετοχών της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, της Monte dei Paschi, μειώνεται συνεχώς –η μετοχή της τράπεζας έχει χάσει το 75% της αξίας της από την αρχή του χρόνου. Τόσο αυτή η τράπεζα, όσο και άλλες μεγάλες ιταλικές τράπεζες δεν μπορούν πλέον να σηκώσουν το βάρος των «κόκκινων» δανείων.
Διάσωση
Λόγω των κανονισμών που έχει υιοθετήσει η ΕΕ, είναι αδύνατη η διάσωση των τραπεζών με τη συμμετοχή των μετόχων και των πιστωτών, καθώς το ένα τρίτο των τραπεζικών ομολόγων ανήκει σε νοικοκυριά. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας πιέζει για κρατική διάσωση των τραπεζών, «ώστε να στηριχθούν οι καταθέτες», όπως λέει, γνωρίζοντας ότι ένα χρηματοπιστωτικό κραχ θα επέφερε το τέλος της καριέρας του, εν όψει, μάλιστα, του κρίσιμου δημοψηφίσματος του Οκτωβρίου για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερκάρλο Πάντοαν τονίζει ότι υπάρχει αισιοδοξία πως θα βρεθεί συμβιβαστική λύση και θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με δημόσιο χρήμα αλλά χωρίς να παραβιαστεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η κυβέρνηση Ρέντσι μιλά για στήριξη του ιταλικού κράτους με μορφή εγγύησης. Οπως αναφέρει η «Ντόιτσε Βέλε», θα υπάρξει τελικά ένας συμβιβασμός με τις Βρυξέλλες, έως το τέλος του επόμενου μήνα, που θα γίνουν τα tests αντοχής των τραπεζών.
Υπέρ της παραβίασης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη διάσωση των τραπεζών τάσσεται και ο επικεφαλής οικονομολόγος της «Ντόιτσε Μπανκ», Ντέιβιντ Φόλκερ Λαντάου, ο οποίος θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη διάσωσης όλου του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ευρωζώνης, καθώς έχουν ήδη διαφανεί τα σημάδια της αστάθειας.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου