Στα χρέη προς την εφορία βουλιάζουν οι φορολογούμενοι, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να φτάνουν στο τέλος Μαΐου τα 88,9 δισ. ευρώ και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να έχει προχωρήσει από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Απρίλιο σε 430.000 κατασχέσεις λογαριασμών οφειλετών.
Με βάση τα στοιχεία της ΓΓΔΕ που δημοσιεύτηκαν χθες, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία έφτασαν στο τέλος Μαΐου τα 88,9 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον Απρίλιο, όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφταναν τα 87,9 δισ. ευρώ.
Καμπανάκι
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι νέες οφειλές, δηλαδή αυτές που έχουν δημιουργηθεί από την 1η/1/2016, παρουσιάζουν αύξηση σε ένα μήνα 1,22 δισ., φτάνοντας στο τέλος Μαΐου τα 5,58 δισ. ευρώ από 4,33 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, δίνοντας ανησυχητικά σημάδια για την πορεία των εσόδων τους επόμενους μήνες, οπότε ουσιαστικά θα πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας για το 2016.
Αντίθετα, στο υπόλοιπο των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών καταγράφεται μείωση κατά 260 εκατ. ευρώ, με το υπόλοιπο να διαμορφώνεται στο τέλος Μαΐου στα 83,33 δισ. ευρώ από 83,59 δισ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Απρίλιο. Από τα στοιχεία που δημοσίευσε πριν από λίγο η ΓΓΔΕ προκύπτει ότι η μείωση στο υπόλοιπο των παλιών οφειλών προκύπτει κυρίως από την επιτάχυνση αποπληρωμής παλιών οφειλών νοικοκυριών μέσω των ρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και κυρίως της ρύθμισης των 100 δόσεων.
Επιδρομές
Παράλληλα, τα στοιχεία δείχνουν ότι μήνα με το μήνα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αυξάνονται και εντείνονται. Μόνο για το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου η ΓΓΔΕ προχώρησε στην κατάσχεση του υπολοίπου στους λογαριασμούς περίπου 430.000 οφειλετών. Ο αριθμός αυτός σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένος κατά περίπου 30%. Το ίδιο διάστημα η εφορία προχώρησε στην έκδοση 8.706 προγραμμάτων πλειστηριασμού, υπεγράφησαν άλλες 9.810 παραγγελίες κατάσχεσης, γράφτηκε υποθήκη σε 1.701 ακίνητα και ασκήθηκαν 2.339 ποινικές διώξεις σε βάρος οφειλετών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι κατασχέσεις, τα άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης αλλά και οι ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης οδήγησαν το πρώτο τετράμηνο του έτους στην είσπραξη 1,6 δισ. ευρώ από καθυστερούμενες οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο.
30.000 έλεγχοι
Στο μεταξύ, μετά τα πολύ υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής που φτάνουν το 63% στα νησιά του Αιγαίου, η ΓΓΔΕ έχει εκπονήσει σχέδιο 30.000 ελέγχων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ και το οποίο θα εφαρμοστεί από τώρα μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.
Το επιχειρησιακό πλάνο περιλαμβάνει προληπτικούς ελέγχους από τις εφορίες και μεγάλο αριθμό στοχευμένων ελέγχων από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων σε όλη την επικράτεια, με ιδιαίτερη έμφαση σε τουριστικές περιοχές, αλλά και σε κλάδους ή επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα (εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, χώροι δεξιώσεων κ.λπ.).
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Διαβάστε την συνέχεια στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί