«Ο μοναδικός αυτός ετήσιος φόρος θα έχει ένα και μοναδικό χαμηλό φορολογικό συντελεστή για όλα τα ακίνητα της χώρας», τόνισε στο πλαίσιο του 35ου επετειακού Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, ο καθηγητής Οικονομικών στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος (Deree College), Νικόλαος Πειρουνάκης, προσθέτοντας ότι αυτός θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, το 0,3%.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με αξία ακινήτων στα 650 δισ. ευρώ, ο επίμαχος φόρος θα απέφερε έσοδα 1,95 δισ. ευρώ, ενώ επεκτείνοντας τη φορολογία στα εκτός σχεδίου ακίνητα, η αξία θα «άγγιζε» το ένα τρισ. ευρώ και, άρα, στα ταμεία του Δημοσίου θα εισέρρεαν περί τα τρία δισ. ευρώ.
«Με ταυτόχρονη μείωση κάποιων κρατικών δαπανών το δημοσιονομικό όφελος θα προσέγγιζε τα 3,5 δισ. ευρώ, που -βάσει μνημονίων- είναι ο νυν ζητούμενος στόχος. Κι αυτό, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τη γενική άνοδο των φορολογικών εσόδων από την αναζωογόνηση της κτηματαγοράς και της οικοδομής, που η ανωτέρω μείωση θα καταστήσει εφικτή», συνέχισε ο κ. Πειρουνάκης.
Στους δήμους
Οσον αφορά στην πρόταση για παραχώρηση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ο καθηγητής σχολίασε ότι με τον τρόπο αυτό παύει να υπάρχει η «κλασική» χρηματοδότηση των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
«Αυτή αντικαθίσταται από τον ανωτέρω φόρο, με το κράτος να φροντίζει για τη μερική ανακατανομή των σχετικών εσόδων από τους πλουσιότερους δήμους προς εκείνους με τα μικρότερα έσοδα», κατέληξε. Οπως, ωστόσο, έσπευσε να σχολιάσει ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Μπρούλιας, «για να ‘περάσει’ ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους, οι τελευταίοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στα Ε9 των δημοτών».
Καταπέλτης
Ως «έγκλημα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, την επιβολή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.
Κι αυτό, γιατί, με βάση στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αυτός:
e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών για την περίοδο από τις 18 έως τις 22 Νοεμβρίου
- Επιβαρύνει τον αγοραστή/επενδυτή περισσότερο από ό,τι ο βασικός ΕΝΦΙΑ, που αντιστοιχεί στο αγοραζόμενο ακίνητο. Αρα, αποθαρρύνεται η αγορά/επένδυση.
- Επιβαρύνει με πρόσθετο βάρος κάθε ιδιοκτήτη, με συνολική αξία ακίνητης περιουσίας άνω των 200.000 ευρώ. Αρα, μεγαλώνει η (όποια) αναντιστοιχία μεταξύ αξίας ακίνητης περιουσίας και εισοδήματος – φοροδοτικής ικανότητας, με συνέπεια να αυξάνει ο κίνδυνος είτε κατασχέσεως/δημεύσεως περιουσίας είτε «βεβιασμένης» πωλήσεως.
- Αυτό συνεπάγεται περαιτέρω μείωση της ζητήσεως ακινήτων, σε εποχή κατά την οποία αυξάνει (λόγω της μακροχρόνιας ύφεσης) η προσφορά ακινήτων σε όλες τις κλίμακες τιμών, περισσότερο, δε, στις περιπτώσεις «ακριβών» ή «μεσαίων» ακινήτων.
- Συνεπώς, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ πολλαπλασιάζει την ήδη βαριά επίπτωση του βασικού ΕΝΦΙΑ στην κτηματαγορά, αρχής γενομένης από τις υπο-αγορές «ακριβών» ακινήτων και αλυσιδωτά στις υπο-αγορές «μεσαίων» και «φθηνών» ακινήτων.
Δυσκολίες
Αξίζει να σημειωθεί πως με βάση έρευνα της Κάπα Research, για λογαριασμό της ΠΟΜΙΔΑ, σχεδόν τέσσερις στους 10 δηλώνουν ότι θα δυσκολευτούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, με το 25,4% να εκφράζει τη βεβαιότητα ότι δεν θα μπορέσει να το κάνει. Στην ερώτηση, δε, τι θα κάνουν στο μέλλον εάν δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους, το 15,8% δηλώνει ότι θα προσπαθούσε να πουλήσει το ακίνητο σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής και το 33,4% σε τιμή ίση με την αντικειμενική, ενώ το 8,6% θα αφήσει να το κατάσχει το Δημόσιο.
Βολές για AirBnb
«Δεν επιτρέπεται ολόκληρες περιοχές της Αθήνας να έχουν μετατραπεί σε… κοιμητήρια». Με τη δήλωση αυτή θέλησε ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Καμίνης, να περιγράψει το πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί, εξαιτίας της έκρηξης του φαινομένου της AirBnb.
Οπως προκύπτει από έρευνα, το 7,2% των ιδιοκτητών προσπάθησε πέρυσι να εκμισθώσουν κάποιο ακίνητο μέσω της επίμαχης πλατφόρμας, αλλά και συναφών διαδικτυακών τόπων, γεγονός που εξηγεί την αύξηση των τιμών, για παράδειγμα, στο Κουκάκι ή στο Θησείο. «Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ευθύνονται για τον κίνδυνο που διατρέχουν πολλές περιοχές της πρωτεύουσας να αλλάξουν φυσιογνωμία», πρόσθεσε ο κ. Καμίνης, αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης για έλλειψη οργάνωσης και σχεδιασμού στο συγκεκριμένο θέμα.
Στον «αέρα» της AirBnb εμφανίζονται σήμερα περισσότερα από 50.000 ακίνητα ανά την Ελλάδα, με την Αθήνα και την Κρήτη να καταλαμβάνουν περίοπτη θέση στη σχετική λίστα. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από στοιχεία της AirDNA, της ιστοσελίδας, δηλαδή, που αναλύει δεδομένα της επίμαχης πλατφόρμας, οι ενεργές αγγελίες στην πρωτεύουσα υπολογίζονται σήμερα σε περίπου 6.640, όταν πριν από σχεδόν ένα χρόνο ο αριθμός τους μόλις ξεπερνούσε τις 2.500. Αντιστοίχως, στην Κρήτη διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση περίπου 12.000 ακίητα, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση να εντοπίζεται στο νομό Χανίων.
Πλειστηριασμοί
Της ανάγκης διαχωρισμού μεταξύ των οφειλετών που έχουν πραγματική ανάγκη προστασίας από πλειστηριασμούς και των στρατηγικών κακοπληρωτών, υπεραμύνθηκε ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, Γεώργιος Ρούσκας.
«Αυτή τη στιγμή στο διαχειριστή εκκρεμούν εκατοντάδες υποθέσεις πλειστηριασμών, για εξόφληση υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή, έξι ή επτά ετών. Δεν πρέπει, λοιπόν, να γίνουν πλειστηριασμοί ακινήτων, όταν οι υπόλοιποι χρηματοδοτούν τη λειτουργία μιας συγκεκριμένης πολυκατοικίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την έρευνα της Κάπα Research, σχεδόν ένας στους τρεις (28,7%) έχει τραπεζικό δανεισμό για αγορά ακινήτου, εκ των οποίων ένας στους τέσσερις (24%) δεν εξυπηρετεί κανονικά το δάνειό του. Το ποσοστό εκείνων που πληρώνουν κανονικά έχει μειωθεί σε 76% από 83,5% το 2012.
Αγγελική Βελεσιώτη
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]