Η αβεβαιότητα που γέννησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πρώτος τέτοιας κλίμακας σε ευρωπαϊκό έδαφος, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (με βαλκανική εξαίρεση τη Γιουγκοσλαβία), σε συνδυασμό με το κλίμα κρίσης που είχε δημιουργήσει στην παγκόσμια οικονομία η πανδημία, έστειλαν πολλούς σε αναζήτηση επενδυτικού καταφυγίου. Η παράδοση της αγοράς θέλει τη στροφή στον χρυσό και ειδικά στις χρυσές λίρες. Η εκτιμώμενη αξία των αγορών κινήθηκε στα επίπεδα των 8,3 εκατ. ευρώ.
Αβεβαιότητα
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη μεγάλη αύξηση της ζήτησης ήταν το α’ τρίμηνο του 2012, όταν και είχαν αγοραστεί 39.641 χρυσές λίρες. Τότε ήταν τα Μνημόνια που είχαν τρομάξει τους επενδυτές και ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ. Τώρα μια παγκόσμια πανδημία, σε συνδυασμό με έναν πόλεμο. Οι πρωτοφανείς, για τους περισσότερους εν ζωή, κρίσεις που έχουν βρει τον κόσμο και τη χώρα μας δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για πολλά θετικά και αρνητικά ρεκόρ. Η ιστορία έχει καταγράψει σημαντικές εξάρσεις στη ζήτηση για λίρες στη χώρα μας, με όλα τα ρεκόρ να ανήκουν στα χρόνια των Μνημονίων. Τα πρώτα τρίμηνα της περιόδου 2015 έως 2017 οι αγορές κυμάνθηκαν από 10.878 έως τα 13.604 χρυσές λίρες. Ενδεικτικό της σπανιότητας της επίδοσης του 2022 είναι ότι το φετινό «σκορ» των 17.580 λιρών ξεπέρασε και χρονιές όταν τα capital controls, η συζήτηση για Grexit και το δημοψήφισμα είχε οδηγήσει σε πανικό τους επενδυτές.
Τιμές
Η αύξηση των τιμών έγινε τροφοδοτούμενη από την ανάλογη αύξηση της ζήτησης, σε συνδυασμό με το ράλι που πραγματοποιούσε εκείνη την περίοδο ο χρυσός. Στις 8 Μαρτίου βρέθηκε μέχρι και στο υψηλό των 1.902,69 ευρώ ανά ουγκιά. Η τιμή του χρυσού έφτασε μέσα στο πρώτο τρίμηνο να ακουμπήσει μέχρι και τις 2.070,56 δολάρια μια ανάσα, σχεδόν 5 δολάρια από το ιστορικό ρεκόρ της 6ης Αυγούστου 2020.
Σε δεύτερο χρόνο, δεδομένης και της συνολικής αύξησης της τιμής της χρυσής λίρας κατά 160% την τελευταία 14ετία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται να προχωρήσουν σε ρευστοποίησή τους. Οσο πιο παλιά τις έχουν αγοράσει τόσο πιο μεγάλο θα είναι το κέρδος τους.
Σήμερα, οι τιμές διαμορφώνονται κοντά στα επίπεδα των 406,64 ευρώ η πώληση και στα 409 ευρώ η αγορά. Δεν συμφέρει η πώληση για κάποιον που αγόρασε φέτος, καθώς οι τιμές κυμαίνονταν μεταξύ 430,26 ευρώ και 504,43 ευρώ εκάστη. Ομως πολλοί έχουν αγοράσει προ 10ετίας με τιμές κοντά στα 150 ευρώ. Για εκείνους το κέρδος είναι δύσκολο να αγνοηθεί. Οι ειδικοί της αγοράς χρυσού επιμένουν ότι ο χρυσός θα επιστρέψει σύντομα σε άνοδο, αλλά όλα εξαρτώνται από τις διεθνείς εξελίξεις. Οι διεθνείς αγορές κλυδωνίζονται, τα κρυπτονομίσματα σε μεγάλο βαθμό κατέρρευσαν και τα ακίνητα παραμένουν ασφαλής αλλά αργή στην απόσβεση επένδυση. Ο χρυσός και ειδικά οι χρυσές λίρες παραμένουν στη σκέψη χιλιάδων Ελλήνων ως το μαξιλάρι ασφαλείας, για όταν η Οικονομία περάσει μία ακόμα σημαντική κρίση…
Ειδήσεις σήμερα
Υποχρεωτική η μάσκα μόνο σε νοσοκομεία, γηροκομεία και μέσα μεταφοράς – Καταργείται στα καταστήματα
Γαλάτσι: Έτσι ξεκίνησε ο άγριος καυγάς μεταξύ των μαθητών στο Άλσος Βεϊκού