Just in: Turkey has forced Nato to postpone its initial decision to process Finland and Sweden’s request to join the military alliance, throwing into doubt the hopes for a quick accession of the two Nordic countries https://t.co/7a1SMTrz2C pic.twitter.com/Kb1xrwq4P4
— Financial Times (@FinancialTimes) May 18, 2022
Ωστόσο την διαδικασία αυτή «μπλόκαρε» ο Τούρκος πρέσβης, θέτοντας εν αμφιβόλω την υλοποίηση της δέσμευσης Στόλτενμπεργκ για «διαδικασίες εξπρές».
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε μέλη του κόμματός του, ανέφερε πως ειδικά η Σουηδία δεν θα πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να εγκρίνει την αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς να επιστρέψει τους «τρομοκράτες».
Ερντογάν: Κάθετα αντίθετος στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Αμετακίνητος στην θέση του ότι η Φινλανδία και η Σουηδία δεν θα έπρεπε να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ παραμένει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Ερντογάν κάλεσε το ΝΑΤΟ να δείξει κατανόηση στις ανησυχίες της Τουρκίας, η οποία «δεν θέλει να επαναλάβει» τα λάθη του παρελθόντος, όταν δηλαδή «επέτρεψε» στην Ελλάδα και τη Γαλλία να ενταχθούν στη Συμμαχία!
«Αυτό το λάθος έγινε κάποτε με την Ελλάδα. Ελλάδα και Γαλλία είχαν αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, δυστυχώς είπαμε ‘ναι’ να μπουν αργότερα. Δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος» είπε ο Ερντογάν, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του σήμερα (18/5).
Δεν πρόκειται για την πρώτη φοορά που ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρεται στο «λάθος» της Τουρκίας όσον αφορά την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ. Λίγο μετά την ανακοίνωση της Σουηδής πρωθυπουργού, Μαγκνταλένα Άντερσον, ότι η χώρα της θα υπέβαλε αίτημα εισόδου στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν δήλωνε:
«Ξέρετε ότι η Ελλάδα είχε βγει από το ΝΑΤΟ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις μας έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για να επιστρέψει. Και τώρα απευθύνομαι στον τουρκικό λαό που μας παρακολουθεί. Οι σημαντικές χώρες του ΝΑΤΟ προσφέρουν ή δεν προσφέρουν υποστήριξη (προς την Ελλάδα); Δημιουργούν ή δεν δημιουργούν νέες βάσεις στην Ελλάδα; Πώς να τους πιστέψουμε; Μιλάμε για θέματα εθνικής ασφαλείας και δεν θα πούμε το “ναι”. Δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος», τόνισε ο Ερντογάν.
Βραζιλία: Σοκ από τα όργια μεταξύ ανδρών σε διάσημη παραλία του Ρίο (βίντεο)
ΝΑΤΟ: Σουηδία και Φινλανδία κατέθεσαν το αίτημα για την ένταξή τους
Μια ιστορική αλλαγή πολιτικής ασφάλειας της Ατλαντικής Συμμαχίας έλαβε μορφή με την απόφαση Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη.
Η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν σήμερα επισήμως αίτημα για την προσχώρησή τους στο ΝΑΤΟ, ξεκινώντας τη διαδικασία για την ένταξή τους στη Συμμαχία, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες.
Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα καμφθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών. Οι δύο χώρες καταθέτουν σήμερα το αίτημα για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και ο Νιινίστο μαζί με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Αντερσον θα συζητήσουν αύριο το ζήτημα, καθώς και τις απειλές της Τουρκίας, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας υπερψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Από τους 200 βουλευτές του φινλανδικού Κοινοβουλίου 188 ψήφισαν υπέρ και μόλις οκτώ κατά της αίτησης ένταξης. Επιφυλακτικοί για την ένταξη είναι ορισμένοι βουλευτές της Αριστερής Συμμαχίας, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Οι βουλευτές που ψήφισαν κατά εκφράζουν αντιρρήσεις γιατί, όπως τονίζουν, «τα σύνορά μας θα γίνουν τα σύνορα μεταξύ της στρατιωτικής συμμαχίας και της Ρωσίας», πιστεύοντας ότι η αίτηση ένταξης θα αλλάξει την εξωτερική πολιτική της χώρας. Παράλληλα, από την πλευρά της Σουηδίας, η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε υπέγραψε το αίτημα ένταξης και εκτίμησε ότι η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο.
Παρά τις αρχικές απειλές, το Κρεμλίνο υποβάθμισε την κίνηση των δύο χωρών. Η δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών ήταν χαρακτηριστική: «Δεν κάνει μεγάλη διαφορά η ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο NATO, συμμετείχαν ήδη σε νατοϊκές ασκήσεις», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα συνέχισε την επιθετική ρητορική λέγοντας ότι «η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατόπιν πίεσης των ΗΠΑ, λύνει τα χέρια της Ρωσίας. Να το έχει κατά νου η Δύση». Πρόσθεσε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία «αναγκάζονται να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και να αλλάξουν τη στρατηγική κατεύθυνση της πολιτικής τους».
Στόλτενμπεργκ: «Ιστορική στιγμή» που «πρέπει να αδράξουμε» η αίτηση Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Για «ιστορική στιγμή» την οποία «πρέπει να αδράξουμε» έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κρατώντας στα χέρια τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξή τους στη Συμμαχία, έχοντας στο πλευρό του τους πρέσβεις των δύο χωρών.
«Είναι καλή μέρα σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας», πρόσθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
«Ευχαριστώ για την επίδοση των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δρόμο του», συνέχισε.
«Καλωσορίζω θερμά τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Είστε οι πιο στενοί εταίροι μας και η ιδιότητα του μέλους θα αυξήσει την κοινή ασφάλεια», διαβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας.
Επισήμανε ότι οι σύμμαχοι θα αξιολογήσουν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών κι ότι τα συμφέροντα για την ασφάλεια όλων των συμμάχων θα ληφθούν υπόψη.
«Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σε όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε γρήγορα συμπεράσματα», κατέληξε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ειδήσεις σήμερα
Μόνο ο Σκουρλέτης δεν κατάλαβε τι είπε ο Μητσοτάκης – Χαμός με τη μίζερη κριτική