Δριμεία κριτική στο νόμο που αφορά στις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών άσκησε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΕΤΕ, σημειώνοντας ότι βρίσκεται στη λάθος κατεύθυνση.
«Ο νόμος 4346/2015 διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, το οποίο ναι μεν προάγει και αναβαθμίζει τις τραπεζικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένα διοικητικό συμβούλιο και την ανεξαρτησία του ως προς το πολιτικό σύστημα, αλλά από την άλλη ακρωτηριάζει την αναγκαία σύνδεσή του με την πραγματική οικονομία και στερεί απολύτως αναγκαίες δεξιότητες και εμπειρίες που θα πρέπει να διαθέτει το Δ.Σ. ως συλλογικό όργανο για να αντεπεξέλθει στις νέες προκλήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κατσέλη.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι τα κριτήρια που θέτει ο νόμος επιβάλλουν στις ελληνικές τράπεζες ένα μονοδιάστατο και συγκεντρωτικό σχήμα διοίκησης με μέλη που θα προέρχονται από ένα στενό τραπεζικό πεδίο. Αυτό, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΤΕ, μπορεί να έχει σοβαρούς κινδύνους ως προς την απρόσκοπτη και αποτελεσματική υλοποίηση των προκλήσεων που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες και διακυβεύει την ανταγωνιστική τους τοποθέτηση στο διεθνές ανταγωνιστικό τραπεζικό τοπίο.
Σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η κ. Κατσέλη εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη, καθώς δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, αλλά και ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας μέσα σε ένα ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, εστίασε στην ανάγκη εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, γεγονός που χαρακτήρισε και ως «καταλύτη» για την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας. Την ίδια ώρα, τόνισε ότι καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση του τραπεζικού συστήματος θα παίξουν και οι θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, καθώς η ανάκτηση εμπιστοσύνης θα οδηγήσει σε επιστροφή καταθέσεων και επιστροφή της χώρας στις αγορές, που θα συμβάλει στην άρση των capital controls. Παράλληλα, η αύξηση του ΑΕΠ και της απασχόλησης θα οδηγήσει σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank, Δημήτρη Μαντζούνη, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι για να αντιμετωπιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρέπει να ανακάμψει η οικονομία. Σε ό,τι αφορά στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων με τις εξωδικαστικές διευθετήσεις και τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου, επεσήμανε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ισχυρό όπλο για τη μείωσή τους. Πρόσθεσε ότι οι νέες καθυστερήσεις στο δ’ τρίμηνο του 2015 ανήλθαν σε 214 εκατ. ευρώ, λιγότερες από το 50% των καθυστερήσεων του δ’ τριμήνου του 2014.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο τέλος Δεκεμβρίου του 2015, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας ανερχόταν σε 36,8%, οι προβλέψεις ανήλθαν σε 3,020 δισ. ευρώ και ο δείκτης κάλυψης επισφαλών δανείων από προβλέψεις στο 69% (μαζί με τις ενσώματες εξασφαλίσεις 126%). Σχετικά με τη συμφωνία με την KKR για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, ο κ. Μαντζούνης είπε ότι κάποιοι επιχειρηματίες είχαν συνηθίσει να μην πληρώνουν. Αναφερόμενος στην πορεία της Alpha Bank, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πλεονέκτημα της ισχυρής κεφαλαιακής της βάσης (δείκτης CET I στο 16,1% που αντιστοιχεί σε κεφάλαια 8,7 δισ. ευρώ).
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Alpha Bank, Βασίλης Ράπανος, εστίασε στην υψηλή φορολόγηση και την ανάγκη να παταχθεί η φοροδιαφυγή.
Αναφερόμενος στο θέμα του «κόφτη», δήλωσε ότι ενδυναμώνει την αξιοπιστία της χώρας, καθώς διαβεβαιώνει τους εταίρους ότι η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε σταθεροποιητική τροχιά, ενώ παράλληλα στέλνει θετικό μήνυμα προς τους επενδυτές.
Τέλος, αναφερόμενος στο Brexit, σημείωσε ότι το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά από αυτό αναμένεται να έχει πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.
ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου