Ενδεικτικό είναι πως έως χθες η επισκεψιμότητα της σελίδας koinonikomerisma.gr έφτασε τα 9,7 εκατομμύρια κλικ, ενώ οι μοναδικοί χρήστες ήταν 1,5 εκατομμύριο. Μάλιστα, κάποια στιγμή παρατηρήθηκε υπερφόρτωση της ιστοσελίδας, η οποία, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, αντέχει να εξυπηρετήσει 200.000 χρήστες ταυτόχρονα.
Τα 6 βήματα για να κάνετε αίτηση
Ανοιξε χθες η ηλεκτρονική εφαρμογή για το κοινωνικό μέρισμα (www.koinonikomerisma.gr) ώστε από σήμερα μέχρι και τις 12 Δεκεμβρίου οι δικαιούχοι να κάνουν τις αιτήσεις και να πάρουν το ποσό που τους αναλογεί από τα 720 εκατ. ευρώ που διατίθενται συνολικά.
Θεωρητικά το κοινωνικό μέρισμα κυμαίνεται από 250 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά με εισόδημα κοντά στα 9.000 ευρώ μέχρι και 1.350 ευρώ για οικογένειες με έξι ανήλικα παιδιά και εισόδημα μεγαλύτερο ή ίσο των 15.000 ευρώ. Το εισόδημα θα προσδιοριστεί με βάση το σύνολο των εισοδημάτων του νοικοκυριού, δηλαδή των ενηλίκων που κάνουν δήλωση. Ως ετήσιο εισόδημα λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος και του τεκμαρτού εισοδήματος.
Ειδική μέριμνα
Στις οδηγίες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, εκτός από τα έξι βήματα της αίτησης, υπάρχει η διευκρίνιση ότι για τους συνταξιούχους άνω των 70 ετών και αυτούς που παίρνουν το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ δεν είναι απαραίτητη η υποβολή αίτησης αν πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Σε 6 βήματα
Για όλους τους υπόλοιπους η αίτηση θα υποβληθεί σε έξι βήματα:
1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να εισάγετε ένα e-mail και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου. Επίσης, να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή των στοιχείων που αφορούν εσάς, τη/το σύζυγό σας ή/και τα προστατευόμενα τέκνα σας. Αν το σύστημα δεν πιστοποιεί τον συνδυασμό ΑΦΜ και ΑΜΚΑ που έχετε εισαγάγει, θα εμφανιστεί αντίστοιχο μήνυμα. Στην αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πάτε σε ένα ΚΕΠ και να ζητήσετε να ενημερώσετε την εγγραφή του ΑΜΚΑ σας ως προς το πεδίο του ΑΦΜ. Μόλις γίνει η διόρθωση μπορείτε να ξεκινήσετε εκ νέου τη διαδικασία για την υποβολή της αίτησης.
2. Αφού συναινέσετε στην επεξεργασία προσωπικών και λοιπών στοιχείων, θα εμφανιστεί μια φόρμα που αναφέρει:
- τα προσωπικά σας στοιχεία, οικονομικά στοιχεία, περιουσιακά στοιχεία,
- μια ένδειξη για το αν πληρούται το κριτήριο της μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία,
- μια ένδειξη για το αν ικανοποιείται το κριτήριο της ύπαρξης έστω και ενός μήνα ασφάλισης φορέα κύριας ασφάλισης,
- μια λίστα με τα μέλη του νοικοκυριού σας.
Αν κάποια από τα προσωπικά σας στοιχεία εμφανίζονται λανθασμένα στο σύστημα θα πρέπει να μεταβείτε σε ένα ΚΕΠ και να διορθώσετε το στοιχείο.
Αν το σύστημα δεν έχει σωστή ένδειξη για το κριτήριο ύπαρξης έστω και ενός μήνα ασφάλισης σε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, θα πρέπει να μεταβείτε σε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ και να ζητήσετε να διορθωθούν τα στοιχεία.
3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού λογαριασμού IBAN στον οποίον είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή ακόμα και αν πληρούνται τα κριτήρια.
4. Σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας περιλαμβάνει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, απαιτείται η συγκατάθεσή τους, μέσω των κωδικών τους στο Taxisnet, για την προσπέλαση των στοιχείων τους από τη ΓΓΠΣ, προκειμένου να διαπιστώσετε αν πληρούνται τα κριτήρια χορήγησης. Η θετική συγκατάθεση όλων των φιλοξενούμενων ενηλίκων εντός της προθεσμίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση ολοκλήρωσης της αίτησης.
5. Εφόσον όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού σας έχουν συναινέσει, εμφανίζεται η ένδειξη που αναφέρει αν πληρούνται τα κριτήρια χορήγησης. Σε θετική περίπτωση, ενημερώνεστε αμέσως για το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό σας. Διαφορετικά, εμφανίζονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους δεν είστε δικαιούχος. Εάν δεν εμφανιστεί αυτή η πληροφορία, κάποιο από τα μέλη του νοικοκυριού δεν έχει δώσει ακόμα τη συναίνεσή του ή έχει αρνηθεί να τη δώσει.
6. Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια, θα πρέπει να κάνετε την επιλογή [Αποδέχομαι το κοινωνικό μέρισμα] ώστε να καταστείτε δικαιούχος. Σε περίπτωση μη αποδοχής, δεν θα καταστείτε δικαιούχος ακόμα και αν πληρούνται τα κριτήρια.
Οι έξι κόφτες που στερούν το μέρισμα από χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά
Τη στέρηση του «κοινωνικού μερίσματος» από εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και λοιπά νοικοκυριά, με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς και τη σημαντική μείωση των ποσών του «μερίσματος» που δικαιούνται εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι οικονομικά εξαθλιωμένοι Ελληνες πολίτες, προκαλούν έξι «μεθοδεύσεις» του υπουργείου Οικονομικών.
* Η πρώτη μεθόδευση είναι ο συνυπολογισμός όλων ανεξαιρέτως των δηλωθέντων εισοδημάτων και εσόδων των φορολογουμένων στα συνολικά ποσά ετησίου εισοδήματος που θα λαμβάνονται υπόψη, σε κάθε περίπτωση, για να κριθεί εάν πληρούνται τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, ως συνολικό ετήσιο εισόδημα λαμβάνεται υπόψη το συνολικό εισόδημα του 2016 από όλες τις πηγές και από όλες τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων και όλων των επιδομάτων, των κάθε μορφής χρηματικών μεταβιβάσεων, καθώς και όλων των αφορολόγητων ή ειδικώς φορολογούμενων ποσών (όπως τα επιδόματα στήριξης τέκνων του ΟΓΑ, τα επιδόματα τριτέκνων ή πολυτέκνων, το φοιτητικό επίδομα, το ΕΚΑΣ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τα επιδόματα ανεργίας, τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας, τα επιδόματα επικινδυνότητας, οι τόκοι καταθέσεων, τα ποσά των αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων κ.λπ.).
Με τη μεθόδευση αυτή, τα συνολικά ποσά ετησίου εισοδήματος για εκατοντάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά (αποτελούμενα από ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους, αναπήρους, τριτέκνους και πολυτέκνους) εμφανίζονται υπέρμετρα «φουσκωμένα» και είτε ανεβαίνουν σε πιο υψηλά εισοδηματικά κλιμάκια στα οποία αντιστοιχούν ποσά «μερισμάτων» μειωμένα κατά 22,2% ή και κατά 44,4% είτε ξεπερνούν τα ανώτατα όρια, οπότε το «μέρισμα» χάνεται.
* Η δεύτερη μεθόδευση είναι ο συνυπολογισμός των τεκμηρίων διαβίωσης στον προσδιορισμό του ετήσιου συνολικού εισοδήματος. Συγκεκριμένα, για τον προσδιορισμό του συνολικού ετήσιου εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ του τεκμαρτού εισοδήματος και του δηλωθέντος. Ολοι λοιπόν οι φορολογούμενοι με ετήσια δηλωθέντα εισοδήματα κάτω από 5.000 ευρώ εμφανίζονται ως έχοντες υψηλά ετήσια εισοδήματα, μεγαλύτερα από τις 5.000 ευρώ, δεδομένου ότι το ελάχιστο ποσό τεκμαρτού εισοδήματος ανέρχεται σε 5.000 ευρώ για τους έγγαμους και σε 3.000 ευρώ για τους άγαμους. Στη συνέχεια, δε, το τεκμαρτό εισόδημα κάθε φορολογούμενου αυξάνεται, ανάλογα τα σπίτια και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που τυχόν κατέχει. Με το κόλπο αυτό, το υπ. Οικονομικών φουσκώνει το ετήσιο εισόδημα με ανύπαρκτα μάλιστα ποσά.
* Η τρίτη μεθόδευση είναι η μη αναγνώριση ως δικαιούχων των ατόμων τα οποία πληρούν μεν όλα τα κριτήρια, αλλά δεν μένουν σε σπίτια ιδιόκτητα, δωρεάν παραχωρηθέντα ή ενοικιαζόμενα, αλλά απλώς «φιλοξενούνται» σε σπίτια γονέων, λοιπών συγγενών ή φίλων. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν ο ν. 4501/2017 και η σχετική υπουργική απόφαση, μέρισμα θα χορηγείται σε κάθε σύνολο ατόμων που συγκατοικούν σε κάποιο σπίτι, εφόσον τα συνολικά εισοδήματά τους και η συνολική αξία όλων των περιουσιακών τους στοιχείων δεν υπερβαίνουν τα αντίστοιχα όρια που προβλέπονται. Ομως, με αυτόν τον τρόπο αποκλείεται ουσιαστικά από το δικαίωμα είσπραξης του μερίσματος ένας μεγάλος αριθμός πάμφτωχων πολιτών, οι οποίοι συγκατοικούν με τους γονείς τους ή με άλλους στενούς συγγενείς τους και έχουν δηλώσει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις ως «φιλοξενούμενοι» στα σπίτια των οικείων τους. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις συνυπολογίζονται αθροιστικά τα ετήσια εισοδήματα όλων των ατόμων που συγκατοικούν, οπότε αν τα αθροίσματα είναι υψηλά και υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα όρια.
* Η τέταρτη μεθόδευση είναι ο αποκλεισμός από τους δικαιούχους των ατόμων ή των νοικοκυριών, τα οποία κατείχαν έστω και για ένα μόνο μήνα εντός του 2016 Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.928 κ.εκ. παλαιότητας έως 10 ετών, ακόμη κι αν δεν τα έχουν σήμερα στην κατοχή τους. Τα εν λόγω άτομα θεωρούνται ως υπόχρεοι πληρωμής φόρου πολυτελούς διαβίωσης και αποκλείονται.
* Η πέμπτη μεθόδευση είναι ο αποκλεισμός χιλιάδων σημερινών ανέργων, οι οποίοι όμως κατά τη διάρκεια του 2016 εργάστηκαν για περισσότερους από έξι μήνες ή ήταν μεν άνεργοι το 2016 για περισσότερους από 6 μήνες αλλά όχι συνεχόμενους. Για τους συγκεκριμένους πολίτες δεν ισχύει η αφαίρεση των μισθών που εισέπραξαν το 2016 από το συνολικό ετήσιο εισόδημα των «νοικοκυριών» στα οποία ανήκουν.
* Η έκτη μεθόδευση είναι, τέλος, ο αποκλεισμός από τους δικαιούχους όσων είχαν μεν την 1η-1-2017 ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης των σχετικών ορίων που προβλέπονται, αλλά, μετά, απώλεσαν μέρος ή το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους αναγκαστικά, είτε λόγω κατασχέσεων είτε λόγω αναγκαστικών πωλήσεων, με αποτέλεσμα σήμερα είτε να μην έχουν καθόλου ακίνητη περιουσία είτε να έχουν πολύ μικρότερη ακίνητη περιουσία, αξίας χαμηλότερης των προβλεπόμενων ορίων.