Οπως, ωστόσο, σημειώνουν παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, το «κλειδί» που εξασφαλίζει την καταβολή ενός εγγυημένου ή εφάπαξ ποσού είναι τα ασφάλιστρα. «Το βασικό πλεονέκτημα, που προσφέρουν τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα είναι η ευελιξία και η ανταποδοτικότητα.
Τόσο η ηλικία συνταξιοδότησης όσο και το ποσό της ιδιωτικής σύνταξης και του εφάπαξ είναι πλέον επιλογή του ασφαλισμένου και ρυθμίζονται ανάλογα με το ποσό των εισφορών που μπορεί ο ίδιος βιώσιμα να υποστηρίξει», τονίζει στο «Ασφάλιση & Συντάξεις» ο διευθυντής του idiotiki-syntaxi.gr, κ. Κωνσταντίνος Τόγιας, και προσθέτει: «Κατά το σχεδιασμό των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων παρατηρείται – κυρίως από τις τράπεζες- η πρακτική να επιλέγεται για τον ασφαλισμένο αναπροσαρμογή των εισφορών του κάθε έτος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εισφορές να αυξάνονται ετησίως, με ένα ποσοστό που διαφέρει από εταιρία σε εταιρία και κυμαίνεται από 3% έως 4%».
Σύμφωνα με τον ίδιο, με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται, αφενός, η ενίσχυση μακροπρόθεσμα του προγράμματος και, αφετέρου, η ταυτόχρονη καταπολέμηση της επίδρασης του φαινομένου του πληθωρισμού. «Προσοχή, όμως, γιατί από αυτή την επιλογή, που πολλές φόρες δεν γίνεται με επαρκή ενημέρωση προς τον ασφαλισμένο, ελλοχεύουν κίνδυνοι», εξηγεί ο κ. Τόγιας.
Προς επίρρωση, στον πίνακα καταγράφεται η πορεία των εισφορών για ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα 20ετίας, με πρώτη καταβολή τα 1.000 ευρώ/έτος και αντίστοιχη αναπροσαρμογή 3%. Οπως προκύπτει, το πρόγραμμα στα 10 έτη θα έχει ξεπεράσει τα 1.300 ευρώ, στη 15ετία τα 1.500 ευρώ, ενώ λίγα έτη πριν από τη λήξη του τα 1.700 ευρώ. «Αυτή η σταδιακή αύξηση μπορεί μακροπρόθεσμα να καταστήσει μη βιώσιμο το πρόγραμμα, με αποτέλεσμα την ακύρωση και ολική εξαγορά του από τον ασφαλισμένο», εξηγεί ο κ. Τόγιας και συνεχίζει: «Κανένα επιτόκιο, όσο υψηλό και να είναι, δεν σημαίνει τίποτα, εάν το πρόγραμμα δεν ολοκληρωθεί με επιτυχία. Στο πλαίσιο αυτό, καλό θα ήταν ο ασφαλισμένος να επιλέξει οι εισφορές να παραμένουν σταθερές καθ’ όλη τη διάρκεια, προκειμένου να διατηρεί ο ίδιος τον έλεγχό του, προγραμματίζοντας, έτσι, καλύτερα τα οικονομικά του».
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
Οι έκτακτες καταβολές λύση ενάντια στον πληθωρισμό
Την άποψη πως η αντιμετώπιση του φαινομένου του πληθωρισμού μπορεί να γίνει με σχεδιασμό προαιρετικών έκτακτων καταβολών εκφράζει ο επικεφαλής.
«Πρόκειται για ενισχύσεις, οι οποίες είναι προαιρετικές και γίνονται από τον ασφαλισμένο με ένα εφάπαξ ποσό με εγγυημένο επιτόκιο, το οποίο προστίθεται στις ήδη συσσωρευμένες εισφορές του», εξηγεί χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Ιδιωτική Σύνταξη.gr και συνεχίζει: «Με αυτόν τον τρόπο επιλέγει ο ίδιος τη χρονική στιγμή και το ποσό με το οποίο θα ενισχύσει το πρόγραμμά του, διατηρώντας, έτσι, τον απόλυτο έλεγχο, δίχως να διακινδυνέψει τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού του προγραμματισμού».
Παράλληλα, διατηρεί το δικαίωμα να εξαγοράσει ξεχωριστά τις έκτακτες καταβολές σε μία περίπτωση ανάγκης και όχι ολόκληρο το πρόγραμμα, που, σύμφωνα με παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, αρχίζουν να αποδίδουν μετά τη 10ετία, κατά συνέπεια όποιος διακόψει νωρίτερα θα καταγράψει ζημιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει από έρευνα της Επιτροπής Ζωής, Συντάξεων και Υγείας της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), οι εξαγορές ατομικών ασφαλιστηρίων ζωής άγγιξαν πέρυσι τα 655 εκατ. ευρώ έναντι ποσού 264 εκατ. ευρώ, που κατέβαλαν οι ασφαλιστικές εταιρίες για αποζημιώσεις λόγω λήξης της ασφάλισης.
Συνολικά, δε, οι αποζημιώσεις των εταιριών, είτε από ρευστοποιήσεις είτε λόγω λήξης του χρόνου ασφάλισης είτε λόγω έλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου, διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 1,3 δισ. ευρώ, ενώ στα 388 εκατ. ευρώ ορίστηκαν οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν σε ασφαλισμένους μέσω ομαδικών προγραμμάτων (τα 45 εκατ. ευρώ αφορούν σε «σπάσιμο» συμβολαίου).
«Οι σταθερές εισφορές για το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα αντί της ετήσιας αναπροσαρμογής προσφέρουν σταθερότητα και προβλεψιμότητα για τα οικονομικά των ασφαλισμένων, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες διακοπής του προγράμματος στο μέλλον. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ζητήσουν από το σύμβουλό τους επιπλέον σχεδιασμό με έκτακτες καταβολές για την αντιμετώπιση του φαινομένου του πληθωρισμού και περαιτέρω ενίσχυση του προγράμματος για αυξημένο ποσό εφάπαξ και σύνταξης», καταλήγει ο κ. Τόγιας.
Αγγελική Βελεσιώτη
[email protected]
Από το ένθετο «Ασφάλιση & Συντάξεις» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου