Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι πιέσεις, που δέχονται το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες για επίσπευση της σχετικής διαδικασίας, αναμένεται να έχουν αντίκτυπο και στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζουν πλέον τους δανειολήπτες, με συνέπεια να χαρακτηρίζονται ως στρατηγικοί κακοπληρωτές ακόμη και εκείνοι που είναι σε πραγματική αδυναμία, αλλά είτε από άγνοια είτε από… επιπολαιότητα έθεσαν εαυτούς στην κατηγορία των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών.
«Με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών μη συνεργάσιμος είναι αυτός ο οποίος δεν πληρώνει το δάνειό του για πάνω από 90 ημέρες, ενώ, παράλληλα, δεν έχει απαντήσει -επειδή δεν ήθελε, δεν γνώριζε ή λανθασμένα τον συμβούλεψαν να μην το κάνει- στο τυποποιημένο έντυπο ενημέρωσης για τα οικονομικά του στοιχεία», σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο δικηγόρος, κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος και προσθέτει: «Από τη στιγμή, λοιπόν, που κάποιος χαρακτηριστεί ως μη συνεργάσιμος η τράπεζα μπορεί να καταγγείλει το δάνειο και να κάνει απαιτητό όλο το ποσό, εν συνεχεία να εκδώσει διαταγή πληρωμής και, τέλος, να προχωρήσει σε κατάσχεση και πλειστηριασμό. Το βασικό ερώτημα, όμως, είναι το κατά πόσο οι μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες είναι και στρατηγικοί κακοπληρωτές και, εάν όχι, τότε πώς θα γίνει ο διαχωρισμός».
«Με τα τωρινά δεδομένα της οικονομικής κρίσης όλοι βρισκόμαστε σε πραγματική αδυναμία καταβολής των οικονομικών μας υποχρεώσεων και εξυπηρέτησης των δανείων μας», τονίζει, από την πλευρά της, η δικηγόρος, ειδική σε θέματα τραπεζικού δικαίου και αναγκαστικής εκτέλεσης, κ. Ανδριάνα Ζαχαρίου και καταλήγει: «Δεδομένου ότι δεν υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας, όλοι οι δανειολήπτες είναι αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς εάν έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν τα δάνειά τους ή δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν τυπικά κάθε μήνα τις δανειακές δόσεις, συνήθως γιατί επιλέγουν το ελάχιστο εισόδημά τους να το διοχετεύσουν για κάλυψη βασικών βιοτικών και οικογενειακών αναγκών ή για καταβολή οικονομικών υποχρεώσεων».
Το προφίλ
Ενας πρώην ασφαλιστής – νυν άνεργος, που ζει με την αναπηρική σύνταξη της νεφροπαθούς συζύγου του. Ενας οδηγός ταξί, ο οποίος με τον κουτσουρεμένο του μισθό πρέπει να φροντίσει δύο ανήλικα τέκνα και την καρκινοπαθή γυναίκα του. Μία κομμώτρια, που πλέον δεν εργάζεται, αλλά περιθάλπει την παραπληγική αδερφή της. Αυτοί είναι μερικοί μόνον από τους «κόκκινους» δανειολήπτες, οι οποίοι έλαβαν εξώδικο από τις τράπεζες και πλέον σπεύδουν να κινήσουν τις διαδικασίες για να γλιτώσουν το σπίτι τους από τον πλειστηριασμό. Σε αντίθεση, δε, με τα όσα ορίζει ο Κώδικας Δεοντολογίας, οι παραπάνω οφειλέτες έλαβαν την εξώδικη καταγγελία χωρίς προηγουμένως να έχουν κληθεί να προσκομίσουν στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση. «Μπροστά στην ανάγκη άμεσης εισπραξιμότητας ο νόμος μπορεί να… καμφθεί», εξηγούν νομικοί κύκλοι, εκφράζοντας φόβους πως με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα πυκνώσουν αντίστοιχα φαινόμενα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος των τραπεζών είναι να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από 102 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2017 σε 66,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, καθώς, επίσης, και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από 70,5 δισ. ευρώ σε 40,2 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα.
Κτηματολόγιο: Για ποιους λήγει η προθεσμία - Βήμα-βήμα η διαδικασία και το maps.ktimatologio.gr
Στο «σφυρί» ακίνητα… παντός τύπου
Μία ευρεία γκάμα ακινήτων, από κατοικίες και εξοχικά μέχρι και εμπορικά καταστήματα, αναμένεται να «ανεβάσουν» στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οι τράπεζες. «Λαμβάνοντας υπόψη τους πλειστηριασμούς, που είτε εκκρεμούν είτε έρχονται από αναβολές, οι εκτιμήσεις μας είναι πως θα διατεθούν προς πώληση περίπου 10.000 ακίνητα», τόνιζε σε πρόσφατη δήλωσή του στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, κ. Γιώργος Ρούσκας. Οπως, ωστόσο, σπεύδει να αποσαφηνίσει ο συμβολαιογράφος, κ. Θεόδωρος Χαλκίδης, είναι στη διακριτική ευχέρεια του επισπεύδοντος εάν θα επιλέξει να κινηθεί με το αναλογικό ή το νέο μοντέλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ασφάλισης Τομέα Νομικών οι πλειστηριασμοί, για τους οποίους έχει οριστεί ημερομηνία διεξαγωγής, ανέρχονται σε 3.679.
Στο μεταξύ, οι τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων, που διέθεταν χρόνια στα χαρτοφυλάκιά τους. Με τιμές εκκίνησης από 11.000 ευρώ έως περίπου ένα εκατ. ευρώ θα βγουν σε ηλεκτρονική δημοπρασία ακόμη 57 ακίνητα της Τράπεζας Πειραιώς. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στις 24 και τις 25 Οκτωβρίου, μέσω του properties4sale.gr και, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «η πρώτη προσφορά θα πρέπει να ξεπερνά την τιμή εκκίνησης και στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα μπορούν να παρακολουθούν ζωντανά την εξέλιξη των προσφορών και να υποβάλλουν τις δικές τους αντι-προσφορές έως τη λήξη της δημοπρασίας». Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη e-δημοπρασία ιδιόκτητων ακινήτων της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου Ιουνίου. Τα ακίνητα εκείνης της… φουρνιάς αφορούσαν σε 32 διαμερίσματα, 7 μονοκατοικίες, 6 γραφεία, 5 καταστήματα, 3 μικτής χρήσης, 3 αποθήκες και 2 οικόπεδα, μοιρασμένα ανά την Ελλάδα, με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να έχουν τη μερίδα του λέοντος (27 από τα συνολικά 58 ακίνητα). Προσφορές συγκέντρωσαν τα 2/3 εξ αυτών, ενώ το «πράσινο φως» για την αγοραπωλησία έλαβαν τελικώς 29, έναντι τιμήματος περίπου τριών εκατ. ευρώ. Παράλληλα, εγκρίθηκαν και 14 αιτήματα δανείων, αφού για τους επίδοξους αγοραστές, που δεν διέθεταν ρευστό, προβλεπόταν η δυνατότητα χρηματοδότησης έως και 70% της τιμής αγοράς ή άμεσης αγοράς (όποια εκ των δύο είναι χαμηλότερη).
Τίμημα, ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ, φέρεται να έχει συγκεντρώσει, από την πλευρά της, η Eurobank, η οποία μόνο το 2016 πούλησε περισσότερα από 200 ακίνητα.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής