Από κόσκινο περνά το 3% ως 20% όλων των συντάξεων Δημοσίου, που εκδόθηκαν και θα εκδοθούν (λόγω γήρατος και αναπηρίας) ή που μεταβιβάστηκαν και θα μεταβιβαστούν (λόγω θανάτου) από 1/1/2017 ως και 31/12/2017.
Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι είναι πάγια πρακτική και διενεργούνται κάθε χρόνο με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που εφαρμόζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις αποφάσεις συνταξιοδότησης που εκδίδει.
Η φετινή απόφαση όμως που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός, Γ. Χουλιαράκης, έχει μια ουσιαστική διαφορά, καθώς προβλέπει ότι θα ελεγχθούν ως και διπλάσιες συντάξεις από άλλες χρονιές και όσοι πιαστούν με σύνταξη που δεν βγήκε νόμιμα, θα την επιστρέψουν στο Δημόσιο.
Η απόφαση
Η περσινή απόφαση Χουλιαράκη όριζε το δείγμα κατά περίπτωση σε 2% και 10%, ενώ η φετινή που βγήκε χθες ορίζει τα αντίστοιχα ποσοστά σε 3% και 20%.
Ο δειγματοληπτικός έλεγχος πιάνει σχεδόν τη 1 από τις 5 συντάξεις που βγήκαν και θα βγουν μέσα στο 2017, ενώ το 2016 ο έλεγχος αφορούσε 1 στις 10!
Η απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων ότι μέχρι 31-12-2017 θα ελεγχθούν:
* Το 3% ως 20% (αντί 2% και 10% πέρυσι) από τις συνταξιοδοτικές πράξεις, που έχουν εκδοθεί από τις Διευθύνσεις Κανονισμού και Εντολής Πληρωμής Πολιτικών Συντάξεων, Συντάξεων Υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και Ειδικών Κατηγοριών καθώς και από τις συνταξιοδοτικές πράξεις Στρατιωτικών και Πολεμικών Συντάξεων για τις οποίες έχει δοθεί εντολή πληρωμής από 1/1/2017. Το 3%, των αποφάσεων θα επιλεγούν τυχαία ανά Διεύθυνση και Τμήμα Κανονισμού Συντάξεων και ανά είδος συνταξιοδοτικής πράξης (κανονιστικές, τροποποιητικές, μεταβιβάσεις λόγω θανάτου), ενώ το 20% θα είναι επιλεγμένο βάσει παραγόντων κινδύνου (πράξεις εκτός σχεδιασμού Πληροφοριακού Συστήματος, απόλυση λόγω καταδίκης ή απόταξης).
* Οι μεταβολές που διενεργήθηκαν στις καταβαλλόμενες συντάξεις (δηλαδή και σε συντάξεις πριν από το 2017), σε ποσοστό 3% από τυχαίο δείγμα αποφάσεων, 3% από επιλεγμένο δείγμα με κριτήριά όπως το αφορολόγητο όριο εισοδήματος, αλλά και το ύψος των αναδρομικών που χορηγήθηκαν στο ίδιο πρόσωπο από άλλες μεταβιβάσεις συνταξιοδοτικών παροχών που έβγαλαν οι ίδιοι εισηγητές-υπηρεσιακοί.
* Το 20% των συντάξεων που δόθηκαν ως προκαταβολή-προσωρινή σύνταξη και για τις οποίες εκδόθηκαν τελικά απορριπτικές πράξεις συνταξιοδότησης ή πράξεις με μελλοντική ημερομηνία πληρωμής. Ο έλεγχος θα γίνει ως προς την αναζήτηση και επιστροφή του ποσού της προκαταβολής.
Αγωνία
Η αύξηση των δειγματοληπτικών ελέγχων επί συνταξιοδοτικών πράξεων του Δημοσίου, και μάλιστα στο 20% των περιπτώσεων αντί 10% πέρυσι, δείχνει ότι στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στο Εργασίας τρέχουν και δεν φτάνουν για να πιάσουν στόχους που τους έβαλε η τρόικα και δεν είναι άλλοι από το να βγαίνουν λιγότερες συντάξεις.
Παπαθανάσης: Επιτυχής η εκτέλεση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2024
Για φέτος, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά τη δαπάνη να κλείνει στα 25,6 δισ. ευρώ, για τις κύριες και στα 3,8 με 4 δισ. για τις επικουρικές, δηλαδή σε κάθε περίπτωση πάνω από τα 29 δισ. ευρώ συνολικά, ποσό που αντιπροσωπεύει πάνω από το 16% του ΑΕΠ, ενώ οι δανειστές θέτουν τον πήχυ όχι πάνω από το 11% ποσοστό που αντιπροσωπεύει τα 20 από τα 29 δισ. ευρώ που δαπανώνται στις συντάξεις.
Για να μειώσουν λοιπόν τη δαπάνη, αύξησαν και το ποσοστό των συντάξεων που θα περνούν από κόσκινο, ώστε να καθυστερούν και τις μελλοντικές αποφάσεις, λόγω αυστηρότερων ελέγχων.
Το 20% δε των προκαταβολών σύνταξης που θα επανεξεταστούν και όσες δεν είναι νόμιμες θα επιστραφούν θα έχει ανάλογη εφαρμογή και με «αρνητικές συντάξεις» σε ασφαλισμένους ΟΑΕΕ που πήραν προσωρινή σύνταξη 768 ευρώ, ενώ η οριστική βγαίνει στα 600 ή 550 ευρώ και θα κληθούν να επιστρέψουν τη διαφορά, όπως διαπιστώνουν ήδη αρμόδια στελέχη του πρώην ΟΑΕΕ και νυν ΕΦΚΑ που βγάζουν τις νέες συντάξεις.
Επικουρικές
Στο δείγμα των αποφάσεων που περνούν από κόσκινο περιλαμβάνονται μόνον οι κύριες συντάξεις και όχι οι επικουρικές.
Εκεί ο έλεγχος είναι ανύπαρκτος. Απόδειξη ότι έχουν εκδοθεί δεκάδες επικουρικές για αιτήσεις του 2015 χωρίς να λειτουργεί ο νέος τρόπος υπολογισμού και κυρίως όταν είναι σε αναμονή 126.022 ασφαλισμένοι που περιμένουν επικουρικές από το 2013.
Παρά ταύτα, και σύμφωνα με αδιάσειστα ντοκουμέντα που αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής (φ. 16/7/2017), το ΕΤΕΑΕΠ πλήρωσε επικουρικές και αναδρομικά ως 3.070 ευρώ σε ασφαλισμένους του Δημοσίου που έκαναν αίτηση τον Φεβρουάριο, Απρίλιο, ακόμη και Αύγουστο του 2015, αφήνοντας πίσω αιτήσεις του 2013!
Οι συντάξεις αυτές βγήκαν από τους τομείς του Δημοσίου (ΤΑΔΚΥ-ΤΕΑΔΥ), όπως φαίνεται στα έγγραφα που δημοσίευσε ο «Ε.Τ.». Οι αποφάσεις επικυρώθηκαν από το ΕΤΕΑΕΠ που τις πλήρωσε μαζί με αναδρομικά αρκετών μηνών και χωρίς να λειτουργεί ο νέος νόμος!
Πρόκειται για ρουσφέτια ημετέρων; Πρόκειται για σκανδαλώδεις αποφάσεις που βγήκαν με δόλο και συναλλαγή για αιτήσεις του 2015; Και εν τέλει πώς γίνεται από μια λίστα αναμονής 126.022 αιτήσεων επικουρικής σύνταξης που υποβλήθηκαν από το 2013 να βγαίνουν ξαφνικά αποφάσεις για αιτήσεις του Απριλίου και Αυγούστου του 2015 με αναδρομικά 3.000 ευρώ, όταν το ίδιο το Ταμείο έλεγε πριν ενάμιση μήνα, «μη βγάζετε συντάξεις, δεν έχουμε οδηγίες;».
Το υπουργείο Εργασίας τήρησε σιγήν ισχύος για τις παράνομες αποφάσεις έκδοσης επικουρικών συντάξεων που έβγαλε το ΕΤΕΑΕΠ, φέροντας μπροστά τις αιτήσεις του 2015, ενώ περιμένουν 126.022 άτομα από το 2013! Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα, γιατί πλέον δημοσιεύτηκαν και ντοκουμέντα με τις αιτήσεις του 2015 και τις πληρωμές του Ιουλίου του 2017.
Μήπως θα πρέπει να παρέμβει η Δικαιοσύνη για να ελέγξει αν όλα έγιναν νόμιμα ή αν το ΕΤΕΑΕΠ παρέβη τις οδηγίες, δεδομένου ότι η σύνταξη δεν είναι πιστοποιητικό αλλά περιουσιακό στοιχείο του ασφαλισμένου που δικαιούται να του παρέχει το κράτος έναντι των εισφορών που του κατέβαλε;
Κώστας Κατίκος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου