Ειδικότερα, από την έναρξη της προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ 2014-2020) μέχρι σήμερα έχουν αξιοποιηθεί μόλις 159,3 εκατ. ευρώ από τα 2,7 δισ. που έχει στη διάθεσή της η χώρα μας για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό προκύπτει από απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη.
Μπαλάκι οι ευθύνες
Για την ολιγωρία που παρατηρείται, αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης πέταξε το «μπαλάκι» στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ). Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.»: «Η απορρόφηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι χαμηλή λόγω των προβλημάτων με το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που διαχειρίζεται η ΜΟΔ. Δεν έχει ολοκληρώσει για όλες τις δράσεις τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες δήλωσης δαπανών. Πιστεύω ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα πέσουν μεγάλα ποσά για τις ΜμΕ».
Από εκεί και πέρα, ακόμη και η υψηλή απορρόφηση για το σύνολο του ΕΣΠΑ 2014-2020, για την οποία θριαμβολογεί η κυβέρνηση, δεν έχει γίνει αντιληπτή από την αγορά, αφού επί της ουσίας αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. «Η Ελλάδα έχει κάνει αιτήματα πληρωμών/δαπανών που αγγίζουν τα 2 δισ. μέχρι σήμερα. Είμαστε στους πρώτους τρεις στην απορρόφηση για το 2014-2020 αυτή τη στιγμή», ανέφερε το ίδιο στέλεχος. Αυτά τα χρήματα, σύμφωνα με έτερο υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, «έχουν πληρωθεί στους δικαιούχους, ενώ έχουν γίνει και όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι».
Δράσεις
Σημειώνεται πως οι δράσεις που μπορούν να συγχρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση οι οποίες στοχεύουν στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αφορούν σε:
* πρόσβαση σε χρηματοδότηση για επενδύσεις μέσω επιχορηγήσεων, δανείων, εγγυήσεων για δάνεια, επιχειρηματικού κεφαλαίου, συμμετοχών στο κεφάλαιο,
* στοχευόμενη επιχειρηματική υποστήριξη,
* βελτιωμένη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές,
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
* αξιοποίηση νέων πηγών μεγέθυνσης όπως η πράσινη οικονομία, οι κλάδοι του πολιτισμού και της δημιουργικότητας,
* επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο και καλύτερη σύνδεση μεταξύ των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων για την προώθηση της καινοτομίας. Η επιλεξιμότητα των δαπανών καθορίζεται με βάση τους εθνικούς κανόνες.
Η απάντηση
Πληροφόρηση από ελληνικές αρχές επικαλέστηκε η κ. Κρέτσου για να απαντήσει στο ερώτημα του κ. Ανδρουλάκη: «Πόσα χρήματα έχουν αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και πόσα είναι διαθέσιμα για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020;».
Κατά τα λεγόμενα της Ρουμάνας επιτρόπου με βάση τις πληροφορίες που έδωσαν οι ελληνικές αρχές, δημόσιες δαπάνες ύψους 2,7 δισ. ευρώ είναι αφιερωμένες σε επενδυτικές προτεραιότητες για τη στήριξη των μικρομεσαίων, από τις οποίες το 5,9% έχει δαπανηθεί (παρότι έχουν περάσει 4 από τα 7 χρόνια). Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκαν υπό τη μορφή ταμείων δύο χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας:
* ένα για επενδύσεις συμμετοχών στα κεφάλαια που διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και ενισχύεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ),
* το άλλο για την προώθηση της επιχειρηματικότητας, το οποίο διαχειρίζεται ένας εθνικός οργανισμός διαχείρισης κεφαλαίων. Μάλιστα, κατά τα λεγόμενα της ίδιας, οι συμφωνίες χρηματοδότησης υπογράφηκαν μόλις τον Δεκέμβριο του 2016.
Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα αφορά κατά βάση μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, τονίζοντας πως έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο αποτελούν την πιο σημαντική πηγή ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια.
ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου