Παρά τα καλά λόγια για την καλή μέχρι τώρα πορεία στην ψήφιση και υιοθέτηση κατάλληλων μεταρρυθμίσεων, ο κάθε ένας από τους εκπροσώπους των δανειστών είχαν να δώσουν μια συμβουλή-οδηγία για την επόμενη μέρα της δεύτερης αξιολόγησης.
«Εχετε φέρει σε πέρας ένα τεράστιο πρόγραμμα, το οποίο μόνο για τη δεύτερη αξιολόγηση είχε 140 προαπαιτούμενα. Βρίσκεστε στην κατάσταση που ήσασταν το 2014. Πρέπει τώρα ολοκληρώσετε με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα», είπε ο πλέον φιλικός εκπρόσωπος των θεσμών, ο επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο.
Ο Ιρλανδός αξιωματούχος θυμήθηκε ότι η Ελλάδα έχει ήδη ολοκληρώσει τις απαιτούμενες αλλαγές στο φορολογικό και το ασφαλιστικό, το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και της αγοράς εργασίας και ευχήθηκε να υπάρξει συνεπής εφαρμογή τους ώστε να επανέλθει το ταχύτερο δυνατό σε μια σταθερή πορεία ανάπτυξης.
Ο εκπρόσωπος του ESM Νικόλα Τζιαμαριόλι τόνισε ότι, παρά την ένταση που υπήρχε το τελευταίο διάστημα για την ελάφρυνση του χρέους, το βάρος θα πρέπει να πέσει στην ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις. «Μόνο η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μπορεί να φέρει ξανά την Ελλάδα σε μια σταθερή πορεία ανάπτυξης», είπε.
Σε ό,τι αφορά την απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους, τόνισε ότι επιβεβαιώνει τη σαφή δέσμευση των Ευρωπαίων να συνεχίζουν να βοηθούν την Ελλάδα μέχρι να σταθεί κανονικά στα πόδια της. Επισήμανε ότι ήδη οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έχουν δεσμευτεί και για την παράταση έως και 15 χρόνια στις ωριμάνσεις των δανείων του EFSF και για συνέχιση της βοήθειας μακροπρόθεσμα. Ξεκαθάρισε πάντως ότι τα τελικά μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν θα εφαρμοστούν πριν από το τέλος του προγράμματος και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμά της.
Αργότερα, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίσει τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ μέχρι τις αρχές Ιουλίου.
«Βλέπουμε μια τάση σταθεροποίησης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Φραντσέσκο Ντρούντι, για να προσθέσει: «Θα πρέπει να γίνουν βήματα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το πρώτο τρίμηνο το στοκ των κόκκινων δανείων σταθεροποιήθηκε αλλά δεν μειώθηκε και θα πρέπει να γίνει κάτι γι’ αυτό» και συνέχισε: «Χρειάζονται ακόμη αλλαγές στον αστικό κώδικα ώστε να προχωρούν ταχύτερα οι υποθέσεις των δανείων αλλά και δευτερεύουσα νομολογία για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την αγορά δανείων», τονίζοντας παράλληλα ότι μόνο έτσι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να δανείσουν ξανά την πραγματική οικονομία.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΕΚΤ απέναντι στην απόφαση του τελευταίου Eurogroup και τη μη ένταξη της Ελλάδας στο QE, ο κ. Ντρούντι επανέλαβε όσα έχει γράψει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Οτι η απόφαση είναι ένα καλό πρώτο βήμα αλλά δεν δίνει ακόμη την απαιτούμενη σαφήνεια στα μέτρα για το χρέος που θα υλοποιηθούν.
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
Τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού της χώρας κατά 1,5 εκατ. άτομα λόγω της γήρανσης του πληθυσμού προέβλεψε η Ντέλια Βελκουλέσκου μιλώντας στο συνέδριο του Economist, επιμένοντας ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022 και 2% μακροπρόθεσμα είναι μη βιώσιμη.
« Η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για τους δημοσιονομικούς στόχους που θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα είναι μη ρεαλιστική. Μακροπρόθεσμα η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μεγάλη μείωση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. Αυτό θα γίνει λόγω της γήρανσης του πληθυσμού που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του εργατικού δυναμικού κατά το 1/3», τόνισε η κ. Βελκουλέσκου. Επέμενε λοιπόν στους στόχους που έχει θέσει εδώ και καιρό το ΔΝΤ, ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν θα μπορέσει μακροχρόνια να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο από το 1,5% του ΑΕΠ, αφού και ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να ξεπεράσει το 1% του ΑΕΠ.
Το ίδιο ξεκάθαρη ήταν και για το θέμα του χρέους. Ακόμη και αν η Ελλάδα εφαρμόσει πιστά τις μεταρρυθμίσεις που έχει ψηφίσει πρόσφατα, δεν θα καταφέρει να εξυπηρετήσει το χρέος της. Το ελληνικό χρέος θα πρέπει να ρυθμιστεί άπαξ και διά παντός», είπε η κ. Βελκουλέσκου. Σχετικά με την πρόσφατη απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, τόνισε ότι αποτελεί μεν μια πρόοδο, αλλά δεν θα παρέχει σε καμία περίπτωση τη διαφάνεια που χρειάζεται το Ταμείο για να συμμετέχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέφερε ότι από το 2010 μέχρι και σήμερα η Ελλάδα έχει πετύχει μια αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή.
Πρόσφατα ψήφισε μια σειρά από μέτρα που αφορούν ένα νέο φορολογικό νόμο (τη μείωση του αφορολογήτου), τη συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων, τη μείωση των συντάξεων, που, όπως είπε, έχει προγραμματιστεί για το 2019, αλλά και το εργασιακό, και θα συμβάλει στη μακροχρόνια βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.
Ο… πέμπτος
Το ρόλο του πέμπτου μέλους των θεσμών διεκδίκησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος ξάφνιασε λέγοντας για πρώτη φορά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος και να ολοκληρώσει με επιτυχία.
Απαριθμώντας τις καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας για το 2015 και το 2016 και αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου για το χρέος, τόνισε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά τη διευκρίνιση των μέτρων που θα αποφασίσουν το 2018 οι δανειστές: «Aλλωστε κανείς δεν περίμενε από τώρα να έχουμε έτοιμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους».
Στην κατεύθυνση αυτή διαφώνησε με τον κ. Ντρούντι σχετικά με τη σαφήνεια των μέτρων που απαιτούνται για να ενταχθεί η Ελλάδα στο QE, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Κεντρική Τράπεζα του ευρώ αποφεύγει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης παρότι έχει τις δεσμεύσεις που απαιτούνται από τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές μας.
Παρ’ όλα αυτά ο κ. Χουλιαράκης υποστήριξε ότι δεν είναι απαραίτητη η ένταξη της Ελλάδας στο QE για να γίνει έξοδος στις αγορές.
Τάσος Δασόπουλος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου