Αν και ο καθένας μπορεί να βρεθεί σε μία δύσκολη συγκυρία και να καθυστερήσει ένα ή δύο ενοίκια. Αυτό είναι κάτι που αναμένουν οι ιδιοκτήτες. Το πρόβλημα στην αγορά δημιουργείται από τους «στρατηγικούς απατεώνες», όπως τους αποκαλούν πολλοί μεσίτες, οι οποίοι νοικιάζουν ένα σπίτι ή μια επαγγελματική στέγη έχοντας ως σκοπό να μη πληρώνουν ενοίκιο. Ατομα που δίνουν προκαταβολή και μετά δεν πληρώνουν ξανά μέχρι να τους διώξει ο ιδιοκτήτης ή εξαφανίζονται ξαφνικά αφήνοντας «φέσια» πολλών μηνών που δεν θα εισπραχθούν ποτέ. Μητρώο κακών ενοικιαστών δεν υπάρχει, τρόπος να αξιολογήσουν οι ιδιοκτήτες το ιστορικό τους δεν προβλέπεται, οπότε πολλές φορές μία νέα σχέση, με νέους ενοικιαστές, πάντα έχει τα ρίσκα της. Τι μπορεί να κάνει ένας ιδιοκτήτης όταν βλέπει ότι οι μήνες περνούν και τα ενοίκια δεν καταβάλλονται; Ποιος είναι ο ταχύτερος τρόπος να απαλλαγεί από τον κακοπληρωτή, ώστε να σταματήσει η χασούρα;
Οι εξώσεις
Οταν πια φτάσει «ο κόμπος στο χτένι» και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια συνεννόησης με τους ενοικιαστές ή φανεί ότι πρόκειται για στρατηγικούς κακοπληρωτές, τότε η διαδικασία της έξωσης ίσως να είναι μονόδρομος. Δεν είναι γρήγορη, ούτε χωρίς κόστος, αλλά είναι η νόμιμη οδός, ώστε ο ιδιοκτήτης να πάρει ξανά τη χρήση του ακινήτου του. Συνήθως ο χρόνος που απαιτείται ορίζεται σε λιγότερο από δύο μήνες, καθώς η διαδικασία είναι σύντομη, μέσω της αίτησης για διαταγή έξωσης στο αρμόδιο δικαστήριο. Αν και αυτό, σε ένα βαθμό, είναι θεωρητικό, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάστηκε ένα ολόκληρο εννεάμηνο μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, που σημαίνει από δύο και πάνω χαμένα ενοίκια. Αν προσθέσεις το κόστος της έξωσης και τις όποιες φθορές αφήσουν πίσω οι ενοικιαστές, τότε το κόστος για τον ιδιοκτήτη ανεβαίνει σημαντικά.
Τελευταία επιλογή η έξωση
Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) τονίζεται ότι «η μίσθωση ακινήτου, ιδιαίτερα της κατοικίας, είναι και αυτή μια διαρκής ανθρώπινη σχέση, για αυτό και πρέπει να αντιμετωπίζετε τον αντισυμβαλλόμενό σας πρώτα ως άνθρωπο! Γενικά μην προσφεύγετε ποτέ στα δικαστήρια, αν πρώτα δεν εξαντλήσετε κάθε περιθώριο συνεννόησης με τον ενοικιαστή σας!». Αν, όμως, η σχέση φτάσει σε αδιέξοδο, τότε αναλαμβάνουν οι δικηγόροι. Τα βήματα της έξωσης ξεκινούν με την επικοινωνία με ένα δικηγόρο και την αποστολή εξωδίκου με δικαστικό επιμελητή, στο οποίο ο ενοικιαστής καλείται να καταβάλει τα οφειλόμενα ενοίκια εντός ορισμένης προθεσμίας. Αυτό το βήμα είναι σημαντικό, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ο ενοικιαστής βλέπει ότι το θέμα πάει νομικά, συμβιβάζεται και πληρώνει τα ενοίκια. Αν, όμως, ο ενοικιαστής δεν τα καταβάλει, η διαδικασία για την έξωση προχωράει. Ακολουθεί η έκδοση διαταγής αποδόσεως χρήσης μισθίου, που εκδίδεται σε περίπου δύο εβδομάδες και διατάσσει τον ενοικιαστή να παραδώσει τη χρήση στον ιδιοκτήτη. Παράλληλα με τη διαταγή αυτή, μπορούν να διεκδικηθούν τα οφειλόμενα ενοίκια, καθώς και δαπάνες ύδρευσης και ηλεκτρισμού που ενδέχεται να μην έχει πληρώσει ο ενοικιαστής. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο ενοικιαστής υποχωρεί και παραδίδει το ακίνητο στον ιδιοκτήτη, διαφορετικά θα πρέπει να επιδιωχθεί αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης. Αν δεν υπάρχει καμία συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, τότε προχωρά η αναγκαστική έξωση. Εδώ, ο δικαστικός επιμελητής προβαίνει σε έξωση χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του ενοικιαστή και ο ιδιοκτήτης αλλάζει κλειδαριά στο ακίνητο στερώντας νόμιμα από τον ενοικιαστή την πρόσβαση.
Αυξήσεις μέχρι και 25% ζητούν οι ιδιοκτήτες
Από την πλευρά των μεσιτών τονίζεται ότι είναι κατανοητό πως η αλλαγή κατοικίας -και κυρίως για μια οικογένεια- δεν είναι εύκολο πράγμα. Ηδη, από αρχές Ιουνίου του τρέχοντος έτους, μέρος των ιδιοκτητών που εκμισθώνουν ακίνητα έχουν προβεί σε επικοινωνία με τους ενοικιαστές για την ανανέωση της τριετούς μισθωτικής σύμβασης που επίκειται να λήξει εντός των επόμενων 2-3 μηνών. Μέρος των ιδιοκτητών, για να πραγματοποιήσουν την ανανέωση της μισθωτικής σύμβασης στον ίδιο ενοικιαστή, ζητούν αύξηση του ενοικίου ακόμη και 25% σε σχέση με το ενοίκιο το 2019.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, οι ιδιοκτήτες, επειδή γνωρίζουν ότι η εύρεση κατοικίας με προσιτό ενοίκιο και παράλληλα η εύρεση κατοικίας που να συνάδει η κατάσταση του ακινήτου με το ζητούμενο μίσθωμα αποτελεί «τζόκερ», ξέρουν ότι ο ενοικιαστής θα αναγκαστεί να αποδεχθεί την όποια αύξηση. Ο ίδιος εξηγεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των ιδιοκτητών που ζητούν ραγδαίες αυξήσεις δεν είναι φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν 1-2 ακίνητα, αλλά ιδιοκτήτες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) πολλών διαμερισμάτων και ολόκληρων πολυκατοικιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που δίνει ο κ. Μπάκας είναι επικοινωνία ιδιοκτήτη με τον ενοικιαστή, κατά την οποία όταν ο ενοικιαστής τού ανέφερε ότι η αύξηση 25% που ζήτησε είναι μεγάλη, ο ιδιοκτήτης του απάντησε «μπες στις ιστοσελίδες των αγγελιών να δεις τη ζητάνε για 50 τ.μ.». Σε αντίστοιχη περίπτωση, στο Γαλάτσι, για κατοικία 60 τ.μ. με 1 Υ/Δ που μισθωνόταν 460€/μήνα, ο ιδιοκτήτης στην ανανέωση του μισθωτηρίου συμβολαίου ζήτησε το ποσό των 600€/μήνα και μάλιστα επιθυμούσε η ανανέωση να πραγματοποιηθεί για μόνο ένα έτος.
Ειδήσεις σήμερα
Σήφης Βαλυράκης: Η «Οδύσσεια» του μάρτυρα που «άνοιξε» ξανά τον φάκελο – Τι καταγγέλλει