Το μεγάλο ”αγκάθι” που προκύπτει από την απόφαση του Δασαρχείου, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στη Διαύγεια είναι το γεγονός ότι εντός της ”δασικής”, πλέον έκτασης των 37 στρεμμάτων, έχει χωροθετηθεί βάσει του masterplan ένα από τα τοπόσημα της επένδυσης, εκεί όπου προορίζεται να λειτουργήσει και το ξενοδοχείο- καζίνο.
«Τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ του χαρακτηρισμού αυτού (σ.σ. των 37 στρεμμάτων) είναι η μορφή της έκτασης, η μορφή που είχε τα έτη 1929-2016, η μορφολογία εδάφους, ο τρόπος διαχείρισης και τα υποβληθέντα με την αίτηση στοιχεία, τα οποία σύμφωνα με την σχετική εισήγηση έχουν ως εξής: Κατά τη περίοδο 1937-1939 κατά το μεγαλύτερο τμήμα είναι πεδινή χορτολιβαδική ενώ διακρίνεται και αραιή θαμνώδης βλάστηση και αραιή διάσπαρτη ή σε γραμμική φύτευση δενδρώδης, όμως στη συνέχεια μέσω της φυσικής επιλογής είχε διαχρονικά (1945-2016) βλάστηση που λόγω της θέσης και της πυκνότητάς της, δημιουργεί ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές) ενώ η πύκνωσή της με φυτεύσεις, ασχέτως αν αυτές έγιναν κατόπιν σχετικής υποχρέωσης ή εξ ελευθεριότητος, δεν άλλαξε τον εν γένει χαρακτήρα της έκτασης.
Η παρούσα πράξη αφορά στο χαρακτήρα της έκτασης και δεν αποτελεί στοιχείο απόδειξης εμπράγματων δικαιωμάτων καθώς με αυτή δεν θίγονται δικαιώματα του Δημοσίου ή ετέρων ιδιωτών», αναφέρεται σχετικά στην απόφαση του Δασάρχη, η οποία χαρακτήρίζει ως μη δασικές τις υπόλοιπες τέσσερις περιοχές του πρώην αεροδρoμίου (5.176 στρεμμάτων, 386 στρεμμάτων, 470 στρεμμάτων, 136 στρεμμάτων).
Νέο επίδομα ανεργίας: Αυτά είναι τα 11 SOS - Τα τρία σκέλη του και το ανώτατο πλαφόν
Το επόμενο βήμα τώρα είναι η υποβολή των σχετικών αντιρρήσεων από τον πρώτο βασικό ενδιαφερόμενο το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το οποίο έχει αναλάβει να παραδώσει ”καθαρή” την έκταση στους επενδυτές, υπό το σχήμα της Lamda Development. Εχει προηγηθεί σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία κρίνεται ότι η έκταση δε θεωρείται ως δασική. Η υποβολή ενστάσεων προβλέπεται ούτως ή άλλως και βάσει της σχετικής απόφασης του Δασαρχείου: «Κατά της Πράξης επιτρέπονται αντιρρήσεις, ενώπιον της Τεχνικής Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων (Τ.Ε.Ε.Α.) Πειραιά που έχει έδρα στη Δ/νση Δασών Πειραιά στο Πειραιά, από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον, εντός προθεσμίας εξήντα ημερών από της κατά τα ανωτέρω επιδόσεως και κοινοποιήσεως ή σε κάθε άλλη περίπτωση από την ανάρτηση στον ειδικό δικτυακό τόπο».
Από πλευράς του επενδυτή τηρείται σιγή ιχθύος, αφού ούτως ή άλλως στην παρούσα φάση δεν έχει ανάμιξη στις διαδικασίες.
Την ίδια στιγμή, πηγές που παρακολουθούν τα πράγματα από κοντά θεωρούν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη με το Δασαρχείο Πειραιά ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για περαιτέρω αντιρρήσεις από άλλους φορείς και κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι εναντιώνονται στην επένδυση και θεωρούν ως δασικό ακόμη μεγαλύτερο μέρος της έκτασης και όχι μόνο τα 37 στρέμματα. Οι ίδιες πηγές θεωρούν πολύ δύσκολη επίσης και την αλλαγή στο master plan του έργου, ώστε να γίνουν νέα χωροθέτηση.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι μόλις χθές ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος ανέφερε στη Βουλή ότι τα προβλήματα με την επένδυση στο Ελληνικό θα ξεπεραστούν άμεσα, προσθέτοντας ότι τα δασαρχεία είναι ”ανεξάρτητες υπηρεσίες και δεν παίρνουν εντολές από υπουργούς». Ο ίδιος ανέφερε ότι «αυστηρό χρονοδιάγραμμα όταν υπάρχουν ορισμένα ζητήματα εκτός ελέγχου της κυβέρνησης δεν μπορεί να υπάρξει. Όταν υπάρχουν ανεξάρτητες αρχές που αποφασίζουν δεν μπορεί να υπάρξει αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Βούληση της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση των διαδικασιών γι’ αυτό και στελεχώνουμε το γραφείο Ελληνικού».
Δείτε εδώ την απόφαση του Δασαρχείου όπως δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια