Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των υποθέσεων αυτών είναι ότι την όλη ακροαματική διαδικασία την παρακολούθησε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρομάνος.
Ειδικότερα, στο ΣτΕ έχουν προσφύγει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Ant1, Alpha, ΣΚΑΙ, Star και Mega, η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και 120 εργαζόμενοι στο Μέγκα και στρέφονται, τόσο κατά του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά, όσο και κατά του ΕΣΡ. Ζητούν, μεταξύ των άλλων, να ακυρωθεί η υπ´ αριθμ. 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των 7 αδειών με τιμή εκκίνησης τα 35 εκ. ευρώ για κάθε άδεια. Το τίμημα θα καταβληθεί σε 10 ισόποσες δόσεις.
Υπενθυμίζεται, ότι το ΕΣΡ ήδη έχει ανακηρύξει τους πέντε προσωρινούς υπερθεματιστές, «κόβοντας» μόνο μια υποψηφιότητα.
Η πλευρά των καναλιών υποστηρίζει ότι, τόσο η προκήρυξη, όσο και οι σχετικές κοινές αποφάσεις των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών που αφορούν τις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, εθνικής εμβέλειας και ενημερωτικού προγράμματος και ειδικά ως προς τα οικονομικά δεδομένα, έρχεται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα, τους Ευρωπαϊκούς και Ελληνικούς νομοθετικούς κανόνες, αλλά είναι αντίθετες και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Παράλληλα, τα κανάλια υποστηρίζουν ότι είναι παράνομος ο περιορισμός του αριθμού των αδειών σε επτά, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ΕΣΔΑ, καθώς μάλιστα ουδεμία επιστημονική μελέτη προηγήθηκε και οι παραδοχές στις οποίες στηρίχθηκε ο αριθμός επτά είναι εσφαλμένες.
Κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο το Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητές τους συμβούλους Επικρατείας Ηλία Μάζο και Δημήτρη Μακρή, οι τηλεοπτικοί σταθμοί υποστήριξαν ότι για τον καθορισμό του αριθμού των 7 αδειών δεν υπήρξε μελέτη από το αρμόδιο όργανο που είναι ΕΕΤΤ, παρά μόνο μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων.
Όπως επισήμαναν μάλιστα «στον προηγούμενο διαγωνισμό που ακυρώθηκε από το ΣτΕ, ήταν μόνο 4. Τώρα έγινε 7. Αν το ακυρώσει και πάλι τότε μπορεί να αυξηθεί κι άλλο. Στο σημείο αυτό ο Νικόλαος Σακελλαρίου παρενέβη λέγοντας: «Τότε λέγατε ότι είναι λίγες» και συνέχισαν οι συνήγοροι των τηλεοπτικών σταθμών, λέγοντας ότι το φάσμα αντέχει πολύ περισσότερες από 7 άδειες, ενώ δεν γνωρίζουμε πόσες θα είναι οι ειδικές άδειες και πότε θα προκηρυχθούν.
Ακόμη, επισημάνθηκε ότι η τιμή εκκίνησης, όπως καθορίστηκε από το ΕΣΡ, είναι αναιτιολόγητη και δεν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα, αλλά και μοναδικό κριτήριο της είναι το οικονομικό.
Επίσης, «υπέρμετρο» χαρακτήρισαν το τίμημα, τη στιγμή μάλιστα που στην Κύπρο μπορεί να έχεις τηλεοπτική άδεια με 50.000 ευρώ και σε σκανδιναβικό κράτος, με το ίδιο χρηματικό ποσό, με αυστηρότερα όμως ποιοτικά κριτήρια.
Αρκάς: Ο Θανασάκης ξεμπερδεύει χριστουγεννιάτικα φωτάκια - Η αποστομωτική απάντηση της μητέρας του
Από την πλευρά του τηλεοπτικού σταθμού Μέγκα (ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ), αναφέρθηκε ότι η συγκρότηση του ΕΣΡ ήταν πλημμελής και συνεπώς παράνομη, αλλά και μη νόμιμη ήταν η απόφαση με την οποία τερματίστηκε η λειτουργία του σταθμού.
Επισημάνθηκε μάλιστα ότι από τον Σεπτέμβρη του 2016, το Μέγκα δεν αποτελεί ενημερωτικό σταθμό αλλά ψυχαγωγικό και ότι για αυτού του τύπου τα κανάλια δεν έχει προκηρυχθεί ακόμη διαγωνισμός.
Από την πλευρά των 120 εργαζομένων του Μέγκα επισημάνθηκε ότι δέχθηκαν ολοκληρωτική καταστροφή, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «τα θύματα είναι οι εργαζόμενοι», οι οποίοι ζητούν να υπάρχουν «νόμιμη διαδικασία και κανόνες στην τηλεοπτική αγορά». Η συνέχιση της λειτουργίας του σταθμού συμβάλει ουσιαστικά στην αποπληρωμή των Τραπεζικών δάνειων, επισημάνθηκε και τονίστηκε: «Με την άμισθη εργασία και την χρήση του αρχείου του Μέγκα (τηλεοπτικές σειρές) έχει γίνει μέχρι σήμερα απόσβεση του μεγαλυτέρου μέρους του δανείου», καθώς εισρέουν διαφημίσεις στο σταθμό.
Οι τηλεοπτικοί σταθμοί εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους Χαράλαμπο Χρυσανθάκη και Ελίνα Καϋμενάκη (Alpha), Γεώργιο Δελλής (ΑΝΤ1), Ηλίας Θεοδωράτος (ΣΚΑΙ, ΣΤΑΡ και ΕΙΤΗΣΕΕ), Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο (Μέγκα-Τηλέτυπος) και Δημήτριος Περπατάρης (εργαζόμενοι Μέγκα).
Οι νομικοί σύμβουλοι (ΝΣΚ) του Ελληνικού Δημοσίου, Στρ. Συνοίκης, Αλεξάνδρα Δημητρακοπούλου και Γιώργος Χαλαζωνίτης ανέφεραν ότι η τιμή των 35 εκ. ευρώ είναι συμφέρουσα και υπάρχει οικονομική δυνατότητα για την πληρωμή.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι μέχρι τον πρώτο διαγωνισμό δεν υπήρχε η πείρα για το πόσο κοστίζει μια τηλεοπτική άδεια. Όμως, τότε ο ΣΚΑΪ προσέφερε 43,6 εκατ. ευρώ που ήταν τα λιγότερα και ο ΑΝΤ1 75 εκατ. ευρώ που ήταν τα περισσότερα. Τότε δεν θα έδιναν ούτε ένα ευρώ παραπάνω για να αγοράσουν κάτι που δεν άξιζε τόσο. Πίστευαν ότι αυτή είναι η τιμή. Το Star και ο Alpha εγκατέλειψαν μάλιστα την διαγωνιστική διαδικασία μη δηλώνοντας περισσότερα χρήματα. Όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες δεν δίνουν χαριστικά λεφτά. Ο ένας που ασχολείται και με το ποδόσφαιρο, πήρε “μαγαζί γωνία”, που προτιμά να το αφήσει να καταρρεύσει τώρα παρά να βάλει χρήματα που θεωρεί ότι δεν αξίζουν.
Ακόμη, οι δικηγόροι του Δημοσίου ανέφεραν ότι υπάρχουν δυο αγωγές του ΣΚΑΪ για αποζημίωση 26 εκ. ευρώ και του Star για 32 εκ. ευρώ για έσοδα που χάθηκαν εξαιτίας του προηγούμενου διαγωνισμού. Προκύπτει ότι τα έσοδά τους είναι τεράστια. ‘Αρα δεν μπορείς να λες πως δε δίνω 3,5 εκ. ευρώ το χρόνο και ότι αυτό είναι εξοντωτικό.
Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.