ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Υλικά
200 γρ. σπανάκι baby
150 γρ. ρόκα
4 φέτες τυρί ταλαγάνι
1 ρόδι καθαρισμένο
50 γρ. καρύδια
2 πορτοκάλια κομμένα σε φέτες (και το χυμό τους)
4 κ. σούπας ελαιόλαδο
5 κ. σούπας ξύδι βαλσάμικο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε σε δυνατή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε τις φέτες από ταλαγάνι για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά.
Κόβουμε σε ένα μπολ το πορτοκάλι σε φέτες και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, αλάτι, πιπέρι. Προσθέτουμε το σπανάκι, τη ρόκα, τα καρύδια και το ρόδι. Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε σε μία πιατέλα. Γαρνίρουμε τη σαλάτα με το ταλαγάνι.
ΚΑΝΤΑΪΦΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ
Υλικά
1 πακέτο φύλλο για κανταΐφι
400 γρ. μίξ τριμμένα τυριά
300 γρ. διάφορα αλλαντικά κομμένα σε κύβους ( μπέικον , ζαμπόν, χοιρινή ωμοπλάτη , γαλόπουλα )
500 γρ. γάλα φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. αλεύρι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
1 αυγό
100 γρ. βούτυρο λιωμένο για άλειμμα
Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με ένα σύρμα. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα ανακατεύοντας διαρκώς. Μόλις αρχίσει να πήζει η κρέμα αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέτουμε το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και το αυγό και ανακατεύουμε γρήγορα. Τέλος ρίχνουμε τα τυριά και τα αλλαντικά ανακατεύοντας πολύ καλά.
Παίρνουμε ένα μέρος από το φύλλο κανταΐφι και αφρατεύουμε με τα δάχτυλά μας. Τοποθετούμε κυκλικά σε ταψί για muffins και ραντίζουμε με λίγο βούτυρο. Βάζουμε στην μέση μία κουταλιά της σούπας από την κρέμα που έχουμε ετοιμάσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40 λεπτά , μέχρι να πάρει χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.
ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΟΤΣΙ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Υλικά
2 κότσια χοιρινά (καμπάνα)
Αλάτι
Πιπέρι
Για μαρινάδα
100ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Χυμό από δύο πορτοκάλια
Χυμό από ένα λεμόνι
Ξύσμα πορτοκαλιού
Ξύσμα λεμονιού
2 κουταλιές μουστάρδα
2 κουταλιές μέλι
2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
1/3 κουταλάκι ρίγανη
Εκτέλεση
Αλατοπιπερώνουμε το κάθε κότσι και τοποθετούμε ξεχωριστά σε αντικολλητικό χαρτί. Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά για την μαρινάδα και περιχύνουμε την μισή ποσότητά στο κάθε κότσι. Αλείφουμε πολύ καλά την μαρινάδα στο κότσι με τα χέρια μας και κλείνουμε την λαδόκολλα. Τυλίγουμε επίσης με αλουμινόχαρτο και μεταφέρουμε σε ένα ταψί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 3 ώρες. Αφού περάσει ο χρόνος, ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλη 1 ώρα περίπου μέχρι να πάρει χρώμα και να ξεροψηθεί. Το σερβίρουμε ιδανικά με πατάτες φούρνου.
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΕΝΟΥ – ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟΣ ΚΟΡΜΟΣ
Υλικά
Για το παντεσπάνι
3 αυγά
100 γρ. άχνη ζάχαρη
20 ml νερό
1 βανίλια
25 γρ. κακάο
60 γρ. αλεύρι
1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση
350 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
10 Κεράσια γλυκό του κουταλιού ψιλοκομμένα
Για την επικάλυψη (γκανάζ σοκολάτας)
300 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
250 κρ. γάλακτος 35%
1 κ. σούπας μέλι
30 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με το παντεσπάνι. Χωρίζουμε τα αυγά και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το νερό, τη βανίλια και το κακάο κοσκινισμένο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σταδιακά την μαρέγκα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και κοσκινίζουμε δύο φορές.Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν.
Σε ένα ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε με ελάχιστο βούτυρο. Απλώνουμε μια λεπτή στρώση από το μείγμα σε όλη την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά. Αφού ψηθεί, βγάζουμε από το φούρνο και αναποδογυρίζουμε σε μία πετσέτα που έχουμε πασπαλίσει άχνη ζάχαρη. Τυλίγουμε σε ρόλο μαζί με την πετσέτα και αφήνουμε μέχρι να κρυώσει.
Για τη γέμιση: Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και λιώνουμε σε μπεν μαρί. Αφού λιώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα 150 γραμμάρια από την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Χτυπάμε τα άλλα 200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να γίνει σαντιγί σε υφή γιαουρτιού. Ρίχνουμε τη σοκολάτα, μέσα στη σαντιγί σε τρεις δόσεις ανακατεύοντας απαλά με ένα αυγοδάρτη. Αφού είναι έτοιμη, απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια στο παντεσπάνι και ρίχνουμε τα κεράσια και τυλίγουμε σε ρολό.
Για τη γκανάζ σοκολάτας: Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, όταν αρχίσει να φουσκώνει ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια σοκολάτας και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και το μέλι και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να δέσουν τα υλικά, κρατάμε για λίγο στην άκρη να κρυώσει και περιχύνουμε τον κορμό. Αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα να σταθεί, με ένα πιρούνι περνάμε σε γραμμές την επιφάνεια του κορμού και γαρνίρουμε με φρούτα της επιλογής μας. Αφήνουμε ξανά στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
Ειδήσεις σήμερα
Η κούκλα κόρη του Φατίχ Τερίμ που «ακολούθησε» τον Παναθηναϊκό [Εικόνα]
Χειροπέδες σε μοντέλο που έβγαλε βόλτα τα σκυλιά της γυμνή [Βίντεο]