Υλικά
250 γραμμ. ηλιέλαιο
250 γραμμ. ελαιόλαδο
250 γραμμ. ζάχαρη
1 κιλό αλεύρι
2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
250 ml χυμό πορτοκάλι
70 ml μπράντι-κονιάκ
170 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό
2 κουταλάκια του γλυκούκανέλα
½ κουταλάκι του γλυκούγαρύφαλλο
1 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκια του γλυκού σόδα
250 γραμμ. καρύδια
Για το σιρόπι
800 ml νερό
800 γραμμ. ζάχαρη
250 γραμμ. μέλι
2 φλούδες από πορτοκάλι
1 ξύλο κανέλας
Διαδικασία
Για το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι στην κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά.
Με το που πάρει βράση, μετράμε 4 λεπτά και βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το ελαιόλαδο με το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα για 2 λεπτά ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη. Σε ένα μεγάλο ποτήρι βάζουμε τον χυμό πορτοκάλι με τη σόδα και ανακατεύουμε, προσοχή θα φουσκώσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα, το χυμό πορτοκάλι με τη σόδα, το κονιάκ την κανέλα και το γαρύφαλλο, ανακατεύουμε για ένα λεπτό με το σύρμα. Τέλος προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με το φτερό του μίξερ, δεν ανακατεύουμε για πολύ ώρα.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα, 30 γρ το καθένα, τα τρυπάμε με ένα πιρούνι ή σε έναν τρίφτη για να κάνει τρυπούλες πάνω και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά στον αέρα. Μόλις είναι έτοιμα βουτάμε τα ζεστά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για 10 δευτερόλεπτα και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί.
Στο εξάρτημα κόφτη τρίφτη χτυπάμε τα καρύδια μας. Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.