Υλικά για μελομακάρονα
1100 γραμμ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γραμμ.ελαιόλαδο (ελαφρύ)
300 γραμμ.ηλιέλαιο
50 γραμμ.κονιάκ
160 γραμμ.χυμό πορτοκάλι
200 γραμμ.ζάχαρη
1 κουταλάκια του γλυκού σόδα
1 κουταλάκια του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
2 κουταλάκιαα του γλυκού μπέικιν πάουντερ
200 γραμμ.καρύδια σπασμένα
2 πορτοκάλια (ξύσμα)
Μελομακάρονα σιρόπι
500 γραμμ.νερό
500 γραμμ.ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 ξύλο κανέλα
1 φλούδα από λεμόνι
Διαδικασία για μελομακάρονα
Βάζετε το ελαιόλαδο,το ηλιέλαιο, το κονιάκ, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού στο μίξερ και τα χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Διαλύετε την σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και την ρίχνετε στο μείγμα (προσοχή γιατί θα φουσκώσει). Ανακατεύετε με το σύρμα, ρίχνετε μέσα το αλεύρι και το baking powder και ανακατεύετε απαλά μέχρι το μείγμα να γίνει ένα.
Πλάθετε τα μελομακάρονα στο σχήμα και μέγεθος που θέλετε (περίπου 30γραμμ.αμμ.) και ψήνετε για περίπου 25’ λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο (στους 160 βαθμούς στον αέρα) μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Βγάζετε από τον φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν τελείως.
Για το σιρόπι: Βάζετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζετε για 3 λεπτά. Τα βουτάτε στο σιρόπι κατ’ ελάχιστο 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά και έτσι το μελομακάρονο μας θα είναι σιροπιασμένο αλλά μπισκοτένιο. Κρατήστε τα για 30 δευτερόλεπτα στο σιρόπι για ισορροπία μεταξύ των υφών και για 40 δευτερόλεπτα αν θέλετε τα μελομακάρονά σας πολύ σιροπιασμένα Πασπαλίζετε με φιστίκι ή καρύδι.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Ποιοι κερδίζουν έως και 112 ευρώ καθαρά πάνω από την προσωπική διαφορά [πίνακες]
Σεισμός-Αλκυονίδες: Αγωνία για τα ρήγματα στον Κορινθιακό
Κιβωτός του Κόσμου: Προτεραιότητα ο έλεγχος των «πόθεν έσχες» της πρεσβυτέρας