Υλικά
2 πακέτα έτοιμο φύλλο κρούστας
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό
400 ml χυμό τομάτας
1 κρεμμύδι
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
1 πακέτο χοντρά μακαρόνια
70 γραμμ. βούτυρο για τα φύλλα
Ελαιόλαδο
Για την μπεσαμέλ
150 γραμμ. βούτυρο
150 ml ελαιόλαδο
300 γραμμ. αλεύρι
2 λίτρα γάλα
4 κρόκους αυγών
150 γραμμ. παρμεζάνα
150 γραμμ. έμμενταλ
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Διαδικασία
Για τον κιμά: Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε δυνατή φωτιά με ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά. Όταν τσιγαριστεί καλά σβήνουμε με κονιάκ, προσθέτουμε την τομάτα, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου μισή ώρα.
Φιλέτο Wellington: Το χριστουγεννιάτικο πιάτο που τρώνε σε όλο τον κόσμο
Η διαδικασία για την μπεσαμέλ: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθούν προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με ένα σύρμα και μετά από λίγο προσθέτουμε σε δόσεις το γάλα και ανακατεύουμε, βάζουμε αλάτι, πιπέρι μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Όταν δέσει αποσύρουμε από τη φωτιά ,βάζουμε τους κρόκους και τα τυριά και ανακατεύουμε.
Σύνθεση: Αφού έχουμε ετοιμάσει την μπεσαμέλ και τον κιμά, βράζουμε τα μακαρόνια, σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε τα μακαρόνια με την μπεσαμέλ. Παίρνουμε μια μεγάλη στρογγυλή φόρμα αποσπώμενη(σαν αυτή που κάνουμε το τσιζκέικ).
Βάζουμε 8-9 φύλλα από κάτω με βούτυρο ενδιάμεσα και να εξέχουν λίγο έξω από τη φόρμα. Βάζουμε εναλλάξ μακαρόνια με κιμά μέσα στην φόρμα. Τέλος, καλύπτουμε πάλι με φύλλα που τα κόβουμε λίγο γύρω γύρω και σκεπάζουμε καλά, αυτά που εξέχουν τα βάζουμε μέσα.
Λαδώνουμε, χαράσσουμε από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά έως 1 ώρα. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά περίπου και στη συνέχεια κόβουμε.