Υλικά
1 ½ -2 κιλά μοσχαρίσιο χτένι
2 κρεμμύδια
2 σκ. σκόρδο
1 σέλερυ
2 καρότα
50 γραμμ. αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας πελτέ τομάτας
200 ml κόκκινο κρασί
1 κύβο λαχανικών
6 ντομάτες τριμμένες
4-5 τμχ μπαχάρι
1 ξύλο κανέλας
2 φύλλα δάφνης
1 πρέζα ζάχαρη
2 λίτρα νερό
Για τις πατάτες
2 κιλά πατάτες
1 ½ λίτρο καλαμποκέλαιο
Διαδικασία
Κόβετε σε μερίδες το χτένι. Το βάζετε σε ένα πιάτο αλατοπιπερώνετε και αλευρώνετε, τινάζετε καλά να φύγει το περιττό αλεύρι. Σοτάρετε σε μια φαρδιά κατσαρόλα είτε με ελαιόλαδο είτε προσθέτοντας βούτυρο με ηλιέλαιο. Σοτάρετε καλά μέχρι να πάρει χρώμα. Όταν είναι έτοιμο, αφαιρείτε και βάζετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, τα καρότα σε κομμάτια και το σέλερυ.
Συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας, την δάφνη, την κανέλα, το μπαχάρι, τη ζάχαρη, τον κύβο και ανακατεύετε. Προσθέτετε το μοσχαρίσιο χτένι και σβήνετε με το κρασί. Τρίβετε τις μαλακές ντομάτες ή 1 κουτί ντομάτα κον κασέ ή χυμό ντομάτας.
Ρεβύθια της μαμάς – Το μυστικό στο χρόνο βρασμού για να βγουν μαλακά τόσο όσο
Προσθέτετε το νερό και αφήνετε να βράσει για 2 ώρες περίπου σε μέτρια φωτιά, αν χρειαστεί προσθέτετε και άλλο νερό.
Για τις τηγανητές πατάτες: Ξεφλουδίζετε και κόβετε τις πατάτες πρώτα σε φέτες και μετά σε
μπαστουνάκια. Τις βάζετε μέσα σε νερό και μετά τις σουρώνετε. Βάζετε καλαμποκέλαιο και, αν έχετε θερμόμετρο, θα πρέπει η θερμοκρασία του να είναι στους 140. Βάζετε σε δόσεις τις πατάτες όχι όλες μαζί.
Με το που μαλακώσουν τις βγάζετε στο πλάι σε ένα ταψί με λαδόκολλα, δεν πρέπει να πάρουν χρώμα, και όταν τις πιέζετε με τα δάχτυλα μας να λιώνουν. Συνεχίζετε με τις υπόλοιπες. Στη συνέχεια δυναμώνετε στους 190 βαθμούς το λάδι και τότε ρίχνετε πάλι σε δόσεις τις πατάτες. Το πολύ σε 1 λεπτό θα έχουν πάρει χρώμα και θα είναι έτοιμες, τις βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια αλατίζετε. Συνεχίζετε με τις υπόλοιπες τηγανιτές πατάτες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr