Υλικά
450 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ
700 γραμμ. ζάχαρη άχνη
170 γραμμ. κακάο
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν σόδα
4 μεγάλα αυγά
500 ml γάλα
250 ml ηλιέλαιο
3 βανίλιες σκόνη
500 ml ζεστό νερό
Για το γλάσο σοκολάτας
400 γραμμ. μαύρη σοκολάτα
400 ml κρέμα γάλακτος
Διαδικασία
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Βάζετε βούτυρο και αλεύρι σε 2 τσέρκια των 20 εκ. ή δυο ταψιά. Χρησιμοποιείτε μίξερ ή αλλιώς βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά του κέικ εκτός το νερό. Χτυπάτε με ένα μίξερ χειρός ή σύρμα μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και να ομογενοποιηθεί.
Προσθέτετε το ζεστό νερό στο μείγμα, λίγο λίγο κάθε φορά μέχρι να ρευστοποιηθεί. Χωρίζετε το μείγμα κέικ και ψήνετε στον φούρνο για 40 λεπτά. Προσοχή δεν ανοίγετε τον φούρνο καθόλη τη διάρκεια του ψησίματος. Αφαιρείτε τα κέικ από τον φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Όταν κρυώσουν τα κόβετε στη μέση και γίνονται 4 τα παντεσπάνια.
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Για το γλάσο: Κόβετε την σοκολάτα σε κομματάκια και τα βάζετε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με την κρέμα γάλακτος σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Αφαιρείτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και χτυπήστε το μείγμα με το σύρμα να γίνει λείο και αφράτο. Το μείγμα πρέπει να το αφήσετε να κρυώσει για 1 ώρα για να το απλώσετε, όχι ζεστό. Πρέπει να είναι παχύ και όχι ρευστό όταν απλωθεί.
Για την συναρμολόγηση του κέικ σοκολάτας: Αφαιρείτε τα κέικ από το τσέρκι. Βάζετε σε μια μεγάλη πιατέλα το ένα κέικ, από πάνω απλώνετε λίγο από το γλάσο και από πάνω του το επόμενο κέικ. Τέλος καλύπτετε το κέικ με το γλάσο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr