Υλικά
170 γραμμ. βούτυρο
155 γραμμ. ζάχαρη
3 αυγά
70 γραμμ. αλεύρι για όλες της χρήσεις
40 γραμμ. κακάο
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
165 γραμμ. κουβερτούρα 65% κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για τη μους
200 γραμμ. κουβερτούρα γάλακτος
100 γραμμ. κρέμα γάλακτος για την γκανάζ
350 γραμμ. κρέμα γάλακτος για την σαντιγί
2 αυγά (κρόκους & ασπράδια ξεχωριστά)
80 γραμμ. ζάχαρη άχνη
5 φύλλα ζελατίνης
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για το γαρνίρισμα
150 γραμμ. καραμελωμένα φουντούκια ελαφρώς θρυμματισμένα
8 φράουλες και 6 σμέουρα
5 μεγάλα φύλλα δυόσμου
Τριμμένο μπισκότο
Διαδικασία
Σε μια φόρμα 28 cm με αποσπώμενο πάτο, βάζετε μια λαδόκολλα στρογγυλή στον πάτο και άλλη μια λωρίδα λαδόκολλας περιμετρικά έτσι ώστε να καλύψει το στεφάνι της φόρμας από μέσα.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε την ζάχαρη και το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) με το εκχύλισμα βανίλιας και τα χτυπάτε μέχρι να αφρατέψουν και να πάρουν ένα λευκό χρώμα. Μετά βάζετε ένα-ένα τα αυγά, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, μέσα σε ένα κόσκινο βάζετε το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι και τα κοσκινίζετε μέσα στο μείγμα του βουτύρου.
Ανακατεύετε ελαφρώς και προσθέτετε τα 165 γραμμ. λιωμένης κουβερτούρας. Βάζετε το μείγμα με την σοκολάτα μέσα στην φόρμα και απλώνετε ομοιόμορφα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 25 λεπτά. Όταν κρυώσει, με ένα μαχαίρι κάνετε επίπεδη την πάνω μεριά του αφαιρώντας τυχόν εξογκώματα. Το βάζετε πάλι μέσα στην φόρμα και μετά στο ψυγείο, μέχρι να κάνετε την μους.
Για τη μους σοκολάτας: Βάζετε τη ζελατίνη σε κρύο νερό. Σε ένα κατσαρόλι βράζετε την κρεμά (100 γραμμ.) χωρίς να χοχλάσει, και ενσωματώνετε την ζελατίνη (στραγγισμένη) και το εκχύλισμα βανίλιας. Σε ένα μπολ έχετε ψιλοκόψει την κουβερτούρα γάλατος και ρίχνετε σε αυτήν το ζεστό μείγμα της κρέμας. Περιμένετε για 2 λεπτά και ανακατεύετε. Όταν κρυώσει ρίχνετε τους κρόκους των αυγών και ανακατεύετε. Χτυπάτε τα ασπράδια με την ζάχαρη σε μια σκληρή μαρέγκα.
Ενσωματώνετε την μαρέγκα με την γκανάζ σοκολάτας, αναδεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης. Τέλος, χτυπάτε την κρέμα σε σαντιγί και την ενσωματώνετε και αυτήν στο προηγούμενο μείγμα. Η μους μας είναι έτοιμη.
Για τη σύνθεση: Στην φόρμα βάζετε μια μεμβράνη περιμετρικά και αδειάζετε τη μους πάνω από το γλυκό. Βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες. Βγάζετε το brownies από την φόρμα, αφαιρείτε την περιμετρική μεμβράνη και με μια σπάτουλα ισιώνετε την μους. Γαρνίρετε με τα καραμελωμένα φουντούκια, τα κόκκινα φρούτα, τα φύλλα δυόσμου και το τριμμένο μπισκότο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr