Υλικά
Για την τάρτα
340 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γραμμ. ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
220 γραμμ. βούτυρο παγωμένο
2 κρόκοι αυγού
1 κουταλιά της σούπας νερό κρύο
1 κρόκος αυγού για το άλειμμα
Για τη μους γιαουρτιού
300 γραμμ. γιαούρτι
400 γραμμ. τυρί κρέμα
120 γραμμ. ζάχαρη άχνη
Ξύσμα από 1 λάιμ
2 φύλλα ζελατίνης
50 ml γάλα
1 σφηνάκι ποτό μαστίχα
Διαδικασία
Φιλέτο Wellington: Το χριστουγεννιάτικο πιάτο που τρώνε σε όλο τον κόσμο
Για την τάρτα: Σε ένα μπολ βάζετε το αλεύρι, τη ζαχαρη άχνη και το αλάτι και ανακατεύετε.
Κόβετε το παγωμένο βούτυρο σε κυβάκια και το βάζετε στο μείγμα με το αλεύρι. Με τα χέρια σας τρίβετε τα υλικά και το αποτέλεσμα θα είναι να γίνει σαν άμμος. Προσθέτετε τους 2 κρόκους, το νερό και ζυμώνετε, δημιουργώντας ένα ζυμάρι.
Σκεπάζετε με μεμβράνη και βάζετε στο ψυγειο για 2 ώρες. Βγάζετε από το ψυγείο, αφήνετε 10 λεπτά.
Βάζετε μια λαδόκολλα στον πάγκο σας, πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι το ζυμάρι σας και σκεπάζετε με μια άλλη λαδόκολλα. Ανοίγετε με τον πλάστη σε πάχος 1/3 του δάχτυλου σας.
Μεταφέρετε σε ταρτιέρα διαμέτρου 27 εκ. πιέζοντας καλά την ζύμη να κολλήσει και στα τοιχώματα. Κόβετε ό,τι εξέχει. Σκεπάζετε με μια μεμβράνη, βάζετε βάρος ( π.χ φασόλια) και ψήνετε στους 160 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά.
Βγάζετε από τον φούρνο, αφαιρείτε την μεμβράνη με τα φασόλια, αλείφετε με τον κρόκο αυγού που τον έχετε αραιώσει με 1 κουταλιά νερό και ξανά ψήνετε για αλλά 5 λεπτά στους 175. Αφήνουμε να κρυώσει.
Για την μους γιαουρτιού: Βάζετε στον κάδο του μίξερ το γιαούρτι, το τυρί κρέμα και την άχνη και χτυπάτε για 3 λεπτά να αφρατέψουν και να ομογενοποιηθούν. Σε ένα μπολ με κρύο νερό βάζετε τα δυο φύλλα ζελατίνη και τα αφήνετε να μουλιάσουν.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το γάλα και, όταν μαλακώσουν τα φύλλα ζελατίνης, τα στραγγίζετε καλά με το χέρι σας αφαιρώντας όλα τα υγρά. Προσθέτετε τις ζελατίνες στο γάλα, ανακατεύετε με σύρμα χειρός και το περνάτε από σίτα μέσα στον κάδο του μίξερ. Ανακατεύετε καλά, βάζετε το ξύσμα και το ποτό. Απλώνετε πάνω στην κρύα τάρτα σας, βάζετε φρούτα πάνω στην μους και βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr