Υλικά
1 συσκευασία για προζυμένιο ψωμί
1 φακελάκι μαγιά περιέχεται στη συσκευασία
310 γραμμ. νερό στους 40οC
30 γραμμ. σπόροι chia
Διαδικασία
Σε μπολ αναμειγνύετε τη μαγιά με χλιαρό νερό στους 40οC. Σε ξεχωριστό μεγάλο μπολ ρίχνετε το περιεχόμενο του μείγματος για ψωμί. Προσθέτετε το διάλυμα με τη μαγιά. Προαιρετικά βάζετε γάντια στα χέρια και ζυμώνετε το μείγμα για 5 λεπτά. Πρέπει τα υλικά να ενσωματωθούν και να έχετε ένα ομοιόμορφο ζυμάρι.
Φιλέτο Wellington: Το χριστουγεννιάτικο πιάτο που τρώνε σε όλο τον κόσμο
Αλευρώνετε τον πάγκο εργασίας και μεταφέρετε εκεί το ζυμάρι σας. Με τα χέρια το ζυμώνετε με δυνατές κινήσεις κόντρα στον πάγκο εργασίας ώστε να ενεργοποιηθεί η γλουτένη. Συνεχίζετε το ζύμωμα με κυκλικές κινήσεις και αφήνετε το ζυμάρι να ξεκουραστεί καλυμμένο με πετσέτα για περίπου 10 λεπτά.
Στη συνέχεια το ζυμώνετε ξανά σε αλευρωμένο πάγκο, επαναλαμβάνοντας τις δυνατές κινήσεις. Το αφήνετε να ξεκουραστεί, για 50 λεπτά, πάνω σε λαδόκολλα που έχετε κόψει σε στρογγυλό σχήμα, να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Παράλληλα, προθερμαίνετε στον φούρνο μια μαντεμένια γάστρα, για τουλάχιστον 45 λεπτά. Εάν δεν έχετε μαντεμένιο σκεύος, χρησιμοποιήστε μια απλή γάστρα. Αλείφετε το φουσκωμένο ζυμάρι με νερό στην επιφάνεια. Πασπαλίζετε από πάνω με σπόρους chia ή άλλους σπόρους της επιλογής σας. Με μυτερό μαχαίρι χαράζετε το ψωμί κάθετα στο κέντρο του. Μεταφέρετε προσεκτικά το ψωμάκι με τη λαδόκολλα στην καυτή γάστρα και την καλύπτετε με το καπάκι της. Ψήνετε στους 200οC για 40 περίπου λεπτά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr