Υλικά
1 φλιτζ. ζάχαρη
¾ φλιτζ. καλαμποκέλαιο
1,5 κουταλιά της σούπας μηλόξιδο
1,5 κουταλιά της σούπας κονιάκ
1 πρέζα αλάτι
Ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
2/3 φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 φλιτζ. νερό
3 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
4 κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη
250 γραμμ. γάλα αμυγδάλου
220 γραμμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Διαδικασία
Αφράτο τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα - Η απόλυτη χριστουγεννιάτικη συνταγή
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Σε μπολ βάζετε τη ζάχαρη, το λάδι, το μηλόξιδο, το κονιάκ, αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, βανίλια και ανακατεύετε πολύ καλά με κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη. Σε ξεχωριστό μεγάλο μπολ αναμειγνύετε τη μαγειρική σόδα με τον χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτετε στο μείγμα κέικ.
Προσθέτετε το νερό και ανακατεύετε. Τοποθετείτε κόσκινο στο μπολ και κοσκινίζετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο. Ανακατεύετε απαλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Αδειάζετε το μείγμα σε λαδωμένη φόρμα για κέικ ή πυρέξ. Ψήνετε για 30 λεπτά στη μεσαία σχάρα, στον αέρα.
Παράλληλα ετοιμάζετε τη γκανάς σοκολάτας: σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνετε το γάλα αμυγδάλου σε μέτρια φωτιά, χωρίς να βράσει. Αποσύρετε από την φωτιά και προσθέτετε την κουβερτούρα. Ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Περιχύνετε το κέικ με τη γκανάς σοκολάτας, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.