Yλικά
Για τη ζύμη
400 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού σκόρδο
½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
325 ml νερό χλιαρό
1 φακελάκι μαγιά
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα ντομάτας
4 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
Αλάτι & πιπέρι
Για τα κεφτεδάκια
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
800 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 αυγά
1 φλιτζ. μυρωδικά (μαϊντανό, δυόσμο ή κόλιανδρο ή όλα μαζί), κομμένα
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο
1/3 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
½ φλ. φρυγανιά, τριμμένη
2 κουταλιές της σούπας χυμό μοσχολέμονου
Ελαιόλαδο
Για τα πιτσάκια
4 μεγάλες μπάλες φρέσκιας μοτσαρέλας
1 φλιτζ. φύτρες λαχανικών για γαρνιτούρα
Διαδικασία
Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το σκόρδο, τη ρίγανη και ανακατεύετε να ενωθούν τα υλικά. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνετε το χλιαρό νερό και διαλύετε τη ξηρή μαγιά.
Προσθέτετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε το υγρό μείγμα στο μπολ με το μείγμα αλευριού. Ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια ζύμη μαλακιά και ελαστική και αφήνετε στην άκρη να διπλασιαστεί σε όγκο.
Το καλύτερο γλυκό της τελευταίας στιγμής για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Έτοιμο σε 5'
Κόβετε τη ζύμη σε 10 ίσα μέρη και πλάθετε μπαλάκια. Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε με τα χέρια σε κύκλους πάχους περίπου 1 εκ..
Για τη σάλτσα ντομάτας: Σε ένα μπολ βάζετε τον ντοματοπελτέ, το ελαιόλαδο, το θυμάρι, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε να ενωθούν τα υλικά και αφήνετε στην άκρη.
Για τα κεφτεδάκια: Σε ένα μπολ βάζετε το κρεμμύδι, τον κιμά, το σκόρδο, τα αυγά, τα μυρωδικά, το κύμινο, τον κόλιανδρο, την κανέλα, το αλάτι, το πιπέρι, την τριμμένη φρυγανιά και το χυμό μοσχολέμονου και τα ζυμώνετε καλά με τα χέρια. Με υγρά χέρια πλάθετε μικρές μπάλες και αφήνετε στην άκρη. Θα πρέπει να βγαίνουν 26-30 κεφτεδάκια.
Ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνετε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το ελαιόλαδο, προσθέτετε τα κεφτεδάκια. Μαγειρεύετε για 5 λεπτά, γυρίζετε και μαγειρεύετε για άλλα 3-5 λεπτά. Μεταφέρετε τα κεφτεδάκια σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα κεφτεδάκια.
Για τα πιτσάκια: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C στον αέρα. Παίρνετε ένα δίσκο ζύμης και αλείφετε με 1 κ.γ. σάλτσα ντομάτας. Από πάνω ρίχνετε διάσπαρτα τα κομμάτια μοτσαρέλας και από 2-3 κεφτεδάκια.
Συνεχίζετε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα πιτσάκια. Σε λαμαρίνες του φούρνου στρώνετε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τοποθετείτε τα πιτσάκια. Ψήνετε για 10 λεπτά μέχρι να ψηθεί η σάλτσα και να λιώσει το τυρί. Αφαιρείτε από το φούρνο, γαρνίρετε με φύτρες λαχανικών και σερβίρετε.