Υλικά
1 συσκευασία φύλλο κρούστας για αλμυρές και γλυκές πίτες
500 ml φρέσκο γάλα
300 γραμμ. ζάχαρη
2 αυγά
1 κουταλάκι βανίλια σε σκόνη
1 πρέζα αλάτι
80 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό
50 γραμμ. βούτυρο
Διαδικασία
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Ετοιμάζετε την κρέμα για την γαλατόπιτα: βάζετε το γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί και προσθέτετε την μισή ποσότητα από τη ζάχαρη. Βάζετε σε ένα μπoλ τα αυγά, τη μισή ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι, το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Με σύρμα τα χτυπάτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Παίρνετε 2 φλ. χλιαρό γάλα και αραιώνετε το μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας ταυτόχρονα με το σύρμα. Τα προσθέτετε στο γάλα, ανακατεύοντας. Αφήνετε λίγα λεπτά να δέσει η κρέμα, ανακατεύοντας τα υλικά. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο. Ανακατεύετε καλά.
Γεμίζετε με τη γέμιση τα φύλλα τόσο απλά. Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς, στην κάτω σχάρα, για 40 λεπτά περίπου, έως ότου να ροδίσει καλά η γαλατόπιτα. Σερβίρετε χλιαρή, πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη προαιρετικά.