Υλικά
Για τα ψίχουλα
1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
Για το κέικ
3/4 φλιτζ. βούτυρο
2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ
¾ φλιτζ. ζάχαρη
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
2/3 φλιτζ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
5-6 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα
Διαδικασία
Σε μπολ αναμειγνύετε αλεύρι, καστανή ζάχαρη και λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύετε καλά μέχρι να έχετε ένα ψιχουλιαστό μείγμα. Αναμειγνύετε αλεύρι για όλες τις χρήσεις με μπέικιν πάουντερ.
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Σε ξεχωριστό μπολ, αναμειγνύετε βούτυρο και ζάχαρη. Τα χτυπάτε καλά με το μίξερ χειρός, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να αφρατέψει το βούτυρο. Στη συνέχεια προσθέτετε ένα ένα τα αυγά, χτυπώντας στο ενδιάμεσο. Σε αυτό το σημείο προσθέτετε το μείγμα αλεύρι και μπέικιν πάουντερ σε δόσεις.
Χτυπάτε με το μίξερ μετά από κάθε προσθήκη, ώστε να απορροφηθεί το αλεύρι πριν περάσετε στην επόμενη δόση. Πρέπει το μείγμα για κέικ να είναι αφράτο και βελούδινο. Όταν είναι έτοιμο, το μεταφέρετε σε τετράγωνο ταψάκι, που έχετε στρώσει με λαδόκολλα.
Το ισιώνετε με τη μαρίζ. Τοποθετείτε από πάνω κουταλιά κουταλιά τη μαρμελάδα στην επιφάνεια του μείγματος. Κατόπιν, την απλώνετε απαλά με το κουτάλι, μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη στρώση μαρμελάδας. Πασπαλίζετε με το ψιχουλιαστό μείγμα, που ετοιμάσατε στην αρχή της συνταγής.
Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 50 λεπτά. Όταν ροδίσει καλά και καραμελώσει η μαρμελάδα, το κέικ είναι έτοιμο.