Υλικά
500 γραμμ. κριθαράκι χονδρό
500 γραμμ. χταπόδι ολόκληρο
700 ml κρασί
1-2 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 συσκευασία ντομάτα κονκασέ
1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Ξεπλένετε το χταπόδι με νερό. Αφαιρείτε το στόμα του χταποδιού. Κατόπιν βράζετε το χταπόδι σε μεγάλη κατσαρόλα με κρασί και ξύδι, σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Αν απορροφήσει το κρασί, προσθέτετε επιπλέον νερό. Βράζετε μέχρι το χταπόδι να μαλακώσει καλά και να τρυπιέται με το πιρούνι.
Στη συνέχεια, το αποσύρετε από το σκεύος. Κόβετε τα πλοκάμια και την κουκούλα σε ισομεγέθη κομμάτια. Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε ελαιόλαδο. Σοτάρετε το κρεμμύδι και σκόρδο για λίγα λεπτά. Όταν ροδίσουν, προσθέτετε το χταπόδι και το ανακατεύετε για 1-2 λεπτά.
Ρίχνετε την ντομάτα κονκασέ και τον πελτέ ντομάτας. Προσθέτετε νερό στην κατσαρόλα και αφήνετε να πάρει βράση. Αφού βράσει, ρίχνετε το κριθαράκι. Αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε το κριθαράκι να βράσει μέχρι να μαλακώσει και να χυλώσει η σάλτσα. Πρέπει το γιουβέτσι να έχει απορροφήσει όλα τα υγρά και να έχει μείνει μόνο με τη σάλτσα του.