Η διοργάνωση έχει σκοπό να παντρέψει το περίφημο ναξιώτικο τυρί με ιταλικές σπεσιαλιτέ και γεύσεις. Οι επισκέπτες των πολλαπλών εκδηλώσεων που θα απλωθούν σε όλο το νησί, θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν σπαγγέτι α λα καρμπονάρα, πίτσα ναπολιτάνα, ριζότο, μπουρδέτο ή αραντσίνι όλα φτιαγμένα με γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π.
Στο 6ο Food Experience Graviera Naxos, Έλληνες και Ιταλοί σεφ θα μαγειρέψουν ιταλικές συνταγές, χρησιμοποιώντας το διάσημο τυρί της Νάξου. Σε cooking lessons που θα γίνουν σε εύφορα ναξιώτικα περιβόλια με παραδοσιακούς ξυλόφουρνους αλλά και εν πλω για τη μαγευτική Δονούσα, γεύσεις και αρώματα Ελλάδας και Ιταλίας θα σμίξουν, προσφέροντας μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία.
Το Food Experience Graviera Naxos, το οποίο διοργανώνεται από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια, σε μία προσπάθεια να προωθήσει το πεντανόστιμο τυρί που έχει χαρακτηριστεί και ως «το χρυσάφι του νησιού» και, παράλληλα, να γνωρίσει στον κόσμο τις ομορφιές της Νάξου.
Η Νάξος είναι πανέτοιμη για τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, όπως διαβεβαιώνουν ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, και ο ταξιδιωτικός πράκτορας, Σταμάτης Καπίρης.
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Ο κ. Καπούνης μιλώντας για το 6ο Food Experience Graviera Naxos σημειώνει: «Το φετινό Food Experience θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο της Αθήνας. Θα έρθουν σεφ από την Ιταλία και θα μαγειρέψουν. Για να δούμε, ποια είναι καλύτερη: η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου ή η παρμεζάνα; Οι περίπου 70 καλεσμένοι μας, καλλιτέχνες, σεφ, κ.ά., θα γευτούν τα πιάτα που θα ετοιμάσουμε. Επίσης, φέτος το τιμώμενο νησί, μαζί με τη Νάξο, θα είναι η Δονούσα, την οποία και θα επισκεφθούμε στο πλαίσιο της εκδήλωσης».
Τις προηγούμενες χρονιές, στο πλαίσιο του Food Experience Graviera Naxos, στο νησί της Αριάδνης βρέθηκαν Έλληνες Ολυμπιονίκες που μίλησαν για τη διατροφική αξία της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. και τη σημασία της σωστής διατροφής στην επίτευξη των αθλητικών στόχων, ενώ γνωστοί σεφ ετοίμασαν πιάτα-έκπληξη συνδυάζοντας έθνικ στοιχεία από διαφορετικές κουζίνες, τα οποία ικανοποίησαν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.
Η υπέροχη γεύση και η απαράμιλλη ποιότητα της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π., του κορυφαίου προϊόντος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και της ναξιώτικης τυροκομίας, αναγνωρίστηκε ακόμη μία φορά σε παγκόσμιο επίπεδο. Το εκλεκτό, πιστοποιημένο τυρί κατάφερε να ξεχωρίσει και να βραβευθεί με το Superior Taste Award με δύο αστέρια από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης των Βρυξελλών (International Taste Institute, πρώην ITQI), το οποίο ιδρύθηκε το 2005 και αποτελεί τον ηγέτη στην αξιολόγηση και πιστοποίηση γεύσης παγκοσμίως.
Κατά τη διάρκεια του 6ου Food Experience Graviera Naxos πραγματοποιείται ένα ταξίδι στα πανέμορφα σημεία του νησιού όπου στήνονται κουζίνες όπου μαγειρεύονται ιταλικές συνταγές με την Γραβιέρα Νάξου και τα αλλά ΠΟΠ προϊόντα του νησιού. Στις εκδηλώσεις συμμετέχει τόσο η τοπική κοινωνία, όσο και άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, ενώ πρεσβευτής του φεστιβάλ είναι ο γνωστός από τη μικρή οθόνη Χρήστος Νέζος.
Το 6ο Food Experience Graviera Naxos Ιουνίου τελεί υπό την Αιγίδα του Ελληνο-Ιταλικού επιμελητηρίου σε συνεργασία με το οποίο το επόμενο διάστημα Ελληνες Σεφ θα ταξιδέψουν στα ελληνόφωνα χωριά της Ιταλίας και θα μαγειρέψουν ελληνικές συνταγές με γραβιέρα και παρμεζάνα μεταφέροντας γεύσεις και αρώματα Αιγαίου στην Γκρετσία Σαλεντίνα (Απουλία) στη χερσόνησο του Σαλέντο και της Καλαβρίας-εκεί όπου οι κάτοικοι λένε “καλημέρα”!