Μπέργκερ με καραμελωμένα κρεμμύδια – junk food στο σπίτι
Υλικά
Για καραμελωμένα κρεμμύδια
2 ξερά κρεμμύδια λευκά
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη μαύρη
2 κουταλιές της σούπας ξίδι βαλσάμικο
Για τη σάλτσα μαγιονέζα
50 γραμμ. μαγιονέζα
30 γραμμ. αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο
Για τα μπιφτέκια
800 γραμμ. μοσχαρίσιο κιμά με λίπος
Αλάτι & πιπέρι
4 φέτες τυρί τσένταρ
4 φέτες μπέικον
Για τα μπέργκερ
4 ψωμάκια
4 φέτες ντομάτα
40 γραμμ. κέτσαπ
1 κούπα λάχανο ψιλοκομμένο
Διαδικασία
Αρχικά φτιάχνετε τα καραμελωμένα κρεμμύδια, κόβετε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτετε τη ζάχαρη και το βαλσάμικο και ανακατεύετε. Οταν πάρουν χρώμα βγάζετε από τη φωτιά και κρατάτε στην άκρη. Σε ένα μπολ ρίχνετε τη μαγιονέζα και προσθέτετε το αγγουράκι τουρσί, ανακατεύετε και κρατάτε στην άκρη. Σε ένα μπολ βάζετε τον κιμά, αλατοπιπερώνετε, ζυμώνετε για λίγο και πλάθετε τέσσερα μεγάλα μπιφτέκια.
Ζεσταίνετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και βάζετε τις φέτες το μπέικον. Ψήνετε μέχρι να ξεροψηθεί το μπέικον και βγάζετε σε ένα πιάτο. Στο ίδιο τηγάνι τοποθετείτε τα μπιφτέκια και πιέζετε με το χέρι ώστε να πάρουν σχήμα. Μόλις πάρουν χρώμα γυρνάτε τα μπιφτέκια από την άλλη πλευρά και τοποθετείτε πάνω μία φέτα τυρί. Ψήνετε τα μπιφτέκια μέχρι να λιώσει το τυρί και βγάζετε σε ένα πιάτο. Στο τηγάνι βάζετε από την εσωτερική πλευρά τα ψωμάκια μέχρι να πάρουν χρώμα. Για να στήσετε τα burgers, απλώνετε στη βάση στα ψωμάκια τη μαγιονέζα, μοιράζετε τα καραμελωμένα κρεμμύδια, τοποθετείτε πάνω τα μπιφτέκια, το μπέικον, το ψιλοκομμένο λάχανο, την ντομάτα. Στο πάνω μέρος απλώνετε κέτσαπ και κλείνετε τα burgers.
Πεϊνιρλί
Υλικά
1 μαγιά ξηρή
150 ml χλιαρό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
150 ml χλιαρό γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
500-600 γραμμ. αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο καλής ποιότητας
1 σκελίδα σκόρδου
300 γραμμ. τυρί γκούντα, γραβιέρα ή οποιοδήποτε άλλο της επιλογής σας
Ντοματίνια
Αλλαντικά (προαιρετικά)
Διαδικασία
Σε ένα μπολάκι βάζετε το νερό (χλιαρό, αν ζεσταθεί παραπάνω θα καεί η μαγιά και δεν θα φουσκώσει) μαζί με τη μαγιά και τη ζάχαρη, ανακατεύετε να λιώσει η μαγιά με απαλές κινήσεις -είναι σημαντικό να μη μετακινείτε το μπολ-, το σκεπάζετε με μεμβράνη και αφήνετε για ένα τέταρτο περίπου να φουσκώσει. Σε ένα μπολ βάζετε 500 γραμμ. αλεύρι κοσκινισμένο, κάνετε μια λακκουβίτσα και προσθέτετε το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ρίχνετε τη μαγιά και σιγά σιγά το γάλα, ζυμώνετε και, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο ακόμα αλεύρι μέχρι να έχετε μια απαλή ζύμη που να μην κολλά. Σκεπάζετε με μια πετσέτα και αφήνετε για μία ώρα περίπου να φουσκώσει. Αλευρώνετε μια επιφάνεια και ανοίγετε τη ζύμη σε ένα μεγάλο φύλλο, κόβετε ανάλογα με το μέγεθος που θέλετε να έχουν τα πεϊνιρλί σας. Σε ένα μπολάκι βάζετε το βούτυρο, ξύνετε το σκόρδο και ανακατεύετε πολύ καλά. Παίρνετε ένα φυλλαράκι, ανοίγετε λίγο με το μπλάστρι και βάζετε στη μέση λίγο από το σκορδοβούτυρο, κόβετε σε φέτες τα ντοματίνια και προσθέτετε τα τυριά. Φυσικά μπορείτε να προσθέσετε και ό,τι αλλαντικό επιθυμείτε. Με ένα πινέλο βάζετε λίγο νεράκι γύρω γύρω στο φύλλο, γυρνάτε τη μια μεριά, διπλώνετε και την άλλη και κολλάτε από κάτω. Επαναλαμβάνετε το ίδιο και στην άλλη πλευρά του φύλλου και έτσι δίνετε το κλασικό σχήμα βάρκας. Μεταφέρετε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω για 15 λεπτά περίπου.
Γύρος χοιρινός με πίτες
Υλικά
Για τις πίτες
500 γραμμ. αλεύρι σκληρό
1 ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
300 ml χλιαρό νερό
Για το γύρο χοιρινό
1 κιλό χοιρινό μπούτι
80 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
20 ml ξίδι
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ή θυμάρι
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Για τις πίτες: Σε ένα μπολ ρίχνετε 100 ml από το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύετε με ένα πιρούνι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Σκεπάζετε με μεμβράνη και αφήνετε στην άκρη να φουσκώσει για 10 λεπτά. Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ρίχνετε το μίγμα με τη φουσκωμένη μαγιά και ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτετε σταδιακά το νερό μέχρι να έχετε ένα μαλακό ζυμάρι που κολλά λίγο. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και αφήνετε να φουσκώσει για μισή ώρα περίπου, ανάλογα με τη θερμοκρασία του σπιτιού σας. Χωρίζετε τη ζύμη σε 8 μπαλάκια και ανοίγετε σε αλευρωμένη επιφάνεια με τη βοήθεια ενός πλάστη στρογγυλές πίτες με διάμετρο 16-18 εκατοστών. Λαδώνετε ελάχιστα ένα αντικολλητικό τηγάνι και ζεσταίνετε σε χαμηλή θερμοκρασία. Ψήνετε μία μία τις πίτες σας και από τις δυο πλευρές και κρατάτε στις άκρη.
Για το γύρο χοιρινό: Αρχικά κόβετε το χοιρινό σε πολύ λεπτές λωρίδες. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύετε πολύ καλά με τα χέρια. Κλείνετε το μπολ με μεμβράνη και αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες. Βάζετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνετε τη μισή ποσότητα από το χοιρινό. Μαγειρεύετε μέχρι να ξεροψηθεί και απ’ τις δύο πλευρές. Καθαρίζετε το τηγάνι με λίγο χαρτί και συνεχίζετε με την υπόλοιπη ποσότητα.
Για να συνθέσετε το σουβλάκι: Απλώνετε σε κάθε πίτα τζατζίκι ή γιαούρτι. Προσθέτετε ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό, αρκετό χοιρινό γύρο και προαιρετικά πατάτες τηγανιτές.
Καλαμάκια κοτόπουλο – junk food στο σπίτι
Υλικά
1 κιλό φιλέτο κοτόπουλο μπούτι
Για τη μαρινάδα
150 ml ελαιόλαδο
100 ml ξινόγαλο
50 ml λευκό κρασί
3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
1 σκελίδα σκόρδου
1/3 κουταλάκι του γλυκού κάρι
Ξύσμα λεμονιού
½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Αρχικά κόβετε το κοτόπουλο σε μέτριες μερίδες και μεταφέρετε σε ένα μπολ. Βάζετε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα σε multi και ανακατεύετε για 2 λεπτά. Αδειάζετε τη μαρινάδα μέσα στο μπολ και ανακατεύετε με ένα κουτάλι. Κλείνετε με μεμβράνη και αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες. Αφού έχει μαριναριστεί το κοτόπουλο, βγάζετε από το ψυγείο. Περνάτε τα κομμάτια το κοτόπουλο σε ξύλινα σουβλάκια. Μεταφέρετε σε ένα ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά ή ψήνετε σε καυτό σχαροτήγανο για περίπου 20 λεπτά, γυρνώντας κατά διαστήματα από κάθε πλευρά. Έτσι, θα έχετε το καλύτερο junk food στο σπίτι!
Ειδήσεις σήμερα
Survivor: Κλείδωσε η τετράδα των υποψηφίων προς αποχώρηση
Έλενα Παπαρίζου: Το Number one της Eurovision επιστρέφει στη σκηνή
Eurovision 2024: Η Μαρίνα Σάττι και τα μεγάλα φαβορί που θα τα «σπάσουν» στο stage
Eurovision 2024: Δείτε τη Μαρίνα Σάττι στην τελική πρόβα πριν τον Β’ ημιτελικό