Η Τσικνοπέμπτη αποτελεί μια σημαντική αφορμή για την προσέλκυση νέων πελατών αλλά και την ενδυνάμωση των σχέσεων με τους παλιούς πελάτες στα εστιατόρια και τις ταβέρνες, ενώ στα σπίτια θα ανάψουν φωτιές σε μπαλκόνια και κήπους.
Σε σχετική έρευνα, Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη διαδικασία ψησίματος του κρέατος.
Συγκεκριμένα, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας έγινε εκτεταμένη μελέτη στο κόκκινο κρέας και αποδείχθηκε πως τα κάρβουνα μπορούν να αποτελέσουν ιδανικό τρόπο ψησίματος αλλά χρήζουν προσοχής.
Ωστόσο, οι ερευνητές επεσήμαναν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή επιλογή εστίας και κυρίως η διαδικασία προπαρασκευής των κρεάτων, η προετοιμασία της φωτιάς και η μεθοδολογία στο ψήσιμο.
Οι έξι χρήσιμες συμβουλές
Ξεκινάμε με δυνατή φωτιά, ώστε τα κρέατα να αποκτήσουν μια ρόδινη κρούστα εξωτερικά που οφείλεται στο καραμέλωμα των πρωτεϊνών τους.
Μόλις ροδίσουν καλά ανάλογα με το κομμάτι (σε περίπου 5 – 7 λεπτά), τα γυρνάμε. Όταν και οι δύο πλευρές έχουν ροδίσει, χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά (αραιώνουμε τη θράκα ή ανεβάζουμε τη σχάρα ή ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία με το διακόπτη, ανάλογα με το πού ψήνουμε), και κάνουμε τακτικά γυρίσματα ώστε να ψηθούν στο εσωτερικό τους, χωρίς να καούν εξωτερικά.
Γιορτινό μενού έτοιμο σε μία ώρα - Νόστιμες και πανεύκολες συνταγές
Το τακτικό γύρισμα, πέρα από το ότι τα ψήνει ομοιόμορφα, παράλληλα ανακινεί το εσωτερικό λίπος των κομματιών και δεν τα αφήνει να στεγνώσουν.
Αν δεν τα έχουμε μαρινάρει, μπορούμε στη διάρκεια του ψησίματος να αλείφουμε τακτικά τα κρέατα με λίγη λαδορίγανη. Έτσι, νοστιμίζουν και διατηρούνται υγρά.
Ορισμένοι δεν αλατίζουν τα κρέατα πριν από το ψήσιμο, για να μην αποβάλει το κρέας τους χυμούς του. Άλλοι, πάλι, τα αλατίζουν λίγο πριν τα ψήσουν.
Στο μοσχαρίσιο κρέας (για κάποιους και στο αρνάκι γάλακτος), αν το ζητούμενο είναι το μέτρια ψημένο το βγάζουμε όταν είναι ελαφρώς ροζέ στο εσωτερικό του.
Αν τα θέλουμε καλοψημένα, και αυστηρά στο χοιρινό και το κοτόπουλο, αν δούμε το παραμικρό κοκκινωπό σημείο, συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμη.
Κάθε Τσικνοπέμπτη η κίνηση στα κρεοπωλεία είναι ιδιαίτερη, αφού οι Έλληνες, παραδοσιακά τέτοια ημέρα, τρώνε κρέας.
Διαβάστε επίσης:
Τσικνοπέμπτη 2017: Γιατί τσικνίζουμε και ποια είναι τα έθιμα σε όλη την Ελλάδα