Πότε αλήθεια συμπληρώσαμε πέντε χρόνια επιλογής των καλύτερων, κατά τη δική μας γνώμη βέβαια, εστιατορίων είναι απορίας άξιον.
Πάντως εμείς δεν στηριχθήκαμε στο γνώμονα της οικονομικής κατάστασης της εκάστοτε επιχείρησης, αλλά στην πραγματική αξία της κάθε επιλογής μας, που αυτή έγκειται στο μεράκι και την υπευθυνότητα του κάθε επιχειρηματία, ώστε να προσφέρει το καλύτερο, με τις χαμηλότερες τιμές, και το όσο το δυνατόν άψογο αλλά όχι εξεζητημένο σέρβις.
Και όλα αυτά αφού στην εποχή της ταχύτητας και των προκατασκευασμένων απολαύσεων, έχει θεσπιστεί ότι ένα εστιατόριο είναι καλό εάν προηγουμένως έχει διαθέσει ένα τεράστιο διαφημιστικό «budget» και βέβαια έχει και τις καταλληλότερες γνωριμίες, και εάν ακόμη διαθέτει ένα πλούσιο ή εντυπωσιακό διακοσμητικό ντεκόρ, που προϋποθέτει όμως επένδυση εκατομμυρίων. Η φιλοσοφία όμως αυτής της στήλης έρχεται να φέρει το μέτρο εκεί που ήταν αρκετά χρόνια πριν, όταν το καλό φαγητό προϋπέθετε μεράκι, αγάπη γι αυτό που κάνεις και, το σημαντικότερο, συνείδηση του εκάστοτε δημιουργού.
Ψάξαμε λοιπόν μέσα από τις πιο εξεζητημένες αίθουσες μέχρι και τη μικρότερη ταβερνούλα της γειτονιάς και βρήκαμε τις γευστικές γωνιές που κατά τη γνώμη μας αγγίζουν όλο το φάσμα της γεύσης, από το «must» restaurant με την υπέρμετρη πολυτέλεια μέχρι τη μικρή οικογενειακή ταβερνούλα, στηριζόμενοι μόνο στην ποιότητα των υλικών, στη θαλπωρή, στο σέρβις και το συνολικό κόστος μιας τέτοιας εξόδου.
Συμπεριλαμβάνουμε λοιπόν για άλλη μία χρονιά στα Βραβεία Γεύσης του 2017, τα εστιατόρια που μιλήσανε στην ΚΑΡΔΙΑ, στην ΤΣΕΠΗ και το στομάχι μας μας, ακολουθώντας το μοναδικό αυτό τρίπτυχο της επιτυχίας χωρίς να παρασυρόμαστε από τις πλάνες Σειρήνες του συστήματος. Μόνη δική σας στήριξη αυτής της προσπάθειας η επίσκεψή σας σε αυτά και η αποστολή e-mail ([email protected]) προς εμάς με τις εντυπώσεις σας.
Καλή σας όρεξη…
Στη σκιά της Ακρόπολης: ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ
Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Ακρόπολη, στο γραφικό Θησείο, και σε κάποιο από τα τραπέζια του πεζόδρομου ή στο «roof garden» με την ασύλληπτη θέα μπορείς να απολαύσεις τον απογευματινό καφέ σου ή κάποια από τις εξαιρετικές σπεσιαλιτέ που σερβίρει, έχοντας δίπλα σου τη φωτισμένη Ακρόπολη και τον πανίερο Παρθενώνα. Εδώ η γεύση έχει την τιμητική της, με προσεγμένα υλικά και καλομαγειρεμένες λιχουδιές. Αξια στα Χρυσά Βραβεία Γεύσεων 2017. Ηρακλειδών 2, Θησείο. Τηλ.: 2103455550.
Από το γραφικό Θησείο: ΑΜΠΙΜΠΑΓΙΟ
Η αίγλη της παλιάς Αθήνας ακολουθεί παντού το «Αμπιμπάγιο». Το όμορφο νεοκλασικό του φαντάζει σαν στολίδι μιας άλλης εποχής μακριά από τη βοή της τσιμεντένιας μεγαλούπολης. Εδώ θα γευτείτε θαλασσινά πιάτα, αλλά και παραδοσιακούς μεζέδες, όπως φτιάχνονταν «κάποτε». Αλλωστε είκοσι χρόνια παρουσίας είναι αρκετά για να δώσει το δικό του γευστικό στίγμα στην περιοχή. Καιρό το «ψάχναμε» για τα Χρυσά Βραβεία Γεύσεων και μας ήρθε για το 2017. Προτείνεται ανεπιφύλακτα. Ηρακλειδών 3, Θησείο. Τηλ.: 2103426794.
Στον όμορφο Χολαργό: ΜΕΛΙΤΙΝΙ
Στην πολύβουη Λεωφόρο Μεσογείων στο ύψος του Χολαργού, συναντήσαμε μία πραγματικά γευστική γωνιά. Το «Μελιτίνι» που μας κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Εδώ οι γεύσεις διαδέχονται η μία την άλλη και οι λαχταριστές μυρωδιές περιφέρονται προκλητικά στον αέρα. Στην παρέα του «Μελιτίνι», διότι περί αυτού πρόκειται, μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου frozen coctail συνδυάζοντάς το με κάποιο από τις όμορφες γευστικές σπεσιαλιτέ που σερβίρει. Ποιοτικό φαγητό, μεγάλες μερίδες, πολύ καλή εξυπηρέτηση. Αξια στα Χρυσά Βραβεία Γεύσεων 2017. Λεωφ. Μεσογείων 266, Χολαργός. Τηλ.: 2106535020.
Από το Χαλάνδρι: KONG
Εξαιρετικές ταϊλανδέζικες γεύσεις, επιλογές σε σούσι, υπέροχες μουσικές στιγμές από τους djs σε 90s, soulful και party προσανατολισμούς, εξωτικά cocktails, μεγάλη μπάρα και φιλόξενο περιβάλλον στην προσεγμένη μονοκατοικία. Χαρούμενες φατσούλες, καλή διάθεση και κέφι, που αποτελούν δημιουργία των Κίμωνα Καραγεώργη («Caprice of Mykonos») και Γιώργου Καλτσή. Για τις ζεστές μέρες που έρχονται, ένας καταπράσινος κήπος με το bar στο πίσω μέρος της μονοκατοικίας αποτελεί σίγουρα όαση δροσιάς και απόλαυσης. Στα Χρυσά Βραβεία Γεύσεων 2017. Λεωφ. Βασ. Γεωργίου Β’ 34, Χαλάνδρι. Τηλ.: 2106835759. www.kong.com.gr
Ιταλική γευστική φινέτσα: MALTAGLIATI
Πρόκειται για μία ιταλική τρατορία που πραγματικά έχει κάνει τη διαφορά. Με ειδικότητα στα φρέσκα ζυμαρικά, καταφέρνει εδώ και 10 χρόνια να ξεχωρίζει. Στο «Maltagliati» θα αισθανθείτε σαν στο σπίτι σας. Οι ιδιοκτήτες Αντόνιο και Αλέξανδρος θα φροντίσουν με την πολύχρονη εμπειρία τους για σας, προτείνοντάς σας τις καλύτερες γευστικές προτάσεις της ημέρας. Ανετα στα Χρυσά Βραβεία Γεύσεων 2017. Να πάτε. Τερψιθέας 16, Παλ. Φάληρο και Βαρνακιώτη 6, Αμπελόκηποι. Τηλ.: 2109816445 και 2106916676.
Στον καταπράσινο κήπο της Αγία Παρασκευής: ΚΗΠΟΣ
Από το «ρεστοράν-κήπο» της Αγ. Παρασκευής έρχεται μία ακόμη επιτυχημένη πρότασή μας. Εδώ το πράσινο κυριαρχεί στο περιβάλλον και οι εξαιρετικές γεύσεις στον ουρανίσκο σας. Ο «Κήπος» βρίσκεται «κρυμμένος» στο τέλος της Αγ. Ιωάννου, πολύ κοντά στο Αμερικανικό Κολέγιο, και σας περιμένει με φρέσκες αγνές πρώτες ύλες, βιολογικά προϊόντα από το νησί της Ανδρου και κρέατα από επιλεγμένες ελληνικές φάρμες. Με την αξία του στα Χρυσά Βραβεία Γεύσεων 2017. Αγίου Ιωάννου 100, Αγία Παρασκευή. Τηλ.: 210 6006004.
Για ψαράκι… βόρεια: ΙΒΙΛΑΪ
Η βορινή επιλογή μας για τα Χρυσά Βραβεία Γεύσεων 2017 έρχεται από το συμπαθέστατο «Ιβιλάι» της Νέας Ερυθραίας. Εδώ η θάλασσα και ό,τι αυτή μας προσφέρει αποτελούν μέγιστη γευστική ιεροτελεστία. Πρέκειται για ένα από τα πιο καλύτερα ρεστοράν για ψάρι των Βορείων Προαστίων. Εμείς το επιλέξαμε και το προτείνουμε ανεπιφύλακτα ως καλύτερη επιλογή για ψάρι. Κολοκοτρώνη 1 & Κύπρου, Ν. Ερυθραία. Τηλ.: 210 8072926.
Από την Κυψέλη με άποψη: ΚΥΒΕΛΗ
Από το κέντρο της πόλης, το μεζεδοπωλείο «Κυβέλη» είναι αυτό που μας τράβηξε την προσοχή. Εδώ θα βρείτε εξαιρετικά μεζεδάκια, που εάν τα συνοδέψετε με το κατάλληλο ουζάκι ή τσίπουρο θα έχετε μία ευχάριστη γευστική εμπειρία. Πρόκειται για ένα παρεΐστικο μεζεδο-στέκι που άνετα συμπεριλάβαμε στα Χρυσά Βραβεία Γεύσεων για το 2017. Η θέση του μπροστά από τη γραφική πλατειούλα τού δίνει άλλον «αέρα». Προτείνεται ανεπιφύλακτα ως καλύτερο στέκι της ευρύτερης περιοχής. Επτανήσου 15, Κυψέλη. Tηλ.: 2108219406.
Στην πολύβουη Καραγιώργη Σερβίας: FILLO
Ποιος είναι αυτός που μπορεί να χαρακτηρίσει ότι ένα εστιατόριο με πίτες δεν μπορεί να συμπεριληφθεί σε βράβευση ποιότητας; Και πώς μπορεί ένα παρόμοιο εστιατόριο να προβληθεί όταν οι ιδιοκτήτες του μοχθούν να φέρουν από την παραγωγή στην κατανάλωση πίτες από ολόκληρη την Ελλάδα; Το «Fillo» είναι ένα από αυτά και θεωρούμε τιμή μας την επιλογή βράβευσης που κάναμε, σπάζοντας όπως πάντα το κατεστημένο. Αξια λοιπόν στα Χρυσά Βραβεία Γεύσεων 2017. Καραγιώργη Σερβίας 12, Κέντρο. Τηλ.: 2103215373.
Καταπράσινη όαση στο Κέντρο: ΛΕΣΒΟΣ
Ψαράκι, μεζεδάκι και ουζάκι, σερβιρισμένα και φτιαγμένα με πολύ μεράκι, βρίσκονται σε πρώτη ζήτηση για μία γευστική μεσημεριανή στάση στο γραφικό «Λέσβος» των Εξαρχείων. Αλλωστε επαναπροτείνεται για δεύτερη χρονιά στα Χρυσά Βραβεία Γεύσεων και για το 2017, που και αυτό δείχνει κάτι. Και μάλιστα τώρα που ο καιρός ζεσταίνει, μία στάση-ανάσα από τη δουλειά στο εφιαλτικό κέντρο φαντάζει σαν παράδεισος. Εμείς το επιλέξαμε και σας το προτείνουμε. Εμμ. Μπενάκη 38, Εξάρχεια. Τηλ.: 2103814525.
Πάνω στην κεντρική πλατεία: ΣΑΛΤΣΑ
Μία επιλεγμένη ποιοτική πρόταση μάς έρχεται από τη Δυτική Αττική. Η «Σάλτσα» της πλατείας Ελευθερίας αποτελεί μία ακόμη επιλογή μας για μία όμορφη γευστική βραδιά. Διακοσμημένη σε στιλ «παλιού μπακάλικου», αποτελεί πόλο έλξης της ευρύτερης περιοχής χάρη στην ποιότητα, στο προσεγμένο σέρβις και τις λογικές τιμές που τη χαρακτηρίζουν. Γεύσεις όπως τα «μπιφτεκάκια της μαμάς» ή η πλούσια ποικιλία κρεατικών μάς κέντρισαν το ενδιαφέρον. Στα Χρυσά Βραβεία Γεύσεων 2017 λοιπόν. Ταξιαρχών 21, πλατεία Ελευθερίας, Κορυδαλλός. Τηλ.: 2104912100.
Κορυφαίο όνομα στο κεμπάπ: ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑΣ
Στη Νέα Ιωνία ή στη Νέα Φιλαδέλφεια η γεύση είναι μία και έχει κερδίσει τους φίλους του καλού κεμπάπ. Τα πολλά χρόνια εμπειρίας, το ατελείωτο μεράκι και οι πολλές παιδικές αναμνήσεις χώρεσαν και κάτω από το όνομα «Μπαρμπαλιάς» έγιναν ένα πεντανόστιμο κεμπάπ, που πραγματικά ξεχωρίζει. Δοκιμάστε τη μοναδική ποικιλία «Μπαρμπαλιάς» για να γίνετε κι εσείς μέλος της γευστικής απόλαυσης. Αξια στα Χρυσά Βραβεία Γεύσεων 2017. Σμύρνης 23, Νέα Φιλαδέλφεια και Ελ. Βενιζέλου 146, Νέα Ιωνία. Τηλ.: 2102525444 και 2102770127.
Με άποψη από το Χαϊδάρι: ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ
Μία ταβέρνα, μια ιστορία. Αυτός θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος που θα ταίριαζε στο «Κάτι Αλλο» της περιοχής του Χαϊδαρίου, που εδώ και 25 χρόνια γράφει τη δική του ιστορία. Εδώ το καλό φαγητό, οι εξαιρετικές τιμές σε συνδυασμό με την ποιότητα παίζουν πρωτεύοντα ρόλο. Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, τεράστιες μερίδες, ζωντανή μουσική και κέφι κάνουν την πραγματική διαφορά. Και στα Χρυσά Βραβεία Γεύσεων 2017. Στρ. Καραϊσκάκη 26, Χαϊδάρι. Τηλ.: 2105901455.
Από τη Νέα Ιωνία: ΤΟ ΜΠΟΥΚΟΒΟ
Eνα συμπαθέστατο μεζεδοπωλείο έπεσε στην αντίληψή μας από τη Νέα Ιωνία, που μόνο καλά λόγια είχαμε ακούσει γι’ αυτό. Εδώ οι μεζέδες έχουν την τιμητική τους και εάν τους συνδυάσεις με τσιπουράκι ή ουζάκι, η βραδιά θα γίνει απολαυστική. Αυτό όμως που μας κέρδισε ήταν οι φήμες για το αχτύπητο «γιαουρτλού κεμπάπ», που όμως εμείς «χτυπήσαμε» και διαπιστώσαμε τη μοναδική του γεύση. Στα Χρυσά Βραβεία Γεύσεων 2017. Αγγελου Σικελιανού 26, Νέα Ιωνία. Τηλ.: 210 2798175.
Στο λιμανάκι της Ραφήνας: ΙΩΑΚΕΙΜ
Από το πανέμορφο λιμανάκι της Ραφήνας, το ενδιαφέρον μάς τράβηξε ένα μικρό γραφικό ταβερνάκι, που όμως πάντα φημίζεται για το ολόφρεσκο ψαράκι του. Αλλωστε κάθε πρωί ο «Ιωακείμ» φροντίζει να «φέρει» ό,τι καλύτερο έχουν να δώσουν οι ελληνικές θάλασσες, αφού στα τόσα χρόνια πείρας, το έμπειρο μάτι του λάθος δεν κάνει. Κι έτσι οι θαλασσινές λιχουδιές, ολόφρεσκες, έρχονται κατευθείαν από το τηγάνι στο πιάτο σας. Αξια στα Χρυσά Βραβεία Γεύσεων 2017. Λιμάνι Ραφήνας. Τηλ.: 2294023421.
Στον παφλασμό των κυμάτων: ΞΥΠΟΛΗΤΟΣ
Ποιος δεν γνωρίζει τον «Ξυπόλητο» στην περιοχή της Αρτέμιδας στη Λούτσα; Κι αν όχι, χάσατε! Το παραδοσιακό αυτό ταβερνάκι, φημισμένο για το καλύτερο ψάρι της περιοχής, χρόνια τώρα κερδίζει τις εντυπώσεις. Με τα τραπέζια πάνω στο κύμα, ο «Ξυπόλητος» αποτελεί μία λύση γευστικής απόδρασης. Καλαμαράκια, αθερίνα και ολόφρεσκα ψάρια σάς περιμένουν. Ο «Ξυπόλητος» βρίσκεται στο τέλος της παραλίας, όπου είσαστε εσείς, η θάλασσα και η φύση. Και στα Χρυσά Βραβεία Γεύσεων 2017. Ρόδου και 25ης Μαρτίου, Αγιος Νικόλαος, Λούτσα. Τηλ.: 2294028342.
Από τον Αλέξανδρο Τριβόλη
● Επιμέλεια: Γιάννα Γεωργούλα,
e-mail: [email protected]