Υλικά
Για το σιρόπι
4 φλιτζ. νερό
2 φλιτζ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
1 πορτοκάλι, τη φλούδα
1 βανίλια σκόνη
3 κουταλιές της σούπας κακάο σκόνη
1 φλιτζ. μέλι
Για το χαλβά
220 ml ελαιόλαδο
500 γραμμ. σιμιγδάλι χονδρό
100 γραμμ. καρύδια, χοντροκομμένα
150 γραμμ. κουβερτούρα τεμαχισμένη
Διαδικασία
Για το σιρόπι: Σε μία κατσαρόλα βάζετε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, τη φλούδα πορτοκαλιού, τη βανίλια και το κακάο, βράζετε για 5 λεπτά και στη συνέχεια αποσύρετε από τη φωτιά.
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Προσθέτετε το μέλι, ανακατεύετε και αφήνετε το σιρόπι στην άκρη. Μόλις κρυώσει αρκετά το σιρόπι, αφαιρείτε τη φλούδα πορτοκαλιού και το ξύλο κανέλας.
Για το χαλβά: Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και αμέσως ρίχνετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε καλά με μία ξύλινη κουτάλα, μέχρι το σιμιγδάλι να αλλάξει χρώμα και να καβουρδιστεί.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε τα καρύδια, την κουβερτούρα και ανακατεύετε να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνετε προσεκτικά το σιρόπι στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι και συνεχίζετε το ανακάτεμα.
Επιστρέφετε την κατσαρόλα στη φωτιά σε χαμηλή ένταση και ανακατεύετε μέχρι να αρχίσει ο χαλβάς να ξεκολλάει από τα πλαϊνά της κατσαρόλας. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζετε με μια πετσέτα κουζίνας, σκεπάζετε με το καπάκι κι αφήνετε το χαλβά να κρυώσει λίγο.
Μεταφέρετε το χαλβά σε μακρόστενη φόρμα, που πριν βρέξαμε πολύ καλά το εσωτερικό της. Πιέζετε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να μην αφήσει κενά και όταν κρυώσει εντελώς, ξεφορμάρετε το χαλβά και σερβίρετε.