Στο πλαίσιο της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού για όλους τους εργαζομένους σε νοσοκομεία και πρωτοβάθμιες δομές Υγείας, από την ημέρα εφαρμογής της (1η Σεπτεμβρίου) έως και την περασμένη εβδομάδα εμβολιάστηκαν… 200 υγειονομικοί και περισσότεροι από 6.000 βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, οι πράξεις αναστολής για το σύνολο των εργαζομένων τόσο στα νοσηλευτικά ιδρύματα όσο και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στις 14 Σεπτεμβρίου ανέρχονταν σε 6.329. Την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 7 Οκτωβρίου οι πράξεις αναστολής ανέρχονταν σε 6.212. Σε διάστημα τριών εβδομάδων, δηλαδή, εμβολιάστηκαν και επέστρεψαν στις θέσεις τους 117 υγειονομικοί. Τα πρώτα 24ωρα εφαρμογής του μέτρου της υποχρεωτικότητας, που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου, οι πράξεις αναστολής ανήλθαν σε 6.412 – το νούμερο είχε γνωστοποιήσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε ομιλία του στη Βουλή. Συνεπώς, από τα στοιχεία φαίνεται ότι έχουν εμβολιαστεί μόλις 200 άτομα σε ενάμιση μήνα.
Η… αμετακίνητη στάση των υγειονομικών, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, ενάμιση μήνα μετά την εφαρμογή του νόμου της υποχρεωτικότητας, οδηγεί σε επεξεργασία εναλλακτικού σχεδίου για κάλυψη κενών που εντοπίζονται, κυρίως, σε νοσηλευτικό προσωπικό και ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, όπου υπάρχει σήμερα μεγάλη πίεση, λόγω επιδημιολογικής επιβάρυνσης από τον κορονοϊό.
Δύο τρόποι
Για την αναπλήρωση των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή το υπουργείο Υγείας εφαρμόζει σήμερα δύο τρόπους: Ο πρώτος είναι μέσω τρίμηνων συμβάσεων που μπορούν να ανανεωθούν για ακόμη τρεις μήνες, εφόσον μέχρι τη λήξη της κάθε αρχικής σύμβασης δεν επιστρέψουν στις εργασίες τους εμβολιασμένοι οι υγειονομικοί που αναπληρώνονται. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, το ενδιαφέρον για τρίμηνες συμβάσεις δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό, ειδικά για το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό. Η αμοιβή για γιατρό, επιμελητή Β’, διαμορφώνεται στα 1.100 ευρώ, για νοσηλευτή από ΑΕΙ ή ΤΕΙ είναι τα 850 ευρώ, ενώ οι μισθοί μειώνονται για νοσηλευτές χωρίς πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, καθώς και για άλλες ειδικότητες. Ενας τραυματιοφορέας, για παράδειγμα, αμείβεται με περίπου 600 ευρώ.
Καλύτερα έχει «πιάσει» η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για συμβάσεις όλων των υποστηρικτικών υπηρεσιών (για παράδειγμα, διοικητικούς, φύλαξη, σίτιση κ.ά.), τομείς του δημόσιου συστήματος Υγείας που δεν δείχνουν να παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα.
Σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, όμως, τα νοσοκομεία φαίνεται ότι ζορίζονται, γι’ αυτό και είναι έντονες οι διαβουλεύεσεις, ώστε να δοθούν κίνητρα σε εμβολιασμένους εργαζομένους να αντικαταστήσουν όσους λείπουν. Το βασικό μέτρο που συζητείται είναι η παράταση των συμβάσεων από τους τρεις μήνες που ισχύει σήμερα. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει ακόμη και το ένα έτος διάρκειας των συμβάσεων.
«Δεν υπάρχει ενδιαφέρον ούτε για τις λίστες επικουρικών που προβλέπουν συμβάσεις δύο ετών. Πώς να πάει κάποιος να δουλέψει μόνο για τρεις μήνες…», αναρωτιέται, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Μιχάλης Γιαννάκος. Ο ίδιος υποστηρίζει, βέβαια, ότι ένα 10% των υγειονομικών σε αναστολή έχει εμβολιαστεί, αλλά το ποσοστό αντικαθίσταται από άλλους που ήταν σε αναρρωτική άδεια ή άδεια μητρότητας, μη εμβολιασμένους, οι οποίοι επέστρεψαν στις θέσεις τους από την άδεια και βγήκαν άμεσα σε αναστολή.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Βόρεια Ελλάδα
«Καθρέφτης» του προβλήματος είναι τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδας. Ενδεικτικά, στο νοσοκομείο Κατερίνης σε αναστολή βρίσκεται ένας στους οκτώ εργαζομένους, ενώ η πίεση, λόγω της διασποράς της Covid-19, είναι ισχυρή. Υπενθυμίζεται ότι η Πιερία είναι χρωματισμένη «κόκκινη» και κάθε ημέρα καταγράφει δεκάδες νέα κρούσματα κορονοϊού.
Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, και στην Ανατολική Μακεδονία τα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης και Καβάλας έχουν πληγεί από τις αναστολές και βρίσκονται σε «οριακή κατάσταση». Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, στο νοσοκομείο Καβάλας από τους συνολικά 1.050 εργαζομένους, σε αναστολή τέθηκαν οι 100, εκ των οποίων 50 είναι νοσηλευτικό προσωπικό που δεν αναπληρώθηκε. Αντίστοιχα, στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης τέθηκαν σε αναστολή 86 υγειονομικοί. Οι 44 από τους οποίους είναι νοσηλευτές, από τους οποίους αντικαταστάθηκαν μόνο οι τέσσερις.
«Είναι επιβεβλημένη η άρση του μέτρου των αναστολών με δύο rapid tests την εβδομάδα και μέτρα προστασίας», έχει τονίσει πολλές φορές σε δημόσιες τοποθετήσεις του ο κ. Γιαννάκος.
Υπενθυμίζεται ότι οι υγειονομικοί που τέθηκαν σε αναστολή προπληρώθηκαν για τον μήνα Σεπτέμβριο, ωστόσο υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν τα χρήματα που καταβλήθηκαν στον λογαριασμό τους. Εκτοτε βγήκαν από τη μισθοδοσία. Για να επιστρέψουν στη δουλειά τους πρέπει να εμβολιαστούν. Μάλιστα, με ρύθμιση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, η επιστροφή είναι άμεση ήδη από την πρώτη δόση του εμβολιασμού και χωρίς να απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα μετά τη χορήγηση του εμβολίου.
Θεωρίες συνωμοσίας
Το ποσοστό των υγειονομικών που δεν αλλάζουν στάση αντικατοπτρίζει το σκληρό κομμάτι της κοινωνίας που επιμένει στη θέση του πιστεύοντας ακόμη και εξωπραγματικά σενάρια αναφορικά με το εμβόλιο. Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφεραν εργαζόμενοι των νοσοκομείων στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, ότι υπάρχουν υγειονομικοί που, παρότι έχουν ζήσει το άγριο «πρόσωπο» της Covid-19 και έχουν δει τις συνέπειές της στον ανθρώπινο οργανισμό από πρώτο χέρι, πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας.
Οσον αφορά στην επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας σε περισσότερες επαγγελματικές ομάδες, είναι κάτι που πάντα βρίσκεται στο τραπέζι, ωστόσο, προς το παρόν, έχει «παγώσει».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Χατζηδάκης στον Ε.Τ.: Επιταχύνουμε τη μείωση της ανεργίας με το ταμείο ανάκαμψης – 105.000 θέσεις εργασίας με συβάσεις έως δύο έτη
- Απάντηση στην Τουρκία η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ
- Η επέκταση των μέτρων στήριξης και σε τρόφιμα και το σχέδιο για 275.000 νοικοκυριά
- Στεφανία Τζαφέρη: Το αισχρό μήνυμα που δέχτηκε μετά τον άγριο ξυλοδαρμό της
- Σε ποιο νησί του Αιγαίου θα στηθεί η νέα αμερικανική βάση