Αναφερόμενοι στην παραπληροφόρηση που επικρατεί, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, στο θέμα των εμβολιασμών, ο πρόεδρος της ΕΕΛ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, επισήμανε πως δεν υπάρχει δικαιολογία να χάνονται ανθρώπινες ζωές από ιλαρά και κοκκύτη, ασθένειες για τις οποίες υπάρχουν εμβόλια.
«Δεν δικαιολογούμαστε το 2024 να έχουμε επιδημίες ιλαράς όταν ένα μολυσμένο άτομο με ιλαρά, μολύνει 12 με 18 άτομα που είναι ανεμβολίαστα. Το 30% των ανθρώπων με ιλαρά κάνει επιπλοκές, όπως πνευμονία, ωτίτιδα, αφυδάτωση», τόνισε ο επιστήμονας.
Αναφερόμενος στα στοιχεία σημείωσε πως η παράλειψη των εμβολιασμών έχει επιπτώσεις σε όλα τα νοσήματα που έχουν κάνει εξάρσεις και επιδημίες το τελευταίο διάστημα, εκτός από το στρεπτόκοκκο, για τον οποίο δεν υπάρχει εμβόλιο.
Η COVID-19, η μηνιγγίτιδα, ο κοκκύτης και η ιλαρά μπορούν να προληφθούν, υπογράμμισε.
«Η αμφισβήτηση των εμβολιασμών αναμένεται να έχει συνέπειες στην εμβολιαστική προσπάθεια και τη δημόσια Υγεία. Ως τραγικό παράδειγμα μετά από πολλά χρόνια στην Ευρώπη καταγράφουμε επιδημίες από ιλαρά, διφθερίτιδα και κοκκύτη», σημείωσε.
Οι ανεμβολίαστοι
Το 2023 είχαμε σημαντική αύξηση των αριθμό των κρουσμάτων από ιλαρά σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των οποίων και σε 40 από τις 53 χώρες ευρωπαϊκής περιοχής. Στην Ελλάδα από την αρχή του 24 έως τις 6 με 7/3 έχουν καταγραφεί 19 κρούσματα ιλαράς με μεγαλύτερη συχνότητα στην Αττική και την Κρήτη.
Αφορούσαν τις ηλικίες 40 με 55 και είναι διαφορετική η επιδημία από αυτή του 2017 – 2018 που ήταν μικρότερες ηλικίες, παιδιά κάτω των 5 ετών.
«Τα κρούσματα δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, καθώς είναι ανεμβολίαστοι εντελώς ή ατελώς εμβολιασμένοι. Και δυστυχώς μετέδωσαν τη νόσο και στους επαγγελματίες υγείας. Οι περισσότεροι είχαν επαφή με χώρα του εξωτερικού -κυρίως στη Ρουμανία- που έχει μια επιδημία με πολλές χιλιάδες κρούσματα», όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Παίρνοντας τον λόγο ο Αθανάσιος Μίχος, Καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας στην Α’ Παιδιατρική Κλινική ΕΚΠΑ του Παίδων «Αγία Σοφία», τόνισε πως η ιλαρά «δεν είναι ένα απλό νόσημα».
Γρίπη των πτηνών: «Υπαρκτός ο κίνδυνος πανδημίας» - Οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας
«Ακόμη αν περάσει κάποιος ήπια την ιλαρά, για περίπου μια 10ετία όσοι νοσήσουν είναι ευπαθείς σε πάρα πολλές λοιμώξεις και νοσήματα. Είναι μία λοίμωξη, η οποία εξαντλεί το ανοσοποιητικό σύστημα», κατέληξε.
Ο στρεπτόκοκκος
Ο καθηγητής κ. Μίχος, αναφέρθηκε και στην αύξηση των λοιμώξεων του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έχουν καταγραφεί 102 περιστατικά από τα οποία τα 54 είναι παιδιά, ενώ σημειώθηκαν 27 θάνατοι από τους οποίους οι 11 είναι σε παιδιά.
«Ο στρεπτόκοκκος όταν κάνει διεισδυτική λοίμωξη έχει σημαντική θνητότητα. Δεν υπάρχει εμβολιασμός, παρά μόνο έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, είναι αυτό που μπορούμε να παρέχουμε στον ασθενή μας», τόνισε.
Ο κοκκύτης
Αναφερόμενος στην πρόσφατη επιδημία κοκκύτη, σημείωσε πως πολλά περιστατικά δεν διαγνώσκονται καθώς εκδηλώνονται με επίμονο βήχα, κοινό σύμπτωμα σε πολλές λοιμώξεις. Δύο βρέφη έχουν χαθεί τους τελευταίους μήνες, όπως είπε.
«Η πιο βαριά κλινική εκδήλωση είναι στα βρέφη, όπου μπορεί να κάνει άπνοια και εγκεφαλοπάθεια. Ηδη έχουμε χάσει 2 μωρά στην Ελλάδα από κοκκύτη τους τελευταίους μήνες, ενώ είναι καταγεγραμμένα με κοκκύτη 34 κρούσματα ενώ το 2023 ήταν 9 τα επίσημα», τόνισε ο καθηγητής Μίχος.
«Δεν είναι αθώο νόσημα για τα μικρά παιδιά ο κοκκύτης. Υπάρχουν βρέφη που περνάνε τη νόσο σχεδόν ασυμπτωματικά χωρίς νοσηλεία στο νοσοκομείο, κι όμως, έχουν 30% πιθανότητα να κάνουν επιληψία αργότερα γιατί κάνει εγκεφαλικές βλάβες. Αρά και εδώ έρχεται η πρόληψη και ο έγκαιρος εμβολιασμός», υπογράμμισε ο ίδιος.
Η μηνιγγίτιδα
Σε ό,τι αφορά τα τρία κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Πάτρα σε φοιτητές των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως κλιμάκιο του ΕΟΔΥ θα χορηγήσει χημειοπροφύλαξη όπου χρειάζεται, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ στενών επαφών θα χορηγηθεί και το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β.
Το εμβόλιο, το οποίο είναι υψηλού κόστους και δεν αποζημιώνεται παρά μόνο στα παιδιά υψηλού κινδύνου και από ορισμένα Ασφαλιστικά Ταμεία, ο κ. Τσιόδρας πρόσθεσε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και υπάρχουν αρκετές θετικές εισηγήσεις αναφορικά με την κάλυψή του σε βρέφη ηλικίας έως 1 έτους.
Σημαντικές επισημάνσεις έκανε για την πολυανθεκτικότητα των μικροβίων στα ελληνικά νοσοκομεία και ο καθηγητής Παθολογίας Σύψας.
Οπως είπε θεραπείες, όπως η αζτρεονάμη, η κεφιδεροκόλη, αλλά και η απλή πενικιλίνη που καταπολεμούν τα πολυανθεκτικά μικρόβια δεν είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα, είτε επειδή είναι πολύ φθηνές και τις έχουν αποσύρει οι εταιρείες είτε είναι πολύ ακριβές, με αποτέλεσμα οι γιατροί να έχουν «δεμένα χέρια».
Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων καταρτίζει έναν κατάλογο με τα φάρμακα αυτά και θα κάνει διάβημα στο υπουργείο Υγείας, να δημιουργηθεί απόθεμα ή να δοθούν κίνητρα στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες να προχωρήσουν σε τοπική παραγωγή.
Ειδήσεις σήμερα
Μπάιντεν: «Δεν θα υποκλιθώ» στον Πούτιν
Στο νοσοκομείο ο Βασίλης Μπισμπίκης – Υποβλήθηκε σε επέμβαση