Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι θεράποντες ιατροί θα υποβάλουν τα αιτήματα προς την αρμόδια επιτροπή ειδικών εκτιμάται ότι θα είναι ενεργή αύριο και είναι πιθανό έως το τέλος της εβδομάδας τα νοσοκομεία να έχουν ξεκινήσει τη χορήγηση της θεραπείας. Το αίτημα θα εξετάζεται εντός 24-48 ωρών και στη συνέχεια θα δίνεται απάντηση από την επιτροπή για χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων που θα γίνεται μέσα στα νοσοκομεία, καθώς απαιτεί νοσοκομειακό περιβάλλον.
Μεταξύ των πρώτων νοσοκομείων που θα έχουν στη διάθεσή τους τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι τα «Αττικόν», «Ευαγγελισμός» και «Σωτηρία» στην Αττική, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου στην Πάτρα, το ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Τα κριτήρια χορήγησης των μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι αυστηρά και θα αφορούν σε ασθενείς που κινδυνεύουν με σοβαρή νόσηση εάν κολλήσουν κορονοϊό. Ετσι, σε πρώτη φάση θα δίνονται σε μεταμοσχευμένους και ασθενείς υπό ενεργή χημειοθεραπεία. H θεραπεία ενδείκνυται, επίσης, όπως έχει ορίσει υποεπιτροπή της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, για τους πάσχοντες από χρόνια υποκείμενα νοσήματα αλλά και εγκύους που διανύουν το τρίτο τρίμηνο της κύησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας το τελευταίο διάστημα μετρά αρκετές εγκύους που χρειάστηκαν Εντατική ή έχασαν τη ζωή τους, με τα επιστημονικά δεδομένα να τεκμηριώνουν υψηλό κίνδυνο τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο από την Covid-19.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Η αρμόδια επιτροπή που θα εξετάζει τα αιτήματα χορήγησης των μονοκλωνικών αποτελείται από: τη λοιμωξιολόγο Αναστασία Αντωνιάδου (πρόεδρος της επιτροπής), τον καθηγητή Πνευμονολογίας και πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιο Λουκίδη, την καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου, τον παθολόγο – λοιμωξιολόγο Αθανάσιο Σκουτέλη και τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Βάρης και γενικό γραμματέα της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Λευτέρη Θηραίο.
Υπενθυμίζεται ότι οι δόσεις του φαρμάκου Regeneron-Roche κατά της Covid-19, βασισμένο σε μονοκλωνικά αντισώματα, έχουν παραληφθεί από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα και βρίσκονται ασφαλώς αποθηκευμένες σε ειδικά διαμορφωμένες υποδομές του Ινστιτούτου. Μελέτη έχει δείξει ότι οι ασθενείς που έλαβαν το REGEN-COV είχαν κατά 71% μικρότερη πιθανότητα για νοσηλεία λόγω Covid-19. Επιπλέον, ο διάμεσος χρόνος μέχρι τη λύση των συμπτωμάτων ήταν βραχύτερος κατά τέσσερις ημέρες μεταξύ όσων έλαβαν REGEN-COV συγκριτικά με όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: Νέα προειδοποίηση ΠΟΥ για την Ευρώπη – Τα τρία «κλειδιά» για να σταματήσει η εξάπλωση
- Time: Η κα Παναγιώτα από την Εύβοια στις καλύτερες φωτογραφίες – Το εξώφυλλο που συγκλόνισε όλη την Ευρώπη
- Γερμανία: Γεγονός η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και Ελεύθερων Δημοκρατών – Ποιοι αναλαμβάνουν υπουργεία
- Καιρός – Αρναούτογλου: «Πανευρωπαϊκό καιρικό καρουζέλ φέρνει τα πάνω κάτω»
- Αιματηρό περιστατικό στον Κολωνό: Φυλάκιση 28 μηνών με αναστολή στον τράπερ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr