Σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 87 νέοι θάνατοι, αριθμός που έχει να «δει» η Ελλάδα από τις αρχές Μαΐου. Ο Νοέμβριος τις 17 πρώτες ημέρες μετρά συνολικά 1.074 θανάτους, σχεδόν όσους ολόκληρος ο περασμένος μήνας (1.107 θάνατοι τον Οκτώβριο). Οι διασωληνωμένοι πάνε… ολοταχώς προς τους 600 -561 έως χθες-, ενώ την Τρίτη έγιναν 474 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.
2,04% η θετικότητα
Tα ημερήσια κρούσματα, ωστόσο, εμφανίζονται σταθερά και ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Τετάρτη ανακοινώθηκαν 7.105 νέα περιστατικά κορονοϊού, ενώ χθες 6.682 που αντιστοιχούν σε 326.949 τεστ, με αποτέλεσμα η θετικότητα να διαμορφώνεται στο 2,04%.
Επιπλέον, ο ρυθμός αναπαραγωγής (Rt) είναι μειωμένος για την τελευταία εβδομάδα (1,11) σε σχέση με την προηγούμενη (1,27). Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν στους ειδικούς μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι επιβεβαιώνεται το «καλό» σενάριο εξέλιξης του τέταρτου κύματος, που θέλει την κορύφωση όσον αφορά στα κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου και στη συνέχεια μια αποκλιμάκωση.
Θετικό παραμένει το μήνυμα από το «μέτωπο» των εμβολιασμών, καθώς ο ημερήσιος ρυθμός είναι ικανοποιητικός. Οι ημερήσιοι εμβολιασμοί που πραγματοποιούνται ξεπερνούν τις 50.000 σταθερά τις τελευταίες ημέρες, φτάνοντας μάλιστα προχθές, Τρίτη, σχεδόν τις 75.000. Εξ αυτών οι 20.000 ήταν εμβολιασμοί πρώτης δόσης. Αντίστοιχα υψηλός εμβολιαστικός ρυθμός διατηρήθηκε και τις προηγούμενες ημέρες. Ενδεικτικά, τη Δευτέρα έγιναν συνολικά 53.913 εμβολιασμοί, το Σάββατο 52.816, την Παρασκευή 55.847. Αξίζει να σημειωθεί ότι τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο οι εμβολιασμοί ήταν οι μισοί ή και λιγότεροι ημερησίως.
Πιθανές παρεμβάσεις
Το γεγονός ότι τα τελευταία μέτρα δείχνουν να αποδίδουν και αυξάνεται η συμμετοχή στην εμβολιαστική εκστρατεία «κρατά στο συρτάρι» προς το παρόν πιθανές νέες παρεμβάσεις. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο ότι για την ώρα δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερα μέτρα, στο «τραπέζι» βέβαια παραμένουν τόσο το κυλιόμενο ωράριο στο Δημόσιο όσο και ο συνδυασμός τρίτης δόσης με την πρόσβαση στις δραστηριότητες για τους άνω των 65 ετών. Τα δεδομένα αξιολογούνται καθημερινά και, όποτε χρειαστεί, η στρατηγική προσαρμόζεται. Σε… ετοιμότητα είναι, άλλωστε, πάντα τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασαν προχθές το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστήμονες επέμειναν στην αυστηρή τήρηση των υπαρχόντων μέτρων και τόνισαν για ακόμη μία φορά την αξία τόνωσης των εμβολιασμών.
Ακόμη και εάν όντως η χώρα μας φτάνει στην κορύφωση του τέταρτου κύματος, η διασπορά παραμένει τεράστια και τα νοσοκομεία πιέζονται έντονα. Στον επιδημιολογικό χάρτη, ακόμη πέντε περιοχές αναμενόταν έως το βράδυ να ενταχθούν στο «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού λόγω διασποράς. Πρόκειται για τις Αρτα, Θεσπρωτία, Ρέθυμνο, Λακωνία και Κόρινθο.
Το υπουργείο Υγείας δεν ενεργοποίησε ούτε χθες τη διαδικασία αποστολής φύλλων επιστράτευσης στους ιδιώτες γιατρούς που χρειάζεται για τα δημόσια νοσοκομεία κυρίως της Βορείου Ελλάδος. Οι διαπραγματεύσεις ήταν έως και χθες το βράδυ μαραθώνιες προκειμένου να βρεθούν εθελοντικά όσο το δυνατόν περισσότεροι γιατροί. Αυτή είναι, άλλωστε, η πρόθεση της οδού Αριστοτέλους: Να καταφέρει να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός (περίπου 100) χωρίς να χρειαστεί η επίταξη υπηρεσιών.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Οσον αφορά τα κρούσματα σε μαθητές, σημειώνεται πως την εβδομάδα 8-14 Νοεμβρίου ο αριθμός των κρουσμάτων στις ηλικίες 4-18 ετών είναι 10.729, αποτελώντας το 23% επί του συνόλου των κρουσμάτων.
Στη Θεσσαλονίκη
Στο μεταξύ, στις 45 ανήλθαν οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό κατά τη διάρκεια της εφημερίας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, η οποία ολοκληρώθηκε χθες το πρωί. Οι 36 κλίνες της ΜΕΘ είναι κατειλημμένες και δεν υπήρχε διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ. Από την αρχή της πανδημίας, μόνο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έχουν χάσει τη ζωή τους 700 ασθενείς. «Η πανδημία των ανεμβολίαστων θα μετατραπεί σε τραγωδία των ανεμβολίαστων», εκτίμησε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου, Νίκος Καπραβέλος. «Γέμισαν οι νεκροθάλαμοι του νοσοκομείου», είπε στο Mega και τόνισε πως η πολιτεία θα πρέπει να θεσπίσει περιοριστικά μέτρα, όπως την υποχρεωτική χρήση μάσκας για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, το 95% των ανθρώπων που προσέρχονται στο νοσοκομείο είναι σε βαριά κατάσταση και νέοι μάλιστα. «Ελάχιστοι είναι αυτοί που μας ταλαιπωρούν και τους κυνηγάμε για οξυγόνο. Είναι πραγματικά σε άλλο μήκος κύματος και μας απειλούν. Η δύσπνοια και η δυσφορία που νιώθει κάποιος από τις επιπλοκές της νόσου εύχομαι να μη τις ζήσει κανείς. Θα πρέπει να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα στους ανεμβολίαστους, για την προστασία των ιδίων. Υπάρχει πανδημία των ανεμβολίαστων και πάει να γίνει τραγωδία των ανεμβολίαστων», τόνισε. «Πάμε για έναν μαύρο Νοέμβρη με 2.500 νεκρούς. Δεν κοπάζει η πανδημία ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη», υπογράμμισε.
Στις Σέρρες
Στο μεταξύ, υπό πίεση εξακολουθεί να βρίσκεται το Νοσοκομείο Σερρών, με τους ασθενείς με κορονοϊό που περνούν καθημερινά το κατώφλι στα ΤΕΠ να ξεπερνούν τα 40 άτομα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή Παναγιώτη Πεγίδη. Χθες νοσηλεύονταν 53 ασθενείς με Covid-19 σε απλές κλίνες και επτά στη ΜΕΘ, ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν πέντε θάνατοι ασθενών, ηλικίας από 54 έως 89 ετών, όλοι τους με υποκείμενα νοσήματα, τρεις ανεμβολίαστοι και δύο εμβολιασμένοι. Ο κ. Πεγίδης είπε στην τοπική ΕΡΤ πως χθες εμφανίστηκε εθελοντικά στο νοσοκομείο να προσφέρει υπηρεσίες παθολόγος ιδιώτης ιατρός, ενώ σε ό,τι αφορά τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εξακολουθούν να υφίστανται, με μεγαλύτερο πρόβλημα ελλείψεων να εντοπίζεται στο νοσηλευτικό προσωπικό, αφού ήδη 50 άτομα είναι σε αναστολή, 15 έχουν μακροχρόνιες άδειες και 30 συνταξιοδοτούνται.
Διάψευση
Τέλος, η διοίκηση του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» διέψευσε κατηγορηματικά τη φήμη ότι αναστέλλεται η λειτουργία της Κλινικής Παθολογικής Ογκολογίας για να γίνει κλινική Covid. «Σε καμία περίπτωση η μετατροπή μιας Κλινικής (π.χ. Παθολογικής Ογκολογίας) σε Κλινική Covid-19 δεν συνεπάγεται κλείσιμο της πρώτης, ούτε οι ασθενείς μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία, αλλά συνεχίζουν να προσέρχονται και να εξυπηρετούνται κανονικά στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Η διαδικασία αυτή ακολουθείται από την έναρξη της πανδημίας», ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή της.
ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΜΟΝΗ
«Παρακαλώ περιμένετε» στο 1135 του ΕΟΔΥ
Τεράστιο όγκο κλήσεων δέχεται η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ, που είναι για τον κορονοϊό. Πολλοί πολίτες καλούν στον τετραψήφιο αριθμό για πληροφορίες σχετικά με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα, στενή επαφή κ.ά., χωρίς ανταπόκριση σε αρκετές περιπτώσεις, καθώς αναμένουν για ώρα στο ακουστικό, αλλά δεν δέχονται απάντηση. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, η γραμμή λειτουργεί κανονικά όλο το 24ωρο, όμως εργάζονται σε αυτήν περίπου 25 άτομα -που απαντούν για ώρα στον κάθε πολίτη δίνοντάς του ακριβείς κατευθύνσεις-, ενώ ο αριθμός των κλήσεων που δέχεται το 1135 φτάνει ακόμη και τις… 10.000 ημερησίως. Η αναμονή παρατηρείται εδώ και καιρό και μάλιστα είναι σε γνώση της νέας διοίκησης, που αναγνωρίζει το πρόβλημα και εξετάζει όλους τους τρόπους για την ενίσχυση της τηλεφωνικής γραμμής.
Οι αριθμοί
- 6.682 κρούσματα χθες
- 10 εισαγόμενα
- 1.632 στην Αττική
- 1.148 στη Θεσσαλονίκη
- 853.841 το σύνολο των κρουσμάτων
- 87 θάνατοι χθες
- 17.012 θάνατοι συνολικά
- 561 διασωληνωμένοι
- 3.419 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ