Το μήνυμα φαίνεται πως σε συνδυασμό και με την εφαρμογή των νέων μέτρων, έγινε αντιληπτό από πολίτες που έσπευσαν να κλείσουν εμβολιαστικά ραντεβού. Μέχρι χθες το απόγευμα είχαν κλειστεί περισσότερα από 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης και περισσότερα από 55.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά την 1η δόση κλείστηκαν 175.000 ραντεβού, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 185% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα που είχαν κλειστεί 60.000, ενώ όσον αφορά την αναμνηστική δόση κλείστηκαν 275.000 ραντεβού, μια αύξηση της τάξης του 200% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα που είχαν κλειστεί 94.000 ραντεβού.
Σχετικά με την τρίτη δόση, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 460.000 πολίτες.
Κορονοϊός-Τζανάκης: 9.000 με 11.000 κρούσματα τον Νοέμβριο
Οι προβλέψεις του Νίκου Τζανάκη, καθηγητή Πνευμονολογίας, δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστες, καθώς κάνουν λόγο για 9.000 με 11.000 κρούσματα στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ δυσοίωνο είναι και το σενάριο για τον Φεβρουάριο.
Αναφερόμενος στο περιστατικό του κ. Μοϊντίνη, ο Νίκος Τζανάκης είπε ότι ασθενείς που καταφέρνουν να μείνουν στη ζωή μετά τις ΜΕΘ και έρχονται για αποθεραπεία, έχουν όλα τα οργανικά τους συστήματα περίπου στο 10% της λειτουργίας τους, ενώ η θρέψη τους είναι στο 0 χωρίς λευκώματα και χωρίς αμυντική ικανότητα.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, οι 3 στους 10 μετά τις ΜΕΘ καταλήγουν, ενώ το 50% των χθεσινών κρουσμάτων ήταν ανεμβολίαστοι.
«Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας, περίπου το 1/3 ή το 20 με 25% των κρουσμάτων είναι σε εμβολιασμένα άτομα. Χτες, σύμφωνα με το μοντέλο μας, περιμέναμε από τα 7.335 κρούσματα γύρω στα 2.000 κρούσματα σε εμβολιασμένους. Αυτά δεν δίνουν νοσηλείες και διασωληνώσεις. Απομένουν 5.300 κρούσματα, από τα οποία τα 1800 περίπου είναι σε παιδιά από 0 έως 18 ετών. Απομένουν 3.000 – 3.500 κρούσματα ανεμβολίαστων ενηλίκων που δίνουν δυστυχώς αυτές τις νοσηλείες και διασωληνώσεις που πιέζουν το σύστημα».
«Σύμφωνα με το μοντέλο μας η μεσαία μας πρόβλεψη κάνει λόγο πως αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί θα πάμε γύρω στα 9.000 και 11.000 κρούσματα στο τέλος του μήνα. Το δικό μας μοντέλο δεν δείχνει προς στιγμήν την κορύφωση. Το χειρότερο σενάριο είναι ότι αν δεν κάνουμε τίποτα, θα έρθει κορύφωση της πανδημίας γύρω στον Φεβρουάριο».
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, το χειρότερο σενάριο κάνει λόγο για 15.000 και 20.000 κρούσματα τον Φεβρουάριο.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
«Εάν τηρήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και δείξουμε ατομική ευθύνη, τότε θα συγκρατηθεί η δυναμική του πανδημικού κύματος. Η ομάδα μας εδώ και μέρες έχει προτείνει την επιτάχυνση της τρίτης δόσης. Βλέπουμε ηλικιωμένους άνω των 70 που έχουν εμβολιαστεί και με τις 2 δόσεις και βγάζουν την ίωση σαν γρίπη», δήλωσε.
Εφιαλτική εφημερία στο ΑΤΤΙΚΟΝ
Δύσκολη ήταν η εφημερία στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, με τους υγειονομικούς να εργάζονται κάτω από πίεση και αντίξοοες συνθήκες. Από τα 12 καρότσια που διαθέτει το νοσοκομείο, τα 10 βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση.
Κόλαση χαρακτήρισε τη σημερινή εφημερία ο Γιάννης Πλαγιαννάκος, Αντ. Σωματείου Εργαζομένων του ΑΤΤΙΚΟΝ.
«Η εφημερία δεν έχει τελειώσει ακόμα, τελειώνει στις 8. Είχαμε πόλεμο, η νύχτα ήταν κόλαση. Σε όλες τις κλινικές έχουμε βάλει 13 με 15 ράντζα στους διαδρόμους. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Η πολιτεία πρέπει να πάρει αποφάσεις. Θα έχουμε πρόβλημα μέσα στις επόμενες ημέρες», δήλωσε.
Η κατάσταση στο ΑΤΤΙΚΟΝ είναι απελπιστική, καθώς στη MEΘ Covid του νοσοκομείου έχουν μείνει μόνο 3 κενά κρεβάτια, καθώς από τα 23 κρεβάτια τα 20 είναι κατειλημμένα.
Κορονοϊός: Άγρια νύχτα στο νοσοκομείο Παπανικολάου – Έφυγαν από μόνοι τους 50 ασθενείς
«Άγρια» ήταν η νύχτα στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου σπεύδουν εντατικολόγοι από την Αθήνα προκειμένου να ανοίξουν κι άλλες ΜΕΘ.
Επειδή δεν υπήρχαν κρεβάτια, πάνω από 50 ασθενείς με Covid-19 έφυγαν μόνοι τους, με τον Νίκο Καπραβέλο να περιγράφει με δραματικούς τόνους τα όσα ζούμε.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς την Τρίτη (09.11.2021) στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης που εφημέρευε πήγαν 105 ασθενείς με Covid-19. Μόνο που δεν έμειναν όλοι στο νοσοκομείο αλλά μόνο οι 44 απ’ αυτούς όπως αποκάλυψε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου, Νίκος Καπραβέλος!
Από τα 105 περιστατικά Covid-19, μόνο τα 44 που κρίθηκαν πιο σοβαρά παρέμειναν στο νοσοκομείο. Οι υπόλοιποι 61 ασθενείς με κορονοϊό, έφυγαν μόνοι τους γιατί δεν υπήρχε κρεβάτι για να μείνουν! Όπως είπε ο Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στο νοσοκομείο υπάρχουν και τέσσερις διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
«Έφυγαν μόνοι τους, πήγαν σπίτι τους, θα πάνε στην επόμενη εφημερία, στο επόμενο νοσοκομείο» είπε ο Νίκος Καπραβέλος για τους ασθενείς με κορονοϊό που δεν μπόρεσαν να μείνουν στο νοσοκομείο. Αποκάλυψε δε ότι ο κόσμος έχει χάσει την υπομονή του και «μας βρίζουν κι έχουν δίκιο» εξαιτίας της τεράστιας αναμονής, αφού οι γιατροί και οι νοσηλευτές του νοσοκομείου έχουν φτάσει στα όριά τους.
Ερωτηθείς για παλιότερη δήλωσή πως ίσως κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνεται επιλογή ασθενών, ήταν ακόμη πιο δραματικός. Αυτό το σημείο έχει ξεπεραστεί. Τώρα, είπε, είμαστε «κλειστόν λόγω πληρότητας. Τώρα πια δεν έχουμε επιλογή».
«Εσείς βλέπετε την τεράστια διασπορά στην κοινότητα από τα κρούσματα, εμείς από τα νοσοκομεία» συμπλήρωσε ο Νίκος Καπραβέλος, σημειώνοντας πως ανάμεσα στους ασθενείς που πήγαν τα ξημερώματα στο νοσοκομείο ήταν, σε ποσοστό 15-20% και εμβολιασμένοι, οι οποίοι δεν είχαν προλάβει να κάνουν την τρίτη δόση γιατί δεν έχει συμπληρωθεί το εξάμηνο.
Αναφέρθηκε επίσης σε περίπτωση ζευγαριού, με την 58χρονη γυναίκα διασωληνωμένη και τον 60χρονο σύζυγό της να χάνει τη ζωή του.
Κορονοϊός-Καπραβέλος: «Θα γίνουμε Ρουμανία με ασθενείς στα πάρκινγκ»
Κατά τον ίδιο, «είμαστε σε φάση έξαρση της πανδημίας». Χαρακτήρισε τον κορονοϊό «θανατηφόρο μάστιγα» και σημείωσε ότι παγκοσμίως η μόνη λύση είναι η υποχρεωτική χρήση του εμβολίου. Προειδοποίησε δε ότι «αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα είναι μονόδρομος το lockdown».
Κι αν κάποτε φοβόμασταν το Μπέργκαμο, τώρα ο μεγάλος φόβος είναι να δούμε και στην Ελλάδα εικόνες όπως στη Ρουμανία, με ασθενείς να μένουν στα πάρκινγκ των νοσοκομείων και να τους χορηγείται εκεί οξυγόνο γιατί δεν υπάρχουν κρεβάτια να τους φιλοξενήσουν. Ο Νίκος Καπραβέλος δεν το απέκλεισε.
«Θα φτάσουμε να είμαστε σαν τη Ρουμανία με ανθρώπους στα αυτοκίνητα με οξυγόνο», τόνισε ο Νίκος Καπραβέλος, που ζήτησε αποφασιστικά μέτρα γιατί αλλιώς «δεν θα έχουμε που να βάλουμε τους ασθενείς».
Σημείωσε δε ότι υπάρχουν κι άλλοι ασθενείς, που δεν νοσούν από Covid, που πρέπει να διασωληνωθούν αλλά «δεν έχουμε κρεβάτι».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Βασίλης Μοϊντίνης: Κατάθεση ψυχής από τον πρωταθλητή – «Έχασα 42 κιλά μετά από δύο μήνες στη ΜΕΘ – Δυσκολεύομαι να περπατήσω» [βίντεο]
- Κορονοϊός: Σοκαριστική καταγγελία για τα ΚΤΕΛ – «Δεν ζητούν ούτε rapid, ούτε πιστοποιητικό» [βίντεο]
- Μαριλένα Σπανουδάκη: Ισχυρίζεται ότι είναι κόρη του Σπανουδάκη και ζητά τεστ DNA
- Ζακ Κωστόπουλος: Συνεχίζεται η δίκη του 33χρονου ακτιβιστή – Καταθέτουν οι ιατροδικαστές
- Καιρός: Με ομίχλη και αραιή συννεφιά ξεκινά η Τρίτη – Το ίδιο σκηνικό και την Τετάρτη [βίντεο]
- Κορονοϊός: Δ» for… δράμα στην Ευρώπη – Σαρώνει η μετάλλαξη, στις πρώτες θέσεις η Ελλάδα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr