Παράλληλα, σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19 για άτομα άνω των 60 ετών και υγειονομικούς και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν ακόμη και μέσα στην ημέρα.
Σήμερα το πρωί έχουν προγραμματιστεί ανακοινώσεις για το πρόγραμμα του Αντιγριπικού Εμβολιασμού από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τον πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, και τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολο Βαλτά.
Με αφορμή τόσο την έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού όσο και την έναρξη της τρίτης δόσης του εμβολίου του κορονοϊού για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ακολουθούν απαντήσεις σε πολύ συνηθισμένες ερωτήσεις των πολιτών.
1.Ποιοι μπορούν από σήμερα να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου;
Ατομα άνω των 60 ετών και υγειονομικοί. Ηδη, από τις 14 Σεπτεμβρίου, εμβολιάζονται με την τρίτη (τη λεγόμενη «αναμνηστική» δόση) ανοσοκατεσταλμένοι πολίτες. Εως και το βράδυ της Τρίτης είχαν πραγματοποιηθεί 24.399 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης.
2.Με ποιο εμβόλιο γίνεται η τρίτη δόση;
Με εμβόλιο Pfizer προς το παρόν. Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο mRNA θα λάβουν την 3η δόση με το εμβόλιο της Pfizer. Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca θα κάνουν 3η δόση επίσης με Pfizer. Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson αναμένονται συστάσεις. Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ότι θα είναι με mRNA ή ακόμη και με το ίδιο εμβόλιο της Johnson & Johnson.
3.Θα με ειδοποιήσει το κράτος εάν θα πρέπει να κάνω τρίτη δόση;
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ), δεν θα σταλούν SMS. Το κριτήριο για να γνωρίζει κάποιος που εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες του πληθυσμού πότε θα προγραμματίσει ραντεβού αναμνηστικής δόσης (μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov ή μέσω των φαρμακείων) είναι να έχουν παρέλθει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
4.Είμαι άνω των 60 ετών, υγιής, νόσησα και έχω κάνει μία δόση εμβολίου μετά από έξι μήνες. Τι πρέπει να κάνω;
Τίποτα. Τα άτομα που έχουν νοσήσει από Covid και έχουν λάβει μετά μία ή δύο δόσεις εμβολίων μετά τη νόσηση θεωρούνται επαρκώς ανοσοποιημένα και δεν χρειάζονται τη χορήγηση τρίτης δόσης.
5.Νόσησα πριν από μήνες και ακολούθως έκανα δύο δόσεις εμβολίου, πριν βγει η σύσταση για μία δόση μετά τη νόσηση. Θα κάνω τρίτη δόση;
Οχι. Ισχύει ό,τι και παραπάνω, δηλαδή όποιος, μη ανοσοκατεσταλμένος, έκανε μία ή δύο δόσεις μετά τη νόσηση και εμπίπτει στις κατηγορίες για τις οποίες ανοίγει η διαδικασία αναμνηστικής δόσης, δεν τη χρειάζεται σύμφωνα με τους επιστήμονες.
6.Είμαι σε ευπαθή ομάδα και έχω κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου μετά από νόσηση. Χρειάζομαι επιπλέον δόση;
Η κατηγορία των ανοσοκατεσταλμένων (δηλαδή μεταμοσχευμένων, ογκολογικών ασθενών υπό θεραπεία, νεφροπαθών) αποτελεί μια ειδική κατηγορία. Πληροφορίες του «Ε.Τ.» αναφέρουν ότι οι ανοσοκατεσταλμένοι θα χρειαστούν αναμνηστική δόση, δηλαδή θα κάνουν τρίτη δόση 30 ημέρες μετά τη δεύτερη σε κάθε περίπτωση νόσησης (πριν από τον εμβολιασμό, ενδιάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη, μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού).
7.Δεν έχω εμβολιαστεί καθόλου, αλλά έχω νοσήσει. Τι πρέπει να κάνω;
Μία δόση εμβολίου, έξι μήνες μετά το θετικό τεστ, είναι αρκετή κατά τους ειδικούς.
8.Εμβολιάστηκα με μία δόση και πριν κάνω τη δεύτερη νόσησα. Τι πρέπει να κάνω;
Μία δόση έξι μήνες μετά τη νόσηση.
9.Εμβολιάστηκα πλήρως με δύο δόσεις, και νόσησα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Τι πρέπει να κάνω;
Σε αυτή την περίπτωση γίνεται αναμνηστική δόση έξι μήνες μετά τη νόσηση.
10.Ανήκω στις κατηγορίες που ανοίγει η πλατφόρμα για τρίτη δόση. Χρειάζομαι την τρίτη δόση για να έχει ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού μου;
Ο εμβολιασμός θεωρείται πλήρης με τις δύο δόσεις ή το μονοδοσικό της Johnson & Johnson. Κατά συνέπεια, το πιστοποιητικό εμβολιασμού εξακολουθεί να έχει ισχύ ανεξαρτήτως εάν κάποιος κάνει ή όχι τρίτη δόση.
- Είμαι 60 ετών και υγιής. Πρέπει να κάνω αντιγριπικό εμβόλιο;
Ναι. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται για τις εξής κατηγορίες του πληθυσμού: Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα (άσθμα, διαβήτη, καρδιακή νόσο, ανοσοκαταστολή, χρόνιες παθήσεις ήπατος κ.ά.), έγκυοι γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα), άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης. Επίσης, οι κλειστοί πληθυσμοί (όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές, νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης), οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών, οι άστεγοι και οι κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς, καθώς και άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
- Μπορώ να κάνω το εμβόλιο της γρίπης κοντά με την τρίτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19;
Δεν υπάρχει βιολογικός μηχανισμός αλληλεπίδρασης που να απαγορεύει την παράλληλη χορήγηση των εμβολίων, συνεπώς μπορούν να χορηγηθούν ταυτόχρονα. Το ίδιο ισχύει και για άλλα εμβόλια, για παράδειγμα του πνευμονιόκοκκου.
- Υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί του αντιγριπικού εμβολιασμού σε σχέση με τη λοίμωξη Covid-19;
Ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο Covid-19 πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρώσουν την
απομόνωσή τους. Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
Covid-19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά. Επίσης, συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.
ΤΡΙΤΗ ΔΟΣΗ
Περίπτωση | Εμβολιασμός |
Γενικός πληθυσμός (άνω των 60 και υγειονομικοί) που νόσησε χωρίς να έχει προηγηθεί καθόλου εμβολιασμός. | Μία δόση εμβολίου έξι μήνες μετά τη νόσηση (θετικό τεστ). Συνολικά, δηλαδή, μία δόση εμβολίου. |
Γενικός πληθυσμός (άνω των 60 και υγειονομικοί) που νόσησε μετά την πρώτη δόση και πριν από τη δεύτερη. | Μία δόση εμβολίου έξι μήνες μετά τη νόσηση (θετικό τεστ). Συνολικά, δηλαδή, δύο δόσεις. |
Γενικός πληθυσμός (άνω των 60 και υγειονομικοί) που νόσησε μετά την ολοκλήρωση (δύο δόσεις) του εμβολιασμού. | Αναμνηστική δόση έξι μήνες μετά τη νόσηση. Συνολικά, δηλαδή, τρεις δόσεις. |
Γενικός πληθυσμός (άνω των 60 και υγειονομικοί) που δεν έχει νοσήσει ποτέ και έχει κάνει δύο δόσεις εμβολίου. | Αναμνηστική δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Συνολικά, δηλαδή, τρεις δόσεις. |
Γενικός πληθυσμός (άνω των 60 και υγειονομικοί) που δεν έχουν νοσήσει ποτέ και έχουν κάνει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson. | Θα γίνει ακόμη μία δόση (δεύτερη) ως αναμνηστική, ακόμη, όμως, τηρείται στάση αναμονής για το σκεύασμα με το οποίο αυτή θα γίνει. |
Ανοσοκατεσταλμένοι. | Αναμνηστική δόση 30 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση σε κάθε περίπτωση νόσησης (πριν από τον εμβολιασμό, ενδιάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη, μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού). |
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις