Η επιστημονική κοινότητα παραδέχεται ότι πράγματι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και για συγκεκριμένους λόγους υπάρχει το ενδεχόμενο να νοσήσει ένας εμβολιασμένος. Ωστόσο, πρώτον, είναι περισσότερο προστατευμένος και, δεύτερον, οι πιθανότητες είναι μικρότερες.
Δύο γραμμές άμυνας
Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής πώς λειτουργεί ο οργανισμός ενός εμβολιασμένου που θα κολλήσει τον ιό και ποιες είναι οι διαφορές σε σχέση με έναν ανεμβολίαστο. «Ο ιός για να πολλαπλασιαστεί πρέπει να διεισδύσει στα κύτταρα. Εξω από τα κύτταρα δεν μπορεί να επιβιώσει, καθότι χρειάζεται τα κύτταρα για να μπορέσει να πολλαπλασιαστεί. Ετσι, το αρχικό στάδιο της μόλυνσης λαμβάνει χώρα στο σημείο όπου θα έρθει σ’ επαφή ο ιός, κατά πάσα πιθανότητα εντός της μύτης, καθώς ο αέρας “φιλτράρεται” στη μύτη πριν φτάσει πιο βαθιά στον πνεύμονα. Η μύτη ενός εμβολιασμένου σε αντίθεση με τη μύτη ενός ανεμβολίαστου έχει αντισώματα που κολυμπούν στη βλέννα, τα οποία ερχόμενα σε επαφή με τον ιό μειώνουν την πιθανότητα μόλυνσης. Αυτή είναι η πρώτη γραμμή άμυνας», επισημαίνει και προσθέτει:
«Η δεύτερη γραμμή άμυνας είναι η αναγνώριση του ιού από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Οσο πιο γρήγορα γίνει τόσο μικρότερες πιθανότητες υπάρχουν να επεκταθεί ο ιός σε άλλα όργανα. Οι εμβολιασμένοι έχουν εκπαιδευμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ήδη αναγνωρίζουν τον ιό, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει αυτά τα κύτταρα να τα κατασκευάσουν. Με αυτόν τον τρόπο ακόμα και αν ο ιός περάσει από την πρώτη γραμμή άμυνας, έχουμε ταχύτερη ανάπτυξη της δεύτερης γραμμής άμυνας, με αποτέλεσμα να περιορίζονται το εύρος και η ένταση της μόλυνσης σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Οσο μικρότερη είναι η επέκταση του ιού στα διάφορα όργανα τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα για την καταιγίδα των κυτταροκινών που οδηγεί στη βαριά Covid-19».
Αποτελεσματικότητα
Ο κ. Μαγιορκίνης σημειώνει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έτσι ώστε να προστατεύσει τον εμβολιασμένο από το να νοσήσει και να έχει επιπλοκές από την Covid-19 εξαρτάται από το είδος του εμβολίου, τις δόσεις αλλά και τα χρονικά διαστήματα μεταξύ των δόσεων. «Η πιθανότητα ένας πλήρως εμβολιασμένος να κολλήσει και να μεταδώσει υπολογίζεται σε περίπου 2-5 φορές μικρότερη από ό,τι ένας που δεν έχει εμβολιασθεί. Ομοίως, οι πιθανότητες για έναν εμβολιασμένο να νοσήσει βαριά είναι κατά πολύ μικρότερες και είναι τουλάχιστον 10 με 20 φορές λιγότερες απ’ ό,τι σε έναν μη εμβολιασμένο».
Οσον αφορά στο πόσο τροποποιούνται αυτές οι πιθανότητες με το στέλεχος «Δέλτα», λέει ότι, παρόλο που αναμένεται να δημοσιευτούν περισσότερες μελέτες ώστε να υπάρχει μια πιο πλήρης εικόνα, φαίνεται ότι για τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην Ελλάδα δεν υπάρχει σημαντική πτώση της αποτελεσματικότητάς τους έναντι του στελέχους «Δέλτα». Δεδομένα από διεθνείς μελέτες, πάντως, που παρουσίασε ξανά πρόσφατα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, δείχνουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια είναι κατά 92% αποτελεσματικά έναντι σοβαρής νόσησης και θανάτου και όσον αφορά στη μετάλλαξη «Δέλτα».
Η προστασία που παρέχει το εμβόλιο κατά της ανάγκης για νοσηλεία, διασωλήνωση και τελικά μιας άσχημης έκβασης από την Covid-19 αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία της χώρας μας.
Ειδικότερα, για τη χρονική περίοδο από 1/1/2021 έως 22/08/2021, μόλις το 5,2% των κρουσμάτων και το 3,4% των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού είχαν πλήρως εμβολιαστεί. Επιπλέον, όσον αφορά στους διασωληνωμένους, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας για τη Δευτέρα 23 Αυγούστου, το 91,22% των διασωληνωμένων πολιτών είναι ανεμβολίαστοι, δηλαδή ποσοστό 8,8%.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
«Σαφής διαφορά»
Οι εμβολιασμένοι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία -συνολικά για όλες τις κλίνες- αντιπροσωπεύουν το 15%, όπως προκύπτει από τα δεδομένα των πνευμονολογικών κλινικών που έχει στη διάθεσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Στέλιος Λουκίδης. «Το 85% των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι. Η διαφορά είναι σαφής. Εννοείται ότι, εάν εκτεθούν και οι δύο σε ένα ιικό φορτίο, υπάρχουν πιθανότητες να νοσήσει και ο εμβολιασμένος, ωστόσο έχει έναν μηχανισμό μέσω του εμβολίου, τα εξουδετερωτικά αντισώματα και την κυτταρική ανοσία που τον προστατεύουν», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
Σημειώνει δε ότι η πλειονότητα όσων νοσηλεύονται σε Εντατικές και είχαν εμβολιαστεί είναι μεγάλοι σε ηλικία με υποκείμενα νοσήματα και χωρίς ανοσοαπόκριση.
Στο 63,4% το τείχος ανοσίας στη χώρα μας
Το τείχος ανοσίας για τη χώρα μας ανέρχεται σε 63,4% και αφορά στο ποσοστό του εμβολιασμένου ενήλικου πληθυσμού και με τις δύο δόσεις. Οι επιστήμονες, με δεδομένη την κυριαρχία της μετάλλαξης «Δέλτα» που πλέον ανευρίσκεται σχεδόν σε όλα τα ελεγχόμενα για μεταλλάξεις δείγματα, θεωρούν ότι το τείχος ανοσίας πρέπει να ξεπεράσει το 80% στον γενικό πληθυσμό. Η Ελλάδα, συνεπώς, έχει ακόμη δρόμο να διανύσει.
Σε αυτό το πλαίσιο, προκειμένου τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες να διατηρηθεί η διασπορά όσο το δυνατόν χαμηλότερα, να μην κινδυνεύσει η χώρα ξανά με lockdown αλλά και να κινητοποιηθούν οι μη εμβολιασμένοι να εμβολιαστούν, από τις 13 Σεπτεμβρίου θα ισχύουν συγκεκριμένα μέτρα για εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους.
Μέτρα
Πιο αναλυτικά, οι ανεμβολίαστοι θα απαγορεύεται να πιουν καφέ, να φάνε έξω, να διασκεδάσουν, αφού σε όλους τους κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης) θα μπορούν να εισέρχονται μόνο πλήρως εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης των τελευταίων έξι μηνών. Το ίδιο θα ισχύει και για τα γήπεδα, ενώ τα μέτρα διαφοροποιούνται όσον αφορά σε κλειστά θέατρα, σινεμά, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Σε αυτούς τους χώρους εκτός από εμβολιασμένους και αναρρώσαντες θα γίνονται δεκτοί και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.
Επιπλέον, μόνο εάν πληρώσουν από την τσέπη τους rapid test, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν σε σημεία όπου γίνεται δωρεάν, θα έχουν πρόσβαση στην εργασία τους. Το rapid test θα είναι υποχρεωτικό μία φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζομένους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εκτός από ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς, εργαζομένους σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές που υποχρεώνονται σε δύο τεστ την εβδομάδα.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι λένε δικαστήρια και νομολογία – Ποια δικαστική απόφαση θα κρίνει τα πάντα
- Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» ο Σεπτέμβριος – Τι λένε στον Ε.Τ. Παρασκευής και Παγώνη
- ΕΟΔΥ: Πού θα γίνονται δωρεάν rapid test την Κυριακή (29/8)
- Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Σε υψηλότερα επίπεδα σταθεροποιείται το ιικό φορτίο [πίνακες]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter