Η εκθετική αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, που οφείλεται στη μετάλλαξη «Δέλτα» και τη χαλάρωση των μέτρων ειδικά στη νυχτερινή διασκέδαση, ανησυχεί τους επιστήμονες που θέλουν να κόψουν την αλυσίδα μετάδοσης και να προλάβουν την πίεση στο σύστημα υγείας.
Το ανησυχητικό μάλιστα είναι ότι αυξάνονται τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή οι πολίτες που νοσούν αλλά δεν μπορούν να εντοπίσουν ποιος τους κόλλησε. Χθες ανακοινώθηκε ότι ένα βήμα πριν από το lockdown βρίσκονται Μύκονος, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και οι Δήμοι Ιου, Θήρας και Πάρου που ανεβαίνουν στην κατηγορία «πορτοκαλί αυξημένης επιτήρησης», ενώ νέα αυστηρά μέτρα αποφασίστηκαν για τις παιδικές κατασκηνώσεις και για τους εργαζομένους σε τουρισμό και ακτοπλοΐα.
Η πραγματικότητα
«Η μεγάλη διασπορά της λοίμωξης είναι δεδομένη, ενώ είναι σαφές ότι ο αριθμός των κρουσμάτων, που διαγιγνώσκονται καθημερινά, υποεκτιμά τον αληθινό αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα», είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι μόλις πριν από 3 εβδομάδες, στο τέλος Ιουνίου, ο δείκτης θετικότητας ήταν μόλις 1,3%. Ενώ σήμερα ανέρχεται στο 3,5%.
Ταυτόχρονα έχει αλλάξει το προφίλ της πανδημίας. Σήμερα ένας στους δυο νοσηλευόμενους ασθενείς είναι ηλικίας κάτω των 54 ετών, ενώ στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, επτά στους δέκα νοσηλευομένους ήταν άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών. Αυτό σημαίνει πως το σύστημα υγείας δεν πιέζεται ακόμα, ωστόσο η ισορροπία παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη. Ηδη παρατηρήθηκε ελαφρά αύξηση στις νοσηλείες, με το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων να ξεπερνά το 1. Η κατάσταση αρχίζει και θυμίζει το β’ κύμα της πανδημίας (Οκτώβριο-Νοέμβριο), αλλά αυτό που διαφέρει είναι ότι τώρα υπάρχει μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.
«Εφόσον ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας ξανά, θα βρει το δρόμο του σε άτομα ανεμβολίαστα, που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά», σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου για τη σαφή αύξηση κρουσμάτων σε ενηλίκους 55 με 64 ετών, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή.
Ο μεγάλος φόβος είναι να μη μεταφερθεί ο ιός από τα νησιά και τους άλλους τουριστικούς προορισμούς στις πόλεις και στους εργασιακούς και οικογενειακούς χώρους όσων επιστρέφουν. Μάλιστα οι επιστήμονες είχαν προτείνει τη διαδικασία ελέγχου που ισχύει τώρα για όσους ξεκινούν διακοπές, δηλαδή όσοι είναι ανεμβολίαστοι και δεν έχουν νοσήσει να υποβάλλονται σε ράπιντ τεστ ή μοριακό έλεγχο, αλλά κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο για τα μικρότερα νησιά. Ετσι παραμένει η δυνατότητα του σελφ τεστ.
«Δύσκολη άσκηση»
«Είναι μία δύσκολη άσκηση που προσπαθούμε να βρούμε συγκεκριμένη λύση σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και με τις υγειονομικές δομές του κάθε νησιού», επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ για το αν θα υπάρξουν αντίστοιχα μέτρα όπως της εστίασης για Covid free ξενοδοχεία προσέθεσε ότι υπάρχει διαβούλευση αλλά δεν έχει ακόμα ληφθεί απόφαση.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Χαρακτηριστικό της διασποράς της πανδημίας είναι ότι ο 7ήμερος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζει αύξηση σε 64 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με 25 Περιφερειακές Ενότητες να έχουν επίπτωση μεγαλύτερη από 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. «Σε μία εβδομάδα 4πλασιάστηκαν τα κρούσματα στη Μύκονο, υπερπενταπλασιάστηκαν στην Ιο, διπλασιάστηκαν στο Ρέθυμνο και σχεδόν τριπλασιάστηκαν στο Ηράκλειο», τόνισε πριν ανακοινώσει τα νέα μέτρα, που είναι τα εξής:
- Από το Σάββατο 17 Ιουλίου οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι σε εστίαση, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα πληρώματα σε επιβατηγά πλοία και κρουαζιερόπλοια στις περιοχές που βρίσκονται σε πορτοκαλί επίπεδο θα υποβάλλονται σε διπλό έλεγχο (μία φορά με self test και μία φορά με ράπιντ τεστ).
- Στις παιδικές κατασκηνώσεις η είσοδος των μη εμβολιασμένων κατασκηνωτών και εργαζομένων θα γίνεται με αρνητικό rapid test 48 ωρών ή αρνητικό μοριακό 72 ωρών. Τα παιδιά θα υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο self test, οι εργαζόμενοι σε διπλό εβδομαδιαίο έλεγχο και δεν θα επιτρέπονται επισκεπτήρια παρά μόνο για εξαιρετικά σοβαρούς λόγους.
- Οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας και οι Δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πορτοκαλί, στο επίπεδο 3.
- Οι Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Ανδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας ανεβαίνουν στο κίτρινο επίπεδο, στο επίπεδο 2. Παρομοίως οι Δήμοι Ικαρίας, Λέρου, Κύθνου, Λευκάδας, Μήλου, Σερίφου, Αντίπαρου και Χίου. Τέλος, ο Δήμος Λειψών πέφτει επίπεδο και μεταφέρεται στο πράσινο, στο επίπεδο 1.
Ανοιξε η πλατφόρμα
Στο μεταξύ, χθες το απόγευμα άνοιξε η πλατφόρμα για τα πρώτα ραντεβού εμβολιασμού για τους ανήλικους 15-17 ετών και συγκεκριμένα για όσους έχουν γεννηθεί έως 15 Ιουλίου 2006. Το σύστημα θα ανανεώνεται κάθε 15 ημέρες και θα εντάσσονται όσοι έχουν κλείσει τα 15 έτη. Θυμίζουμε ότι το ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών –με εμβόλιο Pfizer- γίνεται με κωδικούς Taxisnet και το ραντεβού θα μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να κλειστεί το ραντεβού μέσω ΚΕΠ ή φαρμακείων προσκομίζοντας ο γονέας τα ταυτοποιητικά στοιχεία τα δικά του και του παιδιού.
Παρόλο που οι έφηβοι νοσούν ελαφρά, αυτό δεν σημαίνει πως είναι άτρωτοι. Αυτό επανέλαβαν χθες οι επιστήμονες, με την κ. Παπαευαγγέλου να σημειώνει ότι όσο αυξάνεται ο πληθυσμός των παιδιών που κολλούν τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες κάποια από αυτά να το περάσουν βαρύτερα. Οπως είπε μάλιστα, ενώ από την αρχή της πανδημίας στο Αττικόν είχαν νοσηλευτεί συνολικά 4 έφηβοι, τώρα νοσηλεύονται 3. Και επανέλαβε προς τους γονείς να εμπιστευτούν τον παιδίατρό τους.
Οι υγειονομικοί
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, πάνω από το 75% των ιατρών και το 69% των υγειονομικών έχει εμβολιαστεί. Την ελπίδα του ότι όσοι υγειονομικοί έχουν μείνει ανεμβολίαστοι θα σπεύσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου να εμβολιαστούν εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και είπε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν κλειστεί πάνω από 600.000 ραντεβού για εμβολιασμό και το ένα τρίτο από αυτά αφορά σε νέους.
Τα νέα στοιχεία
Χθες ανακοινώθηκαν 2.794 νέα κρούσματα, 6 θάνατοι ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 132 ασθενείς. Την ίδια στιγμή ασταμάτητη δείχνει η αυξητική τάση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 12 και της Τρίτης 13 Ιουλίου, είναι αυξημένη 78% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή του Σαββάτου 10 και της Κυριακής 11 Ιουλίου, και αυξημένη 192% (!) σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 5 και της Τρίτης 6 Ιουλίου.
Κορονοϊός: Κυρίως στα νησιά η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα
Ενα στα δύο κρούσματα που ταυτοποιούνται στην Ελλάδα ανήκει στη μετάλλαξη «Δέλτα». Αυτό ανακοίνωσε μιλώντας στην επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής ο Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών που μελετά τις μεταλλάξεις στη χώρα μας. Μάλιστα υπογράμμισε πως πριν από δύο εβδομάδες τα κρούσματα του στελέχους «Δ» ήταν μόλις τέσσερα. Την ίδια ώρα παρατηρείται μια ανεξήγητη αύξηση των κρουσμάτων της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.
Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της τοποθέτησης του κ. Θάνου ήταν η παρατήρηση ότι η «Δέλτα» τον τελευταίο μήνα έχει επεκταθεί κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα. «Δεν έχουμε ακόμα αρκετά δείγματα από τη νησιωτική Ελλάδα, σύντομα όμως θα έχουμε, στήνεται ακόμη ο μηχανισμός. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, π.χ., να φέρεις δείγματα από την Ιο. Τα φέραμε πριν από τέσσερις ημέρες και σχεδόν όλα τα δείγματα που ήρθαν από την Ιο σας ενημερώνω ότι ήταν του στελέχους “Δ”, για παράδειγμα».
Για την Κρήτη
Παράλληλα, αναφερόμενος στην περίπτωση της Κρήτης ξεκαθάρισε ότι δεν ισχύει πως η μετάλλαξη «Δ» στην Κρήτη είναι 93%. «Στην Κρήτη μπορεί να είναι λίγο παραπάνω αλλά όχι 93%. Δεν έχω τα στοιχεία αυτά να σας πω ακριβώς για την Κρήτη, μπορεί να είναι η πρόβλεψη να φτάσει 93%, αλλά σήμερα σίγουρα δεν είναι 93%. Το άλλο το οποίο έγινε με την Κρήτη είναι ότι τα πολλά δείγματα θετικά τα οποία ανακοινώθηκαν ως “Δ” είναι μεν “Δ”, αλλά προέρχονται τα πιο πολλά σε αριθμό από συρροές, που σημαίνει από οικογένειες, είναι όλη η οικογένεια μολυσμένη στην Κρήτη, είναι και μεγάλες οι οικογένειες, ξαδέρφια, γαμπροί κ.λπ., οπότε όλοι αυτοί είναι μολυσμένοι με το ίδιο στέλεχος. Δεν είναι δείκτης δηλαδή διασποράς της νόσου στη νήσο».
Οσον αφορά στο στέλεχος «Βήτα» της Νοτίου Αφρικής, ο κ. Θάνος σημείωσε πως «είναι ένα στέλεχος που αρχίζει και μας ανησυχεί, διότι, ενώ το είχαμε πρωτοανιχνεύσει αρχές του Φεβρουαρίου στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες περίπου την ίδια εποχή, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει μία ραγδαία αύξηση που παραλληλίζει την αύξηση του στελέχους “Δ”. Δεν μπορούμε μέχρι στιγμής ακόμα να δούμε ποια είναι η συσχέτιση αυτή» και προσέθεσε πως «αύξηση της “Β”, η οποία μπορεί να μην είναι πολλά στελέχη, μεγάλος ο αριθμός, αλλά υπενθυμίζω έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και έχει και μεγαλύτερη αντοχή στη φυσική ή στην εμβολιαστική ανοσία».
Ωστόσο το ενθαρρυντικό είναι ότι τα εμβόλια παρέχουν ισχυρή θωράκιση και πως οι μεταλλάξεις μειώνουν την επίδρασή τους κατά 10-15%. Επίσης, το εθνικό σύστημα έχει πλέον τους ανθρώπινους πόρους και τον απαραίτητο εξοπλισμό για να «σκανάρει» τον «αόρατο εχθρό» και έτσι να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μετάλλαξη Δέλτα – Γκάγκα: Ανοίξαμε πάλι κλινικές covid – Σαρηγιάννης: 6.500 κρούσματα τον Αύγουστο αν δεν εμβολιαστούμε
- Βανδή-Νικολαΐδης: Το προφητικό τραγούδι της Δέσποινας που «έδειχνε» το διαζύγιο – Τα… αληθινά δάκρυα στο video clip
- Ποιοι μπορούν να ρυθμίσουν χρέη πανδημίας από 36 έως 72 δόσεις – Αναλυτικές πληροφορίες
- Ταξίδι με πλοίο – Προσοχή: Πόση ώρα πριν πρέπει να είστε στο λιμάνι και με ποια χαρτιά στο χέρι
- Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Εργοδότες μπορούν να απαγορεύουν τη μαντίλα στη δουλειά – Ποιες οι προϋποθέσεις
- Βρέθηκε ο τάφος της Ολυμπιάδας στην Πιερία; Η δήλωση που προκάλεσε χαμό…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr